• Piet de Kruif: 'Als trainer ben ik zeker geen schreeuwer.'
• Piet de Kruif: 'Als trainer ben ik zeker geen schreeuwer.' Foto: Jan Noorlandt

Aardbeienteler heeft het getroffen op het Almbos

'We moeten uit de problemen blijven'

giessen/rijswijk • Met de nieuwe trainer Piet de Kruif is GRC 14 het seizoen in gegaan. Voorlopig gaat het redelijk, maar de uitdaging is duidelijk. Minder treffers tegen en GRC 14 moet zich eerder veilig spelen.

Piet de Kruif woont in Ophemert, is 48 jaar oud en heeft in het dagelijks leven een eigen bedrijf als aardbeienteler. In zijn jonge jaren was De Kruif actief als veel scorende spits bij Ophemert en RKTVC. Hij speelde al op vijftienjarige leeftijd als spits vast in het eerste elftal en werd meteen topscoorder. "Scoren was het enige wat ik leuk vond. Als we met 3-2 verloren en ik had twee keer gescoord, dan had ik een goed weekend. Als we met 3-2 wonnen en ik had niet gescoord, dan was ik het hele weekend chagrijnig", grinnikt De Kruif. "Verder was ik verschrikkelijk fanatiek." Hij had op zijn twintigste al drie keer zijn been gebroken. Hij vond het dan ook verstandiger, ook vanwege de risico's met zijn eigen bedrijf, er al vroeg de brui aan te geven. Samen met de in Ophemert neergestreken Hans Kraay jr., zijn nieuwe buurman, vormde De Kruif een paar jaar later een duo bij Ophemert. Vijf jaar Ophemert en daarna zeven jaar FC Lienden met promoties van de derde klasse naar de topklasse volgden. Vervolgens kwam topklasser JVC Cuijk op zijn pad. Na twee seizoenen werd Germania in Groesbeek de volgende halte. De Kruif trainde er vier seizoenen. Een paar vervelende akkefietjes noopten hem een paar maanden voor het einde op te stappen. En nu is Piet de Kruif dus actief bij GRC 14, als opvolger van Marcel van Helmond.

Piet de Kruif verwonderde zich niet alleen over de prachtige accommodatie bij GRC 14. "Ik denk dat ik het wel getroffen heb. Ik was hier al een paar keer wezen kijken en er stonden 400 man langs de lijn. Het voetbal leeft hier zag ik, niet normaal. Het is een echte dorpsclub en de supporters blijven nog even hangen. Dat is gezellig. Verder zijn het over het algemeen jongens van de vereniging. Het werken met een vaste groep is ook wel eens een keer prettig. Als trainer ben ik zeker geen schreeuwer", neemt De Kruif zichzelf even onder de loep.

"Als jongens wat verkeerd doen, weten ze dat zelf ook wel. Het enige waar ik me aan kan irriteren, is als afspraken niet na gekomen worden of jongens niet omschakelen. Dan kan ik een keer boos worden."

Fanatiek

Anderzijds blijft Piet wel een fanatieke trainer. "Als je niet meer ziek bent van een nederlaag, dan is alle lol er af, vind ik. Als we verliezen, ben ik daar het hele weekend doodziek van." GRC 14 heeft een goede selectie, eentje die goed genoeg is voor de eerste klasse, is zijn overtuiging.

"Alleen kregen ze het afgelopen seizoen teveel goals tegen. Het is aan mij om er aan te werken dat we minder goals tegen krijgen", geeft hij het richtpunt aan. De Kruif moet het wel doen zonder nieuweling Tijn van der Velden, die op stage is in Amerika. Daarnaast ontbreekt tot laat november ook Henri Versteeg, die weer onder het mes moest met zijn enkel en eerst helemaal fit wil worden. "Een belangrijke speler, dat is wel een groot gemis", legt De Kruif de lat wijselijk niet te hoog. "De voorgaande seizoenen speelden ze zich pas veilig op de laatste dag. Hopelijk gebeurt dat dit seizoen een keer eerder. Dat is voor mij de uitdaging. Verder kan je een keer het geluk hebben dat het gaat lopen en we een goede serie neerzetten, maar wij moeten niet gaan roepen dat we voor de prijzen gaan", stelt De Kruif.

"Hopelijk kan ik de spelers nog een paar procent beter maken en wij moeten er voor zorgen dat we uit de problemen blijven."

GRC 14 zit in een regionaal getinte competitie. "Wat ook mooi is, is dat Almkerk er bij is gekomen", vindt de trainer van GRC 14. Voor dat duel moet De Kruif nog even geduld hebben. De derby staat op 24 november op de kalender.


Nico van Es