Onderzoek naar brandstichting

werkendam • De politie doet onderzoek naar een mogelijke brandstichting waarbij een schutting en een deel van een tuinhuis in Werkendam in vlammen opging.

Zondagochtend rond 5:00 uur kregen politie en brandweer een melding dat een voorbijganger had gezien dat er brand was achter woningen gelegen aan de Ereprijs in Werkendam. Hij had daarbij ook een groepje jongeren weg zien fietsen. De toegesnelde brandweer zag inderdaad dat de achterschutting van twee aangrenzende woningen aan het branden was. Ook een deel van een tuinhuis vatte vlam, net als de beplanting in beide tuinen. De brandweer kon erger voorkomen door de zaak snel te blussen. Gezien de verklaring van de getuige gaat de politie uit van brandstichting en zal daarom een nader onderzoek instellen.


Aalburger betaalt minder belasting

regio • Een gemiddeld gezin in de huidige gemeente Aalburg gaat in de nieuwe gemeente Altena op jaarbasis 15 euro minder belasting betalen. Voor gezinnen in Werkendam gaat de rekening vanaf 1 januari 2019 met 2 euro omhoog; voor een Woudrichems huishouden met 19 euro. Deze bedragen zijn berekend op een WOZ-waarde van 240.000 euro en gelden voor de OZB en de riool- en afvalstoffenheffing. Dat blijkt uit een notitie, waarin voorstellen gedaan worden om de belastingen van de nu nog drie gemeenten gelijk te trekken. In totaal wordt straks in Altena voor ongeveer 23 miljoen euro belasting geïnd. Dit is een vijfde van de totale begroting en is even hoog als de huidige belastinginkomsten van Aalburg, Werkendam en Woudrichem bij elkaar opgeteld. "Budgetneutraal, maar er zijn wel wat herverdelingseffecten", zo vat de Woudrichemse wethouder Financiën Renze Bergsma samen. Een gedeelte van het nieuwe belastingstelsel komt dit jaar nog in de afzonderlijke gemeenteraden, maar de nieuwe raad beslist voor 1 april over de hoogte van de OZB. Verder wordt in Altena straks de hondenbelasting afgeschaft. Samen met enkele andere kleine belastingen zorgt dat voor een tekort van 218.000 euro. Bij de startbegroting van de nieuwe gemeente wordt gekeken hoe dat wordt opgevangen.