• Ruud Karelse presenteert zijn tweede dichtbundel.
• Ruud Karelse presenteert zijn tweede dichtbundel. Foto: Damminga Fotografie

'Leven, Liefde, Lachen'

sleeuwijk • "Een bundel gevuld met dingen uit het leven, dingen uit liefde en dingen om te lachen", zo omschrijft Sleeuwijker Ruud Karelse zijn tweede gedichtenbundel 'Leven, Liefde, Lachen' dat zaterdag officieel het levenslicht zag.

Tijdens een besloten bijeenkomst werd het eerste exemplaar van de bundel overhandigd aan dorpsgenoot Erna van As. "Zij heeft mee gekeken en op die manier hebben we nog een aantal taalkundige hobbels kunnen nemen", lacht Ruud. De Sleeuwijkse dichter presenteerde ruim een half jaar geleden ook al een dichtbundel, dat de titel 'Van diepere dingen en dankbaarheid' draagt. "Die bundel was vooral geloofsgericht, het nieuwe werk is niet zozeer aan het geloof gerelateerd. Ik vond dat niet zo goed in één bundel passen."

Ruud Karelse is zijn leven lang al in de weer met taal. "Dat begon als klein menneke bij een oppas, die voorlas uit een boekje waarin de lotgevallen van een aapje werden beschreven. Op rijm. Pas toen ik in 2012 in aanraking kwam met het Dichterspodium ben ik werk gaan waarderen waar geen rijm in zat." Overigens is het niet zo dat de Sleeuwijker aan tafel gaat zitten om met voorbedachte rade over een bepaald onderwerp te gaan schrijven. "Er valt me iets in, ik merk iets op, er schiet een beginzin door mijn hoofd. Dan ga ik spelen met woorden totdat het lekker klinkt. Het is dus woorden geven aan dingen die ik zie of voel. Als dat indruk maakt, borrelt er vanzelf iets omhoog." Maar zijn grootste inspiratiebron is, zegt de dichter zelf, nog altijd zijn vrouw. In de bundel staan dan ook diverse gedichten die over de liefde gaan, daterend uit de tijd dat het echtpaar, dat inmiddels 51 jaar getrouwd is, elkaar net kende, tot aan recent werk.

In de nieuwe bundel van Ruud Karelse komen allerlei onderwerpen aan bod, van gedichten over een stoel, twee fietsen of 'een lelijk wijf', tot aan een gedicht over de bevrijding. Wie geïnteresseerd is in 'Leven, Liefde, Lachen' of eens een gesprekje wil aanknopen met de auteur: Ruud Karelse houdt zaterdag 9 juni tussen 14:30 en 17:00 uur een inloopmiddag aan 't Zand 28 in Sleeuwijk, achter de Hubo. Ruud zal deze middag geregeld uit eigen werk voorlezen. De dichtbundel ligt ter inzage en kan deze middag besteld of gekocht worden. Bestellen kan ook bij Ruud Karelse, 0183-302086. De bundel kost 16,95 euro.