• 'Vervangende nieuwbouw' voor het pand van SOVAK aan de Eikenlaan in Sleeuwijk.
• 'Vervangende nieuwbouw' voor het pand van SOVAK aan de Eikenlaan in Sleeuwijk. Foto: Marjo van Andel

24 nieuwe wooneenheden aan de Eikenlaan

SOVAK pakt door met nieuwbouw

sleeuwijk • Aan de Eikenlaan in Sleeuwijk komen 24 nieuwe woningen voor cliënten van SOVAK. Over het tijdsplan kan Ad van de Laar van de raad van bestuur nog niks zeggen, maar momenteel buigt de gemeente Werkendam zich over een herziening van het bestemmingsplan. Tegen het eerste ontwerp waren zienswijzen ingebracht door omwonenden, die vonden dat de nieuwe studio's te dichtbij hun eigen woningen zouden worden gebouwd. Door goed overleg tussen de omwonenden, de gemeente en SOVAK ligt er nu een alternatief plan, meer gericht op de locatie waar nu de tuinderij van SOVAK is. "De plannen zijn nu zo dat ze voor iedereen acceptabel zijn. We blijven echt een onderdeel van de samenleving", vat Van de Laar glimlachend samen.

Met de 24 wooneenheden wil SOVAK voorzien in de behoefte van de cliënten, legt hij uit. "Het worden studio's, gericht op de zelfstandigheid van de bewoners. Ze krijgen meer een eigen plek om zich terug te trekken, bijvoorbeeld met vrienden of familie, als daar behoefte aan is. Het is een eigentijds woonconcept." Overigens gaat het aan de Sleeuwijkse Eikenlaan om 'vervangende nieuwbouw'. Een deel van het huidige gebouw wordt vervangen, maar andere woningen zullen omgebouwd of gerenoveerd worden. Dat betekent dat het aantal cliëntplaatsen - rond de 100 - in het gehele Land van Heusden en Altena gelijk blijft. SOVAK heeft ook locaties in Dussen en Wijk en Aalburg en biedt mensen met een beperking ook dagbesteding. In Sleeuwijk zijn bijvoorbeeld ook activiteitencentrum Rietveld en dus de tuinderij gevestigd.

Haast maken

Het Werkendamse college van burgemeester en wethouders werkt nu aan een aangepast bestemmingsplan en hoewel Van de Laar niet teveel in wil gaan op wanneer de eerste schop de grond in gaat, geeft hij wel aan dat de komst van de nieuwe woningen 'wel urgent' is. "Zodra het bestemmingsplan rond is, gaan wij verder met de uitwerking van de plannen. Daar zijn we nog wel een tijdje mee bezig, bovendien speelt dit proces al enkele jaren. Maar we willen haast maken, de wens van onze cliënten is aan het veranderen. SOVAK wil ze zo snel mogelijk adequate en eigentijdse woningen aan kunnen bieden."

SOVAK past op meerdere locaties in West-Brabant het woonconcept aan. De zorginstelling is er voor iedereen die een (verstandelijke) beperking heeft en voor andere kwetsbare burgers met een hulpvraag.

Mensen kunnen bij SOVAK wonen, werken, leren en mee doen met activiteiten. Ook als ze in hun vrije tijd ondersteuning nodig hebben helpt SOVAK. SOVAK biedt ook andere zorg, zoals buitenschoolse opvang en ondersteuning in de eigen (woon-)omgeving.


Tom Oostra