• Het logo voor de nieuwe gemeente Altena is een 'stromend logo'.
• Het logo voor de nieuwe gemeente Altena is een 'stromend logo'.

Ontwerp straalt eenheid uit

Herkenbaar logo voor Altena

wijk en aalburg • Een stromend logo, voor een regio in beweging. Zo vat Peter Korsman het logo voor de nieuwe gemeente Altena samen. Samen met Marianne Sijberden van De Perswinkel presenteerde de ontwerper van Autograph het ontwerp maandag aan de pers. Wie goed kijkt ziet in het logo de contouren van het 'eiland' Altena terug en groen en blauw lopen daarbij in elkaar over. Het waren de twee kleuren waar de meeste mensen aan dachten bij de nieuwe fusiegemeente. Het bruin dat Werkendam representeert in het logo voor de samenwerkende gemeenten - in 2012 eveneens ontworpen door Korsman en Sijberden - is verdwenen. "De opdracht was om een logo te maken voor de totale gemeente Altena", zegt Sijberden daarover. Met andere woorden: Aalburg, Werkendam en Woudrichem bestaan straks niet meer afzonderlijk, dus hoeven ook niet apart in het beelmerk verwerkt te worden. "Het ontwerp straalt eenheid uit", benadrukt Korsman. "Het is echt voor de nieuwe gemeente."

Het vignet wordt aangevuld met de woorden 'Gemeente Altena', in een eigen lettertype. Opvallen is het kleine hapje uit de letter 't'. Het hapje heeft dezelfde hoek als de afgebeelde delta en is aangebracht voor de herkenbaarheid, leggen de makers uit. "Als je straks een brief ontvangt, kun je gelijk zien dat die van de gemeente afkomstig is."

Het logo dat maandag gepresenteerd is is uiteindelijk gekozen uit een drietal varianten. Aan het ontwerp ging een uitgebreid onderzoek vooraf. Politici, medewerkers van de drie gemeenten en ruim 100 inwoners lieten weten wat zij belangrijk vinden en waar zij aan denken bij Altena. 'Landschap', 'water' en 'ondernemend' zijn bijvoorbeeld termen die veel naar voren kwamen. "Verder kozen mensen voor organische, ronde vormen en een helder en eenvoudig logo", vertelt Korsman. Nu het logo klaar is gaan hij en Sijberden verder met de huisstijl. De nieuwe gemeentewebsite zal in december de eerste uiting zijn die helemaal klaar is voor de toekomst, maar de twee ontwerpers gaan ook met bedrijfskleding, koffiemokken en het wagenpark aan de slag.

De eerste reacties op het logo zijn in ieder geval positief. "Tijdens onze presentatie op de drie gemeentehuizen kregen we applaus van de medewerkers", zegt Sijberden lachend. Burgemeester Fons Naterop, betrokken bij het proces, is trots. "Dit wordt Altena", klinkt het tevreden.


Tom Oostra