donderdag 18 oktober

De Toneelvoorstelling
14:00, Rijswijk, de Nijenburcht. De Toneelvoorstelling, een voorstelling over criminaliteit. Deze voorstelling geeft tal van alledaagse voorbeelden over hoe mensen slachtoffer kunnen worden van criminaliteit. Op een leuke manier krijgen bezoekers meer informatie over dit onderwerp en allerlei behulpzame tips. Het belooft een gezellige en interessante middag te worden! De entree is gratis en deelnemers hoeven zich niet aan te melden. Inloop vanaf 13:30 uur, rond de klok van 16:00 uur wordt de middag afgesloten.

Publiekslezing
19:00, Gorinchem, Het Gasthuis. Specialisten en zorgprofessionals van Rivas Zorggroep delen hun kennis over dementie tijdens een publiekslezing in het Grand Café van Het Gasthuis in Gorinchem. Bezoekers worden op een laagdrempelige manier geïnformeerd over dementie en krijgen praktische tips over het omgaan met dementie, zowel thuis als in een verpleeghuis. Aanmelden kan tot maandag 15 oktober via www.rivas.nl/publiekslezingdementie of via Rivas Zorglijn 0900-8440.

Bijbel Open Avond Werkendam
20:00, Werkendam, Vlechtwerk. Bijbel open avond met M. Ezinga. De studie in Openbaringen wordt vervolgd met hoofdstuk 20, de studies die hieraan vooraf gingen, zijn terug luisteren op de website: www.bijbelopenwerkendam.nl.

vrijdag 19 oktober

Kijkdag Park Veldzicht
11:00, Genderen, Park Veldzicht. Park Veldzicht houdt een 'Kijk'dag, om de inwoners van de gemeente Aalburg/ Altena een kijkje te laten nemen op het oude, vertrouwde, bekende zwembad Veldzicht. De officiële opening laat nog even op zich wachten, dat wordt waarschijnlijk voorjaar 2019. De cliënten en medewerkers van Prisma en Sovak laten bezoekers graag zien wat ze zoal doen op de dagen dat ze aanwezig zijn voor dagbesteding. Tevens verzorgen zij tijdens de kijkdag een hapje en een drankje in de gezellige lunchroom en op het buitenterras. Iedereen is welkom om de schapen, varkens, kippen, hanen, duiven, vissen, schilpadden, konijnen en aangelegde vijvers te komen bewonderen.

Natuurspeurtocht Rondje Woerkum
12:00, Woudrichem, Rijkswal 34. Natuurspeurtocht Rondje Woerkum staat voor een middag vakantieplezier buiten voor het hele gezin in vestingstad Woudrichem. Niks moet, alles mag. Aanmelden is niet nodig. Je mag er zo lang over doen als je wilt; neem tussendoor gerust een ijsje of terrasje. Rondom de vesting zijn een achttal, elke keer verschillende, creatieve opdrachten uitgezet, die raakvlak hebben met natuur. Richtleeftijd is tussen 4 en 10 jaar, maar ook oudere of jongere broers en zussen kunnen prima mee, altijd onder ouderbegeleiding. De activiteit is gratis, maar een borg van 7 euro wordt gevraagd voor de tas met materialen die deelnemers meekrijgen. Meer informatie: Yvonne Boekraad, rondjewoerkum@xs4all.nl of www.facebook.com/natuurspeurtochtrondjewoerkum.

Bingo in Eethen
20:00, Eethen, Dorpshuis Teratina. Bingo in dorpshuis Teratina in Eethen. De zaal is open om 19:00 uur, het spel begint om 20:00 uur. In de pauze is er een verloting. Er wordt om geld gespeeld.

Rikken
20:00, Eethen, kantine GDC. Rikken in Eethen, in de kantine van GDC. Inschrijven vanaf 19:30 uur.

Michael Prins
21:00, Nieuwendijk, Xinix. Michael Prins is sinds 2013 een gevestigde naam in de Nederlandse muziekscene. Hij brak door met de hitsingle 'Close to you', afkomstig van zijn debuutalbum Rivertown Fairytales. Won ook nog de tweede versie van De Beste Singer-Songwriter van Nederland. In welke setting dan ook: Prins kiest voor echtheid en authenticiteit op het podium. Zowel op zijn albums als tijdens zijn optredens weet hij de luisteraars te boeien. Tickets kosten 15 euro, Xinix-leden betalen 12,50 euro.

zaterdag 20 oktober

Jubileum kerk
10:00, Rijswijk, gereformeerde kerk. Op 6 oktober was het 40 jaar geleden dat de gereformeerde kerk in Giessen-Rijswijk de nieuwe kerkzaal in gebruik heeft genomen. Om 10.00 uur gaat het feestelijke weekend van start met autowassen en 'tafelverkoop/ hergebruikersmarkt'. Tot de leden van de gereformeerde kerk behoren ook aan aantal leden die lid zijn van plaatselijke Muziekvereniging Kunst en Vriendschap en de Chr. Zangvereniging Laudatio. Samen verzorgen deze verenigingen een jubileumconcert. Op zondag is er om 9:30 uur een feestelijke dankdienst. Na de dienst is er voor de leden (en sympathisanten) van de gereformeerde kerk nog een aansluitend informeel samenzijn waarbij het verleden, het heden en de toekomst van de kerk centraal zullen staan. De jubileumviering wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch.

Riddertoernooi
11:00-17:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Met o.a. demonstraties boogschieten, wapen vaardigheidsproeven, de Ridderschool met 'Kiddy Battle' voor kinderen van 4 tot 10 jaar, Wapendemonstratie te paard en om 16:00 uur het Riddertoernooi met steekspel. Kijk voor toegangsprijzen en meer over het programma op:
www.slotloevestein.nl

Altena Streekfestival
12:00, Andel, 't Buitenhoff. Andels Fanfare Corps houdt het 46e Altena Streekfestival. De organisatie van dit festival past mooi in de activiteiten die in AFC's jubileumjaar, 125 jaar, plaatsvinden. Muzikanten van verschillende muziekverenigingen uit Altena zullen hun beste 'muzikale beentje' voorzetten om de jury, Alex Schillings en Rob Goorhuis, maar ook het publiek, te overtuigen van hun muzikale kwaliteiten. Deelnemende verenigingen zijn brassbands, fanfares en harmonieën. Vanaf 12.00 uur wordt er gemusiceerd. Eerst in de jeugd- en basisklasse, met om 13.00 uur de prijsuitreiking van de jeugdklasse, gevolgd door optredens in de midden- en topklasse. Na het juryberaad en een pauzeoptreden aan het eind van de dag, is om 17.30 uur de prijsuitreiking van de basis-, midden- en topklasse. Entree is 3 euro en de zaal is open vanaf 11:30 uur.

Kienen
20:00, Dussen, Dussenaar. Onvervalste kienavond door de Klaitrappers, de zaal is open vanaf 19:00 uur.

zondag 21 oktober

Riddertoernooi
11:00-17:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Met o.a. demonstraties boogschieten, wapen vaardigheidsproeven, de Ridderschool met 'Kiddy Battle' voor kinderen van 4 tot 10 jaar, Wapendemonstratie te paard en om 16:00 uur het Riddertoernooi met steekspel. Kijk voor toegangsprijzen en meer over het programma op:
www.slotloevestein.nl

Kleppermandag
12:00, Heusden, Heemtuin. Wil je in de huid van beestjes kruipen, 'n vleermuis maken, 'n storm veroorzaken of 'n lekker herfstsoepje bij elkaar prutsen? Kom dan naar de heemtuin. Kinderen met groot(ouders) zijn van harte welkom!

Herfstvakantie
13:00, Dussen, Kasteel Dussen. Speciaal voor kinderen van de basisschool is er in de herfstvakantie een supergave rondleiding. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur. Aanmelden: 0416-392444/ 06-53604858 of info@kasteel-dussen.nl.

Heimwee
16:00, Gorinchem, Theater Peeriscoop. Marlous Lazal brengt met haar Mannen van de Tango persoonlijk en emotioneel liedrepertoire in Heimwee. Kaarten zijn te bestellen op www.peeriscoop.nl of via 0183-690022.

Kinderdienst
17:00, Andel, hervormde kerk. Deze dienst is speciaal voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor de jongere kinderen is er oppas in het hervormd centrum De Ark. Deze dienst wordt geleid door dominee de Boer uit Rhenen. Het thema is 'Zoek het uit!' en met de aanwezigen wordt nagedacht over wie Jezus nu eigenlijk is.

maandag 22 oktober

Agendabespreking
20:00, Elshout, Gemeenschapshuis 't Rad. Gemeentebelangen houdt een openbare agendabespreking. Tijdens deze bijeenkomst wordt de agenda van de eerstvolgende raadsvergadering besproken. De bijeenkomst vindt plaats in de grote bovenzaal van Gemeenschapshuis 't Rad, Kerkstraat 39 in Elshout. Iedereen, lid of geen lid, is van harte welkom.

dinsdag 23 oktober

Molukken
20:00, Almkerk, Wapen van Emmickhoven. Louise Parihala houdt op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena een lezing met als onderwerp 'De geschiedenen is en de cultuur van de Molukkers'. De lezing wordt muzikaal opgeluisterd door Tony Parinussa met Molukse zang en muziek.

woensdag 24 oktober

Vakantie Bijbel Club
9:30, Andel, hervormd centrum de Ark. Vakantie Bijbel Club rondom het 'Zoek het uit!´ Alle kinderen van groep 1 t/m 4 wordt gevraagd een werkend lampionstokje mee te nemen naar de VBC-dag. De groepen 5-8 wordt gevraagd een zaklamp mee te brengen. Deelname: 2,50 euro. Groep 1-4 van 9:30 tot 13:30 uur. Groep 5-8 start om 15:00 uur en loopt door tot de Vossenjacht. 's Avonds gaan de kinderen op zoek naar vossen en een geheimcode tijdens de vossenjacht door het dorp. Vanaf 18:15 uur kan er gestart worden met het zoeken van de vossen. De vossen kunnen gevonden worden tot 20:30.

Herfstvakantie
13:00, Dussen, Kasteel Dussen. Speciaal voor kinderen van de basisschool is er een supergave rondleiding. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur. Aanmelden: 0416-392444/ 06-53604858 of info@kasteel-dussen.nl.

De Rattenvanger
14:00, Gorinchem, Theater Peeriscoop. In de herfstvakantie is in Theater Peeriscoop de familievoorstelling De Rattenvanger te zien. Kaarten zijn te bestellen op www.peeriscoop.nl of via 0183-690022.

Struinen door het Munnikenland
14:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Struintocht voor iedereen vanaf vier jaar. Beschermende kleding en laarzen aanbevolen; de tocht gaat buiten de verharde paden. Aangelijnde honden die goed luisteren kunnen mee. Vertrek en betalen bij de kassa van Slot Loevestein, tien minuten lopen vanaf de parkeerplaats. Prijs: 5,00 euro, kind t/m 12 jaar: 3,00 euro Leeftijd: vanaf 4 jaar Contact: boswachter Dianne Renders via d.renders@staatsbosbeheer.nl.

Visafslag Stellendam
14:30, Sleeuwijk, De Bolderik. De heer Breederveld houdt voor de PCOB in Sleeuwijk een diapresentatie over de visafslag in Stellendam. Het belooft een interessante middag te worden. Ook gasten zijn van harte welkom in de Bolderik, de toegang is gratis.

Huren in Werkendam
19:30, Werkendam, De Ontmoeting. De Huurdersbelangenvereniging Land van Heusden en Altena houdt een bijeenkomst over 'huren in Werkendam'. Tijdens deze bijeenkomst worden de nieuwbouwplannen van Woonservice Meander aan de Burcht toegelicht. Maar naast deze toelichting wil de HBV graag in gesprek met bewoners over huren in Werkendam. Zijn er voldoende huurwoningen beschikbaar of is er een lange wachtlijst? De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk, ook voor niet leden van de Huurdersbelangenvereniging.

Afscheid en uitvaart
20:00, Sleeuwijk, De Bolderik. Voorlichtingsbijeenkomst van de Reumapatiëntenvereniging, regio Gorinchem. Het thema zal zijn: Afscheid en uitvaart. Deze avond wordt verzorgd door Uitvaartverzorging Plattel & van Gils. Deze informatieavond is bedoeld voor een ieder die geïnteresseerd is het onderwerp afscheid en uitvaart.

donderdag 25 oktober

Hervormingsavond
19:30, Werkendam, Rehobothkerk. Jaarlijkse gezamenlijke hervormingsavond. Medewerking wordt verleend door dominee H.J. Lam van de plaatselijke Hervormde Gemeente. Hij zal het referaat uitspreken met als thema 'Luther als realist'. Opening van de avond zal worden verzorgd door dominee L. Treur van de hersteld hervormde gemeente. Sluiting door ouderling H.M. Lobbezoo van de gereformeerde gemeente. De collecte is bestemd voor het werk van de Spaans Evangelische Zending.

Alzheimercafé
19:30, Vlijmen, Sint Janshof. Alzheimercafé Heusden rondom het thema: 'Gezond slapen en dromen met dementie'. Mensen met dementie kunnen hun dag/ nachtritme omdraaien. Ook kan het zijn dat ze zowel overdag als 's nachts veel slapen. Als mantelzorger kun je hierdoor ook slaaptekort krijgen en daardoor minder energie. Inleider deze avond is Lia Timmer, psychologisch onderzoeker, droomexpert en trainer. Het programma start om 20:00 uur en eindigt om 21:30 uur. Toegang is gratis, aanmelden niet nodig.

Bevers en otters
20:00, Giessen, Fort Giessen. Wie had 25 jaar geleden gedacht dat bevers en otters terug zouden keren in de Brabantse natuur? Robin van Dijk, gebiedscoördinator Brabant van de landelijke Bever- en Otterwerkgroep CaLutra en Peter Twisk, ervaren zoogdierdeskundige, vertellen het verhaal over de prille herovering van Nederland. Altenatuur hoopt mensen actief te betrekken bij het zoeken en melden van diersporen, om zo een beter beeld te krijgen van de nieuwste ontwikkelingen.