Kennisevent in Altena

sleeuwijk • In het Altena College in Sleeuwijk wordt vrijdag 21 september het kennisevent 'Van Foodprint naar Footprint' gehouden. Presentator Harm Edens zal deze avond optreden als 'moderator'.

Tafelgasten en partners van het Kennisevent laten de bezoekers letterlijk een kijkje nemen in hun keuken. Er is tijdens het event bijvoorbeeld veel aandacht voor de CO2-uitstoot. "De voedselketen kan een belangrijke bijdrage leveren deze te reduceren. Henk Schouten weet zijn ideeën, over hoe wij dit met z'n allen in Altena voor elkaar zouden kunnen krijgen, goed te verwoorden."

Voor veel boeren is het moeilijk om de koers van hun bedrijfsvoering te veranderen door hun beperkte macht in de productieketen, eerder gemaakte bedrijfskeuzes en de financiële lasten van leningen. Ook de nieuwe regelgeving en de gevolgen van de opwarming van de aarde op het klimaat, zoals de extreme hoosbuien en de lang aanhoudende droogte van afgelopen zomer, maken het werken in de agrarische sector er niet gemakkelijker op. Akkerbouwers en melkveehouders vertellen deze dag hun verhaal en belichten de bedreigingen, maar ook de kansen die ze zien.

In de zaal zitten afgevaardigden van de nationale, regionale en gemeentelijke overheid. In de aanloop naar het Kennisevent worden de namen nog bekend gemaakt. Zeker is dat Prof dr. ir. C.J.A.M. Termeer, hoogleraar bestuurskunde aan de WUR en daarnaast lid van de SER, aan de gastentafel plaatsneemt. Zij onderzoekt innovatieve vormen van 'governance' voor ingewikkelde vraagstukken in de beleidsvelden 'klimaatverandering' en 'duurzame agro-food ketens'. Ter Meer heeft kennis van de dynamiek van het familiebedrijf en haar 'roots' in de regio.


Het middaggedeelte van het Kennisevent heeft als doel het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met spraakmakende bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de regio. Daarmee kunnen ze een idee krijgen van de arbeidsmarkt in Altena en inspiratie opdoen voor het volgen van een bepaalde studierichting. Het belooft een interactieve middag te worden. Zo kunnen jongeren een unieke smaakbeleving ervaren door de producten te proeven die ondernemingen presenteren, meedoen aan een quiz en met een VR bril door een fabriek lopen.


q www.stichting-altena-kennispoort.nl/foodprint/