• Frans van den Steenhoven: 'Ze hoeven mij geen aanvoerder te maken.'
• Frans van den Steenhoven: 'Ze hoeven mij geen aanvoerder te maken.' Foto: Bart Stoutjesdijk

Frans van den Steenhoven heeft de smaak weer te pakken

'Soms zijn we nog te gemakzuchtig'

sleeuwijk • Het is eigenlijk een wonder dat Frans van den Steenhoven nog steeds op het voetbalveld staat. Anderhalf jaar geleden hing de vaardige linkeraanvaller zijn kicksen nog aan de wilgen. "Mijn zoontje was de voornaamste reden en ik werk ook fulltime als onderwijzer. Ik wilde niet meer elke zaterdag weg zijn en het trainen begon me ook tegen te staan. Toch begon het weer te kriebelen en ik miste het voetbal wel", aldus Van den Steenhoven. Nadat trainer Pieter Tuns, die de opgestapte Edward Sijahailatua opvolgde, op de koffie was geweest, trok hij zijn voetbalschoenen medio februari vorig seizoen weer aan om het tobbende Sleeuwijk uit de put te trekken. Tuns kende Van den Steenhoven nog van zijn tijd bij Roda Boys. "Na lang beraad besloot ik het seizoen af te maken bij Sleeuwijk. Wel maakte ik de afspraak dat ik maar één keer per week train. Ook oefenwedstrijden laat ik schieten. Ook als we een weekend weg gaan, ben ik ook niet van de partij. Dat heb ik lang zat gedaan en daar zijn ze mee akkoord gedaan." De linkervleugelaanvaller is op het veld niet alleen gevaarlijk met zijn onnavolgbare acties, maar ook met zijn assists. Hij staat ook meermaals aan de basis van een treffer of pakt zelf een goal mee. "Een wedstrijd spelen is ook leuk. Dat verveelt eigenlijk nooit."

Sleeuwijk is het seizoen ook uitstekend begonnen. De ploeg staat weer in de kop van de ranglijst in de derde klasse. "We hebben best een jonge groep en de trainingsopkomst is weer goed", zegt Van den Steenhoven, die prima gedijt. "Ik ben geen leider en ze hoeven mij geen aanvoerder te maken. Dat zit niet in mijn karakter. Wel kan ik een beetje rust aan de bal en in het spel brengen. Dat is wel mijn kwaliteit en ik hoop daarmee een toegevoegde waarde voor het elftal te zijn. Ik heb een vrije rol en moet gewoon voorin beslissend zijn. Ik ben ook wat ouder en laat me minder snel van de wijs brengen", geeft de 32-jarige Van den Steenhoven zijn prioriteiten aan. Sleeuwijk heeft momenteel een aardige balans in het elftal met de oudgedienden als Van den Steenhoven zelf, Remco Viveen, Pasqualle Verwoerdt en Patrick Sas, de jonkies en een middengroep. "Een mooie mix", Van den Steenhoven. "Het zit ook mee op dit moment", blijft hij ook kritisch op zichzelf. "Tegen GDC speelde ik een hele slechte wedstrijd. Dat zit er wel eens tussen." Tegen Sparta'30 scoorde hij wel, maar miste ook een paar beste kansen. "Daar ben ik dan wel nog steeds ziek van achteraf." Nu legt hij het sneller naast zich neer. "In sommige wedstrijden maak je wel het verschil. Dat is wel lekker. Soms zijn we nog te gemakzuchtig en dat moet er nog uit", noemt hij en passant nog een verbeterpunt bij Sleeuwijk.

Van den Steenhoven brengt wel een schat aan ervaring. Hij begon bij Sleeuwijk en werd opgepikt door Willem II. Na het avontuur in Tilburg keerde hij terug naar Sleeuwijk en diende zich met jeugdig elan aan bij het eerste elftal. "Op de eerste training speelde ik iemand door zijn benen, maar vijf minuten later zat ik in de kleedkamer met een dikke enkel. Toen werd wel even duidelijk gemaakt dat zoiets niet de bedoeling was." Vervolgens diende zich al snel Roda Boys aan en daarna kwam Kozakken Boys in beeld. Daarna volgde nog Achilles Veen en weer Roda Boys, waar hij een degradatie mee maakte, voordat hij terug keerde bij Sleeuwijk. Zijn mooiste herinnering bewaart hij aan de eerste periode bij Roda Boys, waarmee hij een keer de finale van de nacompetitie haalde voor promotie naar de hoofdklasse. Minder ging het bij Kozakken Boys, waar hij na een seizoen alweer vertrok. "Het is een heel mooie club en mijn vader is een echte Werkendammer. Ik kon ook wel blijven, maar ik kon er niet aarden." Of hij er alles heeft uitgehaald weet hij niet. "Ik ben altijd een gevoelsmens geweest. Ik moet het wel naar mijn zin hebben en lekker kunnen voetballen", geeft hij aan. "Zolang ik er zin in heb, ga ik door. Het is voor mij geen noodzaak. Het moet gewoon leuk blijven. Sleeuwijk is wel altijd mijn cluppie geweest en ik zal mijn loopbaan hier wel afsluiten."


Nico van Es