Woudrichemse kunstroute in 2019

woudrichem • De kunstroute in de vesting van Woudrichem wordt dit jaar niet in september gehouden, maar op 15 en 16 juni 2019. De kunstroute werd jarenlang gecombineerd met de landelijke Open Monumentendag in het tweede weekend van september. Het vrijwel geheel nieuwe bestuur heeft echter meer tijd nodig voor de organisatie, zo vertelt vicevoorzitter Marina Zwaan. Tevens wil de kunstroute meer samenwerking met het onderwijs en het programma Cultuureducatie met Kwaliteit van Bibliotheek CultuurpuntAltena. "We willen graag meer doen met de jeugd en zij bieden de basisscholen een cultuurmenu aan. September is dan gewoon geen handige maand. Voor leerlingen is het toch veel leuker om op school aan kunst te werken en dan iets te maken dat ze ook kunnen laten zien tijdens de kunstroute. Het einde van het schooljaar is dan een veel betere tijd." De samenwerking is vooralsnog beperkt tot de basisscholen, maar Zwaan sluit niet uit dat in de toekomst ook de middelbare scholen in de regio betrokken worden bij het culturele evenement. Ook ziet de Kunstroute Woudrichem kansen om na de herindeling Altenabreed één of meerdere culturele evenementen te organiseren. "Denk aan samenwerking met de kunstroute in Aalburg, maar ook in Werkendam is tweejaarlijks een kunstroute. Je ziet steeds meer culturele evenementen in de regio; misschien kunnen we wel een soort Oerol Festival houden met al die disciplines samen." De vesting van Woudrichem moet wel het culturele hart van Altena blijven en de kunstroute blijft zoeken naar een goede mix tussen professionele en semi-professionele kunst. Naast Marina Zwaan zijn Maaike van der Mee, Ton en Anja de Koning betrokken bij de kunstroute in Woudrichem.


Streekarchief zoekt vrijwilligers

heusden • Het Streekarchief in Heusden is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het in een database invoeren van informatie uit de burgerlijke standregisters en doop-, trouw- en begraafboeken. Deze gegevens kunnen dan via de website van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena beschikbaar worden gesteld voor iedereen die op zoek is naar voorouders of informatie over bepaalde personen. Wie interesse heeft in dit werk kan mailen naar info@salha.nl.

q www.salha.nl


Digisterker

altena • Hoe werkt zo'n DigiD nu precies? Hoe kan ik op de website van de gemeente informatie vinden die ik nodig heb en hoe vraag ik online toeslagen aan of maak ik een afspraak? Op basis van deze vragen hebben de Bibliotheek CultuurPuntAltena en Seniorweb de samenwerking opgezocht. In de cursus Digisterker leren deelnemers onder andere hoe zij digitaal een afspraak maken met gemeentes, hoe ze toegang krijgen tot hun DigiD, de sites van het UWV of de Belastingdienst. Maar ook hoe informatie opgezocht en toeslagen aangevraagd kunnen worden. De cursus is gratis en elke deelnemer ontvangt een cursusboek. Digisterker is bedoeld voor mensen die al een enige ervaring met internet hebben: deelnemers hebben een e-mailadres en gebruiken het internet voor bijvoorbeeld internetbankieren. De cursus duurt vier weken en start maandag 4 juni om 14:30 uur in de Bibliotheek in Nieuwendijk aan de Hasselmanstraat 1. Aanmelden kan via digitaalhuis@bibliotheekaltena.nl of via Merel van de Keer, 085-0401163 of 06-18027927.