• Rijan van Leest presenteert haar debuutroman.
• Rijan van Leest presenteert haar debuutroman.

Hankse geeft eigen boek uit

Een paar jaar geleden is Van Leest er serieus mee aan de slag gegaan en dat resulteert in haar debuutroman 'Eerste Reserve', die dit weekend wordt gepresenteerd in 't Uivernest. "Vanaf het moment dat ik echt een eerste stuk op papier had, totdat mijn boek in de winkel ligt, zit zo'n drie jaar. In eerste instantie ging het schrijven erg moeizaam. Ik had het verhaal wel in mijn hoofd, maar telkens als ik ervoor ging zitten, drukte ik na vier zinnen alweer op de backspaceknop en zat ik aan het einde van de dag nog steeds naar een wit scherm te staren. Toen las ik iets over de Schrijversacademie en dacht: dit is wat ik nodig heb, schrijfopdrachten met deadlines en groepsdruk. Wekelijks iets moeten inleveren en bespreken met andere schrijvers, heeft me van mijn schrijfblokkade afgeholpen."
Inspiratie voor haar eerste boek vond Rijan onder andere in haar jeugd. "Schrijven is vooral ook kijken wat er om je heen gebeurt, veel lezen, luisteren naar verhalen van anderen en daar je eigen ervaringen en standpunten aan toe voegen. Maar ik heb veel inspiratie gevonden in de geschiedenis van mijn familie en die van het dorp, Moerdijk, waar ik ben opgegroeid. Moerdijk was een echt vissersdorp, mijn familie een echte vissersfamilie. Toch is het dorp in het boek geen kopie van Moerdijk. Dat kan ook niet, want het verhaal dat ik vertel is verzonnen, daarbij past ook een dorp dat verzonnen is."

Een boek schrijven is één ding, een uitgeverij vinden die het uit wil geven, is iets heel anders. Omdat de Hankse zich ervan bewust is, dat uitgeverijen honderden scripts per jaar ontvangen, besloot ze het na verloop van tijd anders aan te pakken. "De uitgeverijen hebben het zwaar en kunnen eigenlijk geen commerciële risico's nemen. En ik ben zo'n risico, want ik ben onbekend. Ik wil echter zo graag dat mijn boek wordt gelezen, dat ik zelf het risico heb genomen. Ik ben mijn eigen uitgeverij begonnen: Uitgeverij ZL7. ZL7 is een scheepsnummer dat al sinds 1870 aan mijn familie verbonden is. Het dorp Moerdijk bestond vroeger uit twee delen: gemeente Klundert en gemeente Hooge en Lage Zwaluwe. De vissers op het Zwaluwse gedeelte kregen ZL op hun schip, mijn familie kreeg zo ZL7. Toen mijn vader een paar jaar geleden door overheidsmaatregelen gedwongen werd te stoppen met de visserij, werd ook de boot verkocht. Door de uitgeverij te vernoemen naar onze kotter, is het nummer weer terug in de familie." De presentatie van haar debuutroman vindt Rijan best spannend. "Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren voor stijl en genres. Ik heb dus niet de illusie dat ik het elke lezer naar de zin kan maken. Toch verwacht ik wel dat liefhebbers van literaire romans van mijn verhaal kunnen genieten."
Bovendien leeft de Hankse zo ook na wat ze in haar boek probeert over te brengen: "Laat je niet door anderen van je dromen afleiden: voor je het weet leef je een leugen."