• André Besselink is inmiddels zeven jaar locatiemanager bij zwembad Werkina.
• André Besselink is inmiddels zeven jaar locatiemanager bij zwembad Werkina. Foto: Hannie Visser-Kieboom

Zwembad en zwemvereniging vieren 50 jarig bestaan op 9 juni

'Werkina is echt een ontmoetingsplek'

werkendam • Duizenden kinderen moeten in de afgelopen 50 jaar in zwembad Werkina in Werkendam hun eerste diploma hebben gehaald. En als het aan locatiemanager André Besselink (44 jaar) ligt gaat dat de komende 50 jaar op dezelfde voet door.

Koninginnedag 1968 moet voor het dorp Werkendam een feestelijke dag zijn geweest. Niet alleen vanwege de jarige koningin, maar vooral door de opening van zwembad Werkina op die dag. Aanleiding tot de bouw van het zwembad was minder feestelijk; in de jaren 60 waren nog enkele kinderen verdronken in de rivier.

André Besselink begon februari 2011 met zijn job in zwembad Werkina. Maar ook daarvoor was hij al kind aan huis in het zwembad, als lid en trainer van de Biesboschzwemmers. Ook hij was één van de vele Werkendammers die zijn diploma haalde in zwembad Werkina. In de tijd dat het bad nog werd gerund door Nico en Marry van Zanten, die maar liefst 40 jaar in Werkina werkten. Besselink: "Zwembad Werkina is vooral een sociale ontmoetingsplek, het is echt iets van de bevolking. Iedereen ontmoet elkaar in het zwembad, of je nu jong of al wat ouder bent. Recreatieve zwemmers en mensen die voor hun beweging dagelijks baantjes komen zwemmen. Elke dag is anders, maar mensen zijn altijd vrolijk en hebben plezier in het water. Zwemlessen zijn het leukste, dat je kinderen vanaf de eerste slagen weken lang ziet oefenen en dat ze dan aan het einde van het seizoen hun diploma hebben verdiend. En dat ze dan jarenlang terug komen om hier plezier te beleven aan het zwemmen."

Bij de opening van zwembad Werkina werd tegelijkertijd zwemvereniging de Biesboschzwemmers opgericht. Andries Bijlinga en Bob du Burck waren twee van de initiatiefnemers. Zij waren de eerste badmeesters in Werkina. Bijlinga heeft zelf ook minder goede herinneringen aan Werkina. Enkele jaren na de opening werd het zwembad gekraakt, omdat mensen ook op zondag wilden zwemmen. "Langs democratische weg geprobeerd bad op zondag open te krijgen. Toen krakerij en een rel bij het hek. Onder bescherming naar huis gebracht. Anonieme brieven beloofden me geen vrolijke eeuwigheid", zo schrijft hij na een oproep op Facebook. Toch hadden de krakers succes: een jaar later werd het bad ook op zondag opengesteld. Volgens Bijlinga kraakten niet alleen Werkendammers het bad, maar ook mensen van elders.

Populair zijn nog altijd de zwemwedstrijden tussen de vier basisscholen in Werkendam. Ook die werden al in de beginjaren gehouden. De wedstrijden passen bij de grootste groep bezoekers: de basisschooljeugd. Het bezoekersaantal schommelt al jaren tussen de 40.000 en 45.000 mensen. In de bedrijfsvoering van het zwembad zijn in de loop der jaren wel veranderingen opgetreden. Zo zijn de eisen steeds strenger. Niet alleen voor de waterkwaliteit, maar ook voor het toezicht. Zelfs voor de zwemlessen werd een traject doorlopen voor een licentie. "Er was veel wildgroei in diploma's. Nu moet je een zwemlesplan hebben, ook zijn de eisen aangescherpt. Kinderen moeten nu met een lange broek en t-shirt met lange mouwen afzwemmen." Besselink kan zich wel vinden in de strengere eisen. "Veiligheid is toch één van de belangrijkste zaken in een zwembad. Verder moet het vooral schoon zijn en klantgericht." De schoonmaak in het zwembad wordt anno 2018 grotendeels door vrijwilligers gedaan, ook om kosten te besparen die door de gemeente Werkendam werden opgelegd.

Het 50-jarig jubileum van het zwembad en de zwemvereniging wordt zaterdag 9 juni groots gevierd. De bewoners van Goezate worden in de ochtend getrakteerd en de hele dag mogen kinderen spelletjes doen. Tevens wordt de 50 x 50 estafette gehouden voor teams. Om half vijf begint de receptie, die door muziekvereniging Irene muzikaal wordt opgevrolijkt. In de avond is het feest voor de Biesboschzwemmers met (oud-)leden en het personeel van zwembad Werkina.

Hannie Visser-Kieboom