donderdag 25 oktober

Bingo De Zalmtrek
14:00, Woudrichem, Rondeel. Bingo in de soos van ouderencentrum De Zalmtrek.

Biesbosch Fluistertocht
14:00, Hank, jachthaven Vissershang 2. Biesbosch Fluistertocht met gids. Reserveren: www.vissershang.nl of 0162-403666.

Hervormingsavond
19:30, Werkendam, Rehobothkerk. Jaarlijkse gezamenlijke hervormingsavond. Medewerking wordt verleend door dominee H.J. Lam van de plaatselijke Hervormde Gemeente. Hij zal het referaat uitspreken met als thema 'Luther als realist'. Opening van de avond zal worden verzorgd door dominee L. Treur van de hersteld hervormde gemeente. Sluiting door ouderling H.M. Lobbezoo van de gereformeerde gemeente. De collecte is bestemd voor het werk van de Spaans Evangelische Zending.

Bevers en otters
20:00, Giessen, Fort Giessen. Wie had 25 jaar geleden gedacht dat bevers en otters terug zouden keren in de Brabantse natuur? Robin van Dijk, gebiedscoördinator Brabant van de landelijke Bever- en Otterwerkgroep CaLutra en Peter Twisk, ervaren zoogdierdeskundige, vertellen het verhaal over de prille herovering van Nederland. Met deze avond hoopt Altenatuur mensen actief te betrekken bij het zoeken en melden van diersporen, om zo een beter beeld te krijgen van de nieuwste ontwikkelingen.

vrijdag 26 oktober

Natuurspeurtocht
12:00, Woudrichem, Rijkswal 34. Natuurspeurtocht Rondje Woerkum staat voor een middag vakantieplezier buiten voor het hele gezin in vestingstad Woudrichem. Niks moet, alles mag. Aanmelden is niet nodig. Richtleeftijd is tussen 4 en 10 jaar, maar ook oudere of jongere broers en zussen kunnen prima mee, altijd onder ouderbegeleiding. De activiteit is gratis, maar een borg van 7 euro wordt gevraagd voor de tas met materialen die deelnemers meekrijgen. Meer informatie: Yvonne Boekraad, rondjewoerkum@xs4all.nl of www.facebook.com/natuurspeurtochtrondjewoerkum.

Heusden eert Van Eyck
17:00, Heusden. In het jaar dat vestingstad Heusden 700 jaar geschiedenis viert kon het niet uitblijven: een festival gewijd aan Jacob van Eyck, de bekendste stadsbewoner aller tijden. Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 oktober klinkt overal in het stadje muziek van deze rond 1590 geboren blinde componist, die baanbrekend werk deed voor het klokkenspel en wereldwijd furore maakte met zijn blokfluitmuziek. Het festival is gratis toegankelijk. Cabaretier, columnist en muzikant Vincent Bijlo, zelf ook blind, opent het festival met een korte conference op vrijdagmiddag 26 oktober om 17:00 uur. Hoogtepunt van het festival is het spectaculaire concert Ode aan Jacob van Eyck, op zaterdagavond 27 oktober om 20:00 uur in de Catharijnekerk. De internationaal bekende topblokfluitist Erik Bosgraaf speelt dan met zijn ensemble Cordevento en stadsbeiaardier Peter Bremer en programma dat geheel aan de muziek van van Eyck is gewijd. Bijzonder is dat het Heusdense stadscarillon live meespeelt met het ensemble in de kerk. De verbluffende geluidseffecten van 'sound artist' Jorrit Tamminga maken het concert extra spannend, ook voor iedereen die niet zo vertrouwd is met klassieke muziek. Een speciale gastrol in het concert is weggelegd voor leerlingen van muziekschool De Aleph uit Drunen. Om zeker te zijn van goede plaatsen bij dit concert, wordt aangeraden plaatsen online te reserveren. Verder zijn er gedurende het weekend vele optredens, carillonbespelingen, lezingen, een tentoonstelling met rondleidingen, een masterclass blokfluit door Erik Bosgraaf, een improvisatieconcert in het donker en een creatieve workshop voor kinderen. Vanwege de viering Heusden700 is deze eerste editie van het festival geheel gratis te bezoeken. Het enige waarvoor bezoekers betalen, is de programmagids. Deze is min of meer onmisbaar en op alle festivallocaties verkrijgbaar voor 5 euro. Meer informatie: www.jacobvaneyckfestival.nl of www.facebook.com/jacobvaneyckfestivalheusden/.

1000 en 1 nachtmerries
18:30, Drongelen, De Oude School. 1000 en 1 nachtmerries in Drongelen. Het thema van het Griezelweekend in Drongelen dit jaar is '1000 en 1 nachtmerries'. Vrijdag 26 oktober is voor de kleinsten tot 10 jaar. Zij lopen een lampionnenoptocht. Voordat ze de straat op gaan, wordt er een verhaal verteld. En tijdens de lampionnenoptocht moeten de kinderen een aantal opdrachten uitvoeren. Aanvang van deze griezelige lampionnenoptocht is om 18:30 uur in dorpshuis De Oude School in Drongelen. De kinderen moeten zelf een lampje meenemen. Uiteraard mogen ze verkleed komen. Zaterdagavond 27 oktober wordt de Griezeltocht georganiseerd. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen deelnemen aan de griezeltocht. Deze tocht staat dus ook in het teken van 1000 en 1 nachtmerries. De griezeltocht begint om 19:00 uur voor de kinderen van 8 tot 12 jaar. Vanaf 19:40 uur worden de kinderen vanaf 12 jaar (en dus ook volwassenen want die lopen ook mee) het veld in gestuurd. Starpunt is eveneens het dorpshuis in Drongelen. Opgeven voor zowel de Lampionnenoptocht als de Griezeltocht kan bij Anja Nieuwkoop, heanty@live.nl. Inschrijfgeld per deelnemer (lampionnenoptocht of griezeltocht) bedraagt 2 euro en dient op de avond van de tocht voldaan te worden. Opgeven kan tot en met donderdag 25 oktober.

Rikken
20:00, Wijk en Aalburg, Kantine NOAD32. Potje Rikken in de kantine van GDC. Aanvang is 20:00 uur, inschrijven vanaf 19:30 uur.

Marieke Lucas Rijneveld
20:30, Woudrichem, De Teerkamer. Het Woerkums Literair Café opent het 26ste seizoen met een optreden van Marieke Lucas Rijneveld. In haar debuutroman 'De avond is ongemak' blikt ze terug op haar jeugd in een christelijk Nieuwendijks boerengezin. Toegangsprijs voor niet-leden 15 euro, scholieren 5 euro. Meer info via Facebook en Nolda Egberts, woerkumsliteraircafe@outlook.com.

My Brainbox in Xinix
21:00, Nieuwendijk, Xinix. Het legendarische My Brainbox ft. Jan Akkerman en Bert Heerink komt naar Xinix. Jan Akkerman is zonder twijfel Nederlands meest virtuoze en bekende gitarist. Het repertoire bestaat grotendeels uit songs van de eerste LP van Brainbox uit 1969 met o.a. Down Man , Dark Rose , Summertime , Sea Of Delight , Woman's Gone en Scarborough Fair.

zaterdag 27 oktober

Open dag schietvereniging Werkendam
10:00, Werkendam, Ferrandstraat 1. Belangstellenden kunnen tijdens de open dag schieten met verschillende wapens en tevens zijn er diverse stands met luchtwapens, antieke wapens, kleiduiven. Ook zal er een jacht- en buitenlevenstand zijn. Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen als u wilt schieten.

Week van het maken
13:30, Heusden, Zacht-100%. De Week van het Maken is het grootste maak evenement van Nederland. Samen met verschillende instellingen en makers brengt Crafts Council Nederland de kracht van het maken onder de aandacht. Tijdens deze week kan op veel plaatsen in het land worden gemaakt en geleerd. Zo is er op zaterdag 27 oktober en zondag 28 oktober een landelijke Studio Route. Een van de deelnemers aan deze route is ZACHT-100% gerecycled bont in Heusden-Vesting. In het atelier van bontbewerker Els de Meijer worden bontjassen verwerkt tot nieuwe producten. ZACHT is tijdens de Studio Route op 27 en 28 oktober open van 11:00-17:00 uur. In de vestingstad is niet alleen een bontbewerker gevestigd, maar ook een kaarsenmaker, een hoedenmaker, een parfummaker, een vliegvisbinder en een broderie dárt couturier. Tijdens de Studio Route kunnen deelnemers meedoen aan de 'Handmade in Heusden' wandeling met een stadsgids. Zaterdag 27 oktober start om 13:30 uur en zondag 28 oktober start om 13:30 uur. Kosten 4,50 euro per persoon. Reserveren vooraf is gewenst en kan via Heusdens Buro voor Toerisme, www.hbtheusden.nl, info@hbtheusden.nl of 0416-662100.

Heusden proeven
14:30, Heusden, Pelsestraat 17. Deze zaterdag vindt de wandeling Heusden Proeven, voor de laatste keer plaats. Begeleid door een verhalenverteller maken deelnemers een ontdekkingstocht door het vestingstadje Heusden en ervaren zij de rol van voedsel door de eeuwen heen. Heusden wordt letterlijk geproefd, want tijdens deze smakelijke tijdreis krijgen deelnemers diverse hapjes en drankjes aangeboden, waardoor de sfeer van weleer optimaal beleefd wordt. Meer informatie: www.hbtheusden.nl.

Cast van De Dirigent in Hollywoud
14:45, Almkerk, Hollywoud. Een deel van de cast van De Dirigent komt op bezoek in Hollywoud. Ontmoet hoofdrolspeelster Christianne de Bruijn, regisseuse Maria Peters en andere cast- en crewleden. De film begint om 15:30 uur.

Jeugdsamenkomst
18:30, Almkerk, gereformeerde kerk. Jaques Brunt komt spreken over het thema; 'Wie zeg jij dat ik ben?' en gospelband 'Adaiah' verzorgd de samenzang en de luisterliedjes. Deze dienst is er een enquête over de diensten die gasten online kunnen invullen via hun telefoon.

Nacht van de nacht
19:00, Hank, vissershaven Vissershang 2. Vaartocht van 2,5 uur met een Biesboschgids en warme chocomel. Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. Reserveren: www.vissershang.nl of 0162-403666.

Halloween in Heusden
19:00, Heusden, Kerkstraat, achter café Concordia. Halloween-Griezeltocht georganiseerd in Heusden-Vesting. Dit jaar zijn er heel veel angstaanjagende locaties aangekleed waar de kinderen langs lopen en naar binnen mogen, ook zijn er verschillende huizen waar aangebeld mag worden voor Trick or Treat. Er lopen duistere figuren rond in een van de vele steegjes dus pas op. Deelname kost 5 euro. Na inschrijving via activiteitencomiteheusden@hotmail.com ontvangen deelnemers een bevestiging. Via de mail worden ook starttijden en routes verzonden. Na de Griezeltocht is er een afsluitende Halloweenparty in de Kerkstraat.

Lampionnenoptotcht
19:15, Sleeuwijk, parkeerterrein De Nieuwe Es. Oranjevereniging Sleeuwijk houdt een lampionnenoptocht door Sleeuwijk. Showkorps Wilhelmina zal de optocht muzikaal begeleiden. Vertrek van de optocht om 19:15 uur vanaf parkeerterrein bij de 'Nieuwe Es', zijde Eikenlaan (cafetaria ICI). Bij terugkomst om ongeveer 20:15 uur wordt er warme chocomel uitgedeeld.

John de Bever
19:30, Hank, 't Uivernest. Hank zingt Hollands in 't Uivernest met drie topartiesten en twee plaatselijk bekende zangers. De hoofdartiest is John de Bever, bekend van zijn grote hit 'Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht'. Kaarten zijn te koop aan de deur of via 06-24403205. Voor meer informatie: www.uivernesthank.nl.

Orgelconcert Dick Sanderman
20:00, Wijk en Aalburg, hervormde kerk. Orgelbespeling in het teken van Hervormingsdag. Organist Dick Sanderman uit Rijssen bespeelt het Blank orgel en houdt vooraf een inleiding over de betekenis van Luther voor de Kerkmuziek. Vervolgens maakt hij een muzikale reis door de tijd. Op het programma staan werken van Hassler, Böhm, Pachelbel, J.S. Bach en Jan zwart. Deze avond is de eerste in een reeks van maandelijkse concerten in de Wijkse kerk.

zondag 28 oktober

Bijbelzondag
10:00, Werkendam, Maranathakerk. Samen met kerken in Nederland en Vlaanderen wordt deze dag extra stilgestaan bij de Bijbel. Bijbelzondag heeft dit jaar het thema 'Met andere ogen'. In een bijbelverhaal zit meer dan op het eerste gezicht te zien is. Deze zondag wordt het bekende verhaal van Bartimeüs (Marcus 10: 46-52) behandeld. Voorganger is dominee H.P. de Goede.

Tentoonstelling iconen
11:00-17:00, Hedikhuizen, voormalige kerk, Lambertusstraat 5. Twintig iconen zijn te bekijken, ook maken bezoekers kennis met deze rustgevende, meditatieve manier van schilderen. Iconen komen voort uit een langdurige oosters-christelijke traditie. Een icoon wordt geschilderd met ei-tempera op houten paneel volgens een overgeleverde werkwijze. De afbeeldingen zijn gebaseerd op aanwijsbaar christelijk bronmateriaal. Ondanks dat er geschilderd wordt naar vaste voorbeelden is er genoeg vrijheid voor een eigen weergave van het oerbeeld. Icoonschilderes Marijke van der Linden geeft uitleg. Ook op zondag 4 november.

Dag van de Stilte
10:00, Woudrichem, Gevangenpoort. Bewust waarnemen gaat het beste in de stilte. Om dat te bewerkstelligen nodigt Jos Korthout mensen uit om met hem mee te gaan tijdens de Dag van de Stilte.

Vaarwandeltocht
14:00, Hank, jachthaven Vissershang 2. Vaarwandeltocht van 2,5 uur met Biesboschgids. Reserveren: www.vissershang.nl of 0162-403666.

Aangepaste kerkdienst
15:00, Andel, hervormde kerk. Aangepaste kerkdienst met en voor mensen met een verstandelijke beperking, in de hervormde kerk in Andel. Voorganger is Pastor Pieter Mostert uit Hendrik Ido Ambacht, en het thema luidt: 'Geloven is mooi!'. Muzikale medewerking zal worden verleend door een gelegenheidskoor en een kinderkoor onder leiding van Maria Rikkers.