• Rick Staneke en Fedde Muilenberg helpen wethouder Renze Bergsma bij de opening.
• Rick Staneke en Fedde Muilenberg helpen wethouder Renze Bergsma bij de opening. Foto: Hannie Visser-Kieboom

Extra lokaal voor sterk groeiende basisschool in Almkerk

Meer ruimte voor talent op Almgaard

almkerk • Na twee weken vakantie keren de leerlingen van De Almgaard weer terug in de schoolbanken. Maar eerst was het maandag feest vanwege de opening van een nieuw leslokaal.

"Hebben jullie zin om weer naar school te gaan", zo vraagt wethouder Renze Bergsma aan de Almgaard-leerlingen die op het schoolplein samendrommen voor het nieuwe lokaal. Het antwoord van de 99 leerlingen klinkt nog wat aarzelend. Alvorens de leerlingen van groep 1, 2 en 3 het nieuwe lokaal in gebruik mogen nemen, mag het lintje voor de deur worden doorgeknipt. De wethouder krijgt daarbij assistentie van de oudste leerling Rick Staneke en jongste leerling Fedde Muilenberg. Het doorknippen met de grote schaar kost Fedde wat moeite, maar als het lukt juicht iedereen op het schoolplein. Daarna bestormen ze het klaslokaal, dat het ruimtegebrek op De Almgaard tot de bouw van de nieuwe school moet oplossen. Door het nieuwe, innovatieve onderwijsconcept en een aparte groep voor hoogbegaafde leerlingen is de school de afgelopen jaren hard gegroeid. Thans telt De Almgaard 99 leerlingen. Schooldirecteur Marloes van der Meijden verwacht dit schooljaar nog de 100e leerling te mogen begroeten. "Dan vieren we weer een feestje", zo belooft ze haar leerlingen alvast. De extra toestroom van leerlingen komt niet alleen uit Almkerk, maar ook uit de wijdere omtrek zoals Sleeuwijk, Woudrichem en Oosterhout. Ook van de Nieuwendijkse basisschool kwamen leerlingen naar De Almgaard. "Kinderen krijgen bij ons les van vakleerkrachten, zodat sprake is van een doorgaande leerlijn. Maar we geven ook Spaans en bijvoorbeeld apart onderwijs met intervisie en robotica."

Toen de school groeide naar meer dan 80 leerlingen ontstond ruimtegebrek, zodat nu een noodlokaal is geplaatst. Wethouder Renze Bergsma complimenteert de school met het groeiend aantal leerlingen. "Het lokaal moet wel tijdelijk zijn tot de bouw van de nieuwe school. Thans wordt het bestemmingsplan gewijzigd en een architect geselecteerd. Over anderhalf jaar hopen we te kunnen bouwen." Het nieuwe schoolgebouw in Almkerk wordt een brede school samen met De Halm, de Almgaard en d'Uylenborch. "Goed om in een dorp te kunnen kiezen, dat is het mooie van godsdienstvrijheid in het onderwijs."

De Almgaard is onderdeel van SOOLvA, dat negen scholen in de regio onder haar hoede heeft. Op 23 mei wordt op De Almgaard een open avond gehouden voor ouders.

Hannie Visser-Kieboom