donderdag 20 september

Kledingbeurs Sleeuwijk
9:00-21:00, Sleeuwijk, Hubo 't Zand 28. Verkoop van dames- en herenvrijetijdskleding, sportkleding, kinderkleding. Inleveren van kleding kan op maandag 17 september van 13:00 tot 20:00 uur en dinsdag 18 september van 9:00 tot 15:00 uur. Meer informatie bij Sjanie van Alten: 0183-303950.

Criminaliteit in het buitengebied
19:00, Werkendam, MFA Het Vlechtwerk. Criminelen benaderen regelmatig eigenaren van loodsen of ruimtes in het buitengebied om deze beschikbaar te stellen. Soms is de vraag heel vaag, een andere keer heel duidelijk. Wat te doen in zo'n situatie? Op drie plekken in Altena wordt een informatieavond over dit onderwerp gehouden. Bezoekers worden geïnformeerd over de werkwijze van criminelen en de (vaak criminele) risico's waar bewoners of eigenaren mee te maken kunnen krijgen.

Bijbel Open Avond Werkendam
20:00, Werkendam, Vlechtwerk. B. van Twillert, zal na een onderbreken van een seizoen, weer verder gaan in het evangelie naar de beschrijving van Lukas. Lukas 18 vers 1 t/m 8. Dit stukje is speciaal geschreven voor hen die in moeilijke situaties zitten. Ze worden opgeroepen om altijd te blijven bidden en de moed niet te verliezen.

vrijdag 21 september

Kledingbeurs Sleeuwijk
9:00-11:00, Sleeuwijk, Hubo 't Zand 28. Verkoop van dames- en herenvrijetijdskleding, sportkleding, kinderkleding. Inleveren van kleding kan op maandag 17 september van 13:00 tot 20:00 uur en dinsdag 18 september van 9:00 tot 15:00 uur. Meer informatie bij Sjanie van Alten: 0183-303950.

Tweedehandskledingbeurs
10:00, Veen, Vermatrac. Bij Vermatrac aan de Veensesteeg 16 wordt tot 19:00 uur een tweedehandskledingbeurs gehouden. Net als vorige keren is het aanbod divers: dames-, heren- en kinderkleding, als ook schoenen, sieraden, hoeden en accessoires. Mooie (merk)kleding voor kleine prijsjes. Entree is gratis en parkeermogelijkheden is er voldoende. Bij mooi weer staat er een springkussen voor de kinderen.

Slaatjesactie
16:00, Almkerk. Muziekvereniging Nooit Gedacht houdt de halfjaarlijkse slaatjesactie. Nooit Gedacht gebruikt de verkoop van slaatjes om de jeugdopleiding te financieren. De slaatjes kostten 1,75 euro per stuk, drie voor 5 euro.

Live première Elvy's Wereld
18:45, Almkerk, Hollywoud. Live première van Elvy's Wereld. Elvy's Wereld So Ibiza is een zomerse komedie over Elvy die alles op alles zet om op Ibiza de Future Fashion Award te winnen en daarbij een hoop bijzondere mensen ontmoet. Via een livestream genieten bezoekers mee van de officiële filmpremière in Amsterdam. Iedereen wordt die avond feestelijk ontvangen met een welkomstdrankje en tijdens de film wordt een High Fris geserveerd, bestaande uit een frisdrank naar keuze en een schaaltje met lekkernijen. Meer informatie www.hollywoud.nl of 0183-307286.

Rikken
20:00, Wijk en Aalburg, kantine Noad'32. Gezellig potje rikken in de kantine van Noad'32. Inschrijven vanaf 19:30 uur.

Bingo in Eethen
20:00, Eethen, Dorpshuis Teratina. Stichting 'Dorp Eethen' houdt een bingo. De zaal is open om 19:00 uur, om 20:00 uur gaan de ballen rollen. In de pauze is er een verloting.

Katinka Polderman
20:30, Gorinchem, Theater 't Pand. De meest onverschrokken liedjesbakker van de lage landen is terug. Al 15 jaar draagt Polderman haar unieke steentje bij aan het cabaret en ook in haar zesde voorstelling is de tegendraadse taalvirtuoos ongepolijst, gortdroog, origineel en onverstoorbaar.

Onderweg
20:30, Gorinchem, Theater Peeriscoop. De opening van het theaterseizoen in Theater Peeriscoop wordt verzorgd door twee vaste bespelers van het gezelligste theater van Nederland: Rob en Emiel. Zij spelen hun allereerste try-out van de nieuwe show 'Onderweg'. Als Rob en Emiel het podium oprijden begint de reis waarvan niemand weet waar die eindigt. Verwacht magie-strale acts, een bijzonder originele voorstelling en een absoluut onvergetelijke avond. Kaarten zijn te bestellen op www.peeriscoop.nl of via 0183-690022.

zaterdag 22 september

Rommelmarkt Aalburg
8:00, Wijk en Aalburg, hervormde kerk. De hervormde kerk Aalburg houdt de jaarlijkse najaarsmarkt van 8:00 uur tot 13:30 uur. Op de parkeerplaatsen rondom de kerk, Oude Kerkstraat 19a, zullen weer bruikbare huisraad, speelgoed, boeken, gereedschap, elektronica en andere goederen te koop zijn. Uiteraard draait ook het Rad van Avontuur weer. Ook is er weer verkoop van tweedehands kleding. Op het terras is ruimte om elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie of thee met wat lekkers erbij. De opbrengst van deze markt is bestemd voor de Burg en de werkgroep Bulgarije.

Stoere struintocht
11:00, Poederoijen, Loevestein. Stoere struintocht rond slot Loevestein. Deze struintocht is geschikt voor de hele familie. De kosten zijn 3 euro voor kinderen en 5 euro voor volwassenen. Betalen doe je aan de kassa van slot Loevestein. Trek kleding aan die vies mag worden en vergeet ook de laarzen niet. Het terrein is niet geschikt voor kinderwagens. Deze struintocht van Staatsbosbeheer start in de vesting van Slot Loevestein. Daar worden deelnemers ontvangen door de natuurgids. Aanmelden is niet nodig.

Open dag Scouting
11:00, Woudrichem, Bolwerk. Scouting Loevestein houdt een open dag in het Bolwerk in Woudrichem. Tijdens Scout it Out laat de groep het clubgebouw, de tenten en boten zien, er is een kabelbaan, kinderen kunnen zelf popcorn maken en nog veel meer…. En natuurlijk zijn er lekkere hapjes en drankjes.

Heusden Proeven
14:30, Heusden, Bezoekerscentrum. Iedere tweede en vierde zaterdag van de maand vindt de wandeling Heusden Proeven plaats. Begeleid door een verhalenverteller maak je een ontdekkingstocht door het vestingstadje Heusden en ervaar je de rol van voedsel door de eeuwen heen. Je proeft Heusden letterlijk, want tijdens deze smakelijke tijdreis krijg je diverse hapjes en drankjes aangeboden. Meer informatie: www.hbtheusden.nl

Bevertocht
18:00, Hank, jachthaven Vissershang. Bevertocht, vaartocht van ruim twee uur onder leiding van een natuurgids. Inclusief een kopje koffie/ thee en een beverborreltje. Reserveren: www.vissershang.nl of 0162-403666.

Spel en game avond
20:00, Almkerk, Jongerencentrum De Pomp. Spel en Gameavond in jongerencentrum De Pomp. Kom gezellig een potje poolen, tafeltennissen of tafelvoetballen. Ook kan er gespeeld worden op één van de vele spelcomputers. Uiteraard is er ook alle gelegenheid om een bord- of kaartspel uit de kast te pakken.

Sunny Days
20:00, Genderen, hervormde kerk. 'Sunny Days' is het thema van de samenkomst in de hervormde kerk. 'Het leven lijkt een grote wedstrijd en verliezen is geen optie. Successen vier je met anderen via Facebook en Instagram; mislukkingen deel je pas op het moment dat het weer goed gaat. Aan de buitenwereld tonen we ons zonnig gezicht. Steeds meer jongeren en ouderen gaan gebukt onder deze grote mentale druk. Hoe kunnen we elkaar helpen om onszelf te zijn?' Er is voor deze samenkomst maar 1 drempel en dat is minimale leeftijd vanaf 13 jaar. Alles zal visueel gemaakt worden en tussen de filmpjes door zal Anko Oussoren spreken.

Gorcum Live
20:30, Gorinchem, De Aanlegsteiger. Vereniging Gorcum Live start het nieuwe seizoen met een 'de Bunker' avond, waar twee bands van de regionale Popschool op zullen treden. 52C is een jonge band, ontstaan op de Popschool en zal bij 'de Bunker' muziek spelen van onder andere Anouk, Waylon, Toto, Joss stone, Prince en Gary Moore. Daarnaast is er de Funky Soul sound van WEReaDY. Zij spelen covers van onder andere Chris Brown. Dat wordt swingen!

zondag 23 september

Startdienst Maranathakerk
10:00, Werkendam, Maranathakerk. Startdienst in de Maranathakerk in Werkendam. Het thema is: 'Wat zeg ik? Wat zeg jij? Wat zegt Hij?'. Iedereen heeft weleens kritiek te verduren gehad. 'Wat zit je haar vreemd vandaag! Waarom heb je zo'n lelijke trui aan?' Vaak trekken we ons zulke opmerkingen erg aan. Maar 'boeit' het eigenlijk wel wat een ander van ons zegt? Dominee Maathuis zal hier met ons over nadenken. De dienst wordt muzikaal begeleid door kinderkoor Grace uit Gorinchem en organiste Jeanette van Oord.

Doemiddag
13:30, Drunen, Duinweg 68. NATUURlijk SamenDag van de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden. Deze SamenDag is geschikt voor jong en oud. Jong (iedereen vanaf groep 3) vooral om te doen en te leren. Maar ook voor volwassenen die de tocht willen lopen en zo iets meer over de natuur in dit deel van Drunen willen leren. Vanaf 13.15 uur staat aan de Duinweg 68 in Drunen een bosheksen- of kabouterdrankje klaar. De start van de activiteiten is om 13.30 uur. Graag van tevoren aanmelden via info@natuurenmilieuheusden.nl.

Biesbosch fluistertocht
14:00, Hank, jachthaven Vissershang. Biesbosch Fluistertocht, een vaartocht van ruim een uur onder leiding van een natuurgids. Reserveren: www.vissershang.nl of 0162-403666.

'Neem mijn jeugd, die stierf vandaag'
14:30, Giessen, Fort Giessen. Rode draad deze middag op Fort Giessen is de Eerste Wereldoorlog. Bijna 100 jaar geleden eindigde Wereldoorlog I. Dannie ten Zweege presenteert daarom haar kersverse boek 'Neem mijn jeugd, die stierf vandaag'. Het boek toont een breed panorama van de kunstscène in Europa ten tijde van WO I. Een boek over bekende kunstenaars maar ook over jonge mensen die aan het begin van hun kunstcarrière stonden. De gidsen van Fort Giessen vertellen het verhaal van het Fort ten tijde van WO I en leiden bezoekers rond door loopgraaf en langs luister- en schuilplaats. Jan Verhoeven is een bevlogen kenner en verzamelaar van abstracte kunst en schreef hier onlangs een prachtig boek over. Hij vertelt deze middag over de beginperiode van deze stroming die nagenoeg samenviel met het uitbreken van de eerste Wereldoorlog. Aanmelden via tantebethjebooks@gmail.com of 06-22660901.

maandag 24 september

Het doet zo zeer
20:00, Vlijmen, Bibliotheek Vlijmen. Bibliotheek Heusden toont de documentaire 'Het doet zo zeer', gemaakt door Schrijfster Heleen van Royen. Zij filmde gedurende een jaar hoe haar 84-jarige moeder door beginnende dementie van hulp afhankelijk raakt. Van Royen zal deze avond zelf aanwezig zijn om de documentaire toe te lichten en in gesprek te gaan over dementie en mantelzorg. Voor meer informatie: www.bibliotheekheusden.nl.

Lezing over Pompveld
20:00, Babyloniënbroek, De Korenschoof. Op uitnodiging van tuinclub Altena verzorgt Bart Pörtzgen, beheerder bij Brabants Landschap, een boeiende avond met als thema 'het Pompveld, parel in het land van Heusden en Altena'. Voor de pauze vertelt Bart Pörtzgen waar het Brabants Landschap voor staat en welke gebieden in het Land van Heusden en Altena door hen beheerd worden, om vervolgens uitgebreid stil te staan bij de parel in dit gebied: het Pompveld. Na de pauze kunnen aanwezigen genieten van een film over dit prachtige gebied van Mark Kapteijns. De entree is inclusief koffie of thee vooraf 5 euro. Voor leden is de entree gratis.

dinsdag 25 september

Herdenking
14:00, Gorinchem, Indiëmonument. Jaarlijkse Indiëherdenking bij het Indiëmonument in het Parkje aan het Paardenwater in Gorinchem. Evenals vorige jaren zal het een kleine doch plechtige herdenking worden. De organisatie is in handen van het Gilde Vakcollege Techniek.

In the Crosswind
20:15, Gorinchem, Theater 't Pand. In het Filmhuis: 'In the crosswind'. Het is 4 juni 1941. Ruim 40.000 mensen uit Estland, Letland en Litouwen worden gedeporteerd door de Sovjets naar Siberië. Onder hen is een filosofiestudent Erna, een gelukkig getrouwde moeder. Erna en haar dochter worden gescheiden van haar man en worden samen met andere vrouwen en kinderen gedeporteerd. Ondanks de honger, angst en de brute vernedering, verliest Erna in de volgende 15 jaar nooit haar gevoel van vrijheid en haar hoop op een terugkeer naar huis.

woensdag 26 september

Ouderenmiddag
14:00, Wijk en Aalburg, Rehoboth. Ouderenmiddag van de hervormde gemeente Wijk. Inloop vanaf 13:30 uur. De heer Van Ginkel houdt een korte overdenking. Na de pauze vertoont de heer J.van der Velden dia's over Wijk en omgeving, hoe het was en hoe het is.