• Frans Visser komt juichend over de meet in Giessen.
• Frans Visser komt juichend over de meet in Giessen. Foto: Jan Noorlandt

Frank Visser de winnaar in Giessen

giessen • Er werd vrijdagavond tijdens de wielerronde van Giessen weer flink strijd geleverd. Bij de Nieuwelingen zegevierde Lou van Belle uit Zoetermeer. Bij de Amateurs drukte Nederlands kampioen Frank Visser uit Utrecht zijn wiel als eerste over de meet.

Bij de Nieuwelingen ontplofte de koers, nadat een groep van ruim twintig renners zich had los weten te maken uit het peloton. Diverse renners probeerden in de finale nog weg te komen, maar dat lukte niet. In de laatste ronde voerde Lou van Belle wel een beslissende jump uit en werd daarmee de winnaar in de 34ste editie van de wielerronde van Giessen. Bij de Amateurs was er ook een mooi deelnemersveld met daarin enkele streekfavorieten, zoals Robert van Dalen uit Giessen en Gijsbert Nieuwkoop uit Veen.

Vanaf het begin werd de koers hard gemaakt. Een valpartij, waarbij ook Robert van Dalen was betrokken, brak de koers helemaal open. Enkele renners maakten er gebruik van om een gaatje te slaan. Een derde renner sloot gebruikmakend van een vergoedingsronde nog aan. Daarmee vormde de kopgroep drie renners: Frank Visser, Danny Stam uit Sprang-Capelle en Imo de Pruijssenare uit Utrecht. De dans in de kopgroep werd vooral geleid door Visser. In het danig afgeslankte peloton probeerde Gijsbert Nieuwkoop het tempo nog op te voeren, maar het gaatje met de koplopers werd steeds groter. In de slotfase slaagde de kopgroep er zelfs in het peloton te dubbelen. Even heerste de verwarring, maar nadat het peloton was afgesprint, had de kopgroep het parkoers voor zichzelf. In de laatste ronde plaatste Frank Visser nog een een geslaagde jump en kon hij de 34ste editie van de ronde van Giessen op zijn naam schrijven. Voor de Nederlands kampioen was het zijn elfde overwinning van het seizoen. "In de laatste drie ronden wachtte ik even af en ik durfde wel op mijn sprint te gokken, want ik voelde me de hele koers al sterk", aldus de winnaar. "Het is hier een leuk parcours. Lekker zwaar, veel bochten en kort. Dat maakte het wel dynamisch. Ik dacht 'ik gok het gewoon' en halverwege de laatste ronde reed ik weg. Toen kon ik mijn fiets netjes solo over de streep duwen." Danny Stam werd tweede en Imo de Pruijssenare derde. Gijsbert Nieuwkoop won de sprint van het peloton en werd vierde. "Dit was het maximale dat er nog in zat na die valpartij. We konden niet meer aan sluiten", aldus de renner uit Veen, die eind april zijn seizoen verstoord zag door een sleutelbeenbreuk. "Dit was niet het seizoen dat ik had gewild. Vervolgens ging het met ups en downs en boekte ik nog drie overwinningen en een aantal podiumplekken", aldus de renner uit Veen, die volgend seizoen de overstap maakt naar de Elite-Amateurs.


Nico van Es