• Leon Bot (links) kan maandag met Kozakken Boys de derde opeenvolgende EM Cup opeisen.
• Leon Bot (links) kan maandag met Kozakken Boys de derde opeenvolgende EM Cup opeisen. Archieffoto: Teus Admiraal

Reuzendoder GRC 14 wil stunten tegen almachtig Kozakken Boys

'Laat ons maar lekker de underdog zijn'

sleeuwijk • Maandag staat op sportpark De Roef in Sleeuwijk de ontknoping van de strijd om de EM Cup op de rol. GRC 14 wil Kozakken Boys daarin maar wat graag te grazen nemen. Dat belooft een hels karwei te worden voor de fusieclub.

Er zijn immers legio argumenten voor de stelling dat Kozakken Boys er ten koste van de eersteklasser voor de derde opeenvolgende editie met de EM Cup vandoor gaat. Het kwaliteitsverschil. De bredere selectie. De ervaring in wedstrijden waarin de druk hoog is. En natuurlijk de blakende vorm waarin de Werkendammers nagenoeg het hele seizoen al verkeren. Met nog twee wedstrijden te spelen is de Tweededivisionist nog altijd in de race om het kampioenschap. Daarom zou er een kans kunnen bestaan dat Danny Buijs op Tweede Pinksterdag niet met de grote namen zal aantreden.

Wellicht kan de Giessen-Rijswijk-Combinatie daarvan profiteren, al heeft ook die ploeg nog een belangrijk seizoensslot voor de boeg, weet ook Dennis van Es. Hij speelde vanaf de D tot de A in de jeugd van Kozakken Boys en treft zijn oude club maandag in het blauw-zwart van GRC 14. Ondanks de competitieverplichtingen ziet hij de finale reikhalzend tegemoet: "Ik heb er wel zin in. En ik verwacht ook dat er flink wat GRC-supporters op af komen. Zij zijn voor ons echt de twaalfde man. Dat merk je vooral bij onze thuiswedstrijden. Zij geven een extra boost aan het hele team. Iedereen loopt dan nét een stapje harder en krijgt extra energie. En voor mijzelf is die wedstrijd natuurlijk extra speciaal, omdat ik tegen m'n oude cluppie sta. Er staan jongens in bij Kozakken Boys die er ook al speelden toen ik daar nog in de jeugd zat. Types als Leon Bot, Quentin Jakoba. Dat waren degenen waar je toen als jongetje al langs de lijn naar stond te kijken. En die kom je nu in het veld tegen, da's natuurlijk wel heel leuk."

GRC 14 maakte in het lopende EM Cup-seizoen grote indruk. Als ware reuzendoder was het eerst verantwoordelijk voor de uitschakeling van SteDoCo, de verliezend finalist van vorig seizoen. Vervolgens wisten de manschappen van trainer Marcel van Helmond in de halve eindstrijd ook Achilles Veen te elimineren. Van Es vat de kracht van zijn ploeg als volgt samen: "In die wedstrijden hielden we het compact bij elkaar en kwamen we er in de omschakeling steeds snel uit. Dat zijn de momenten waarop wij kunnen toeslaan", aldus Van Es, die hoop heeft op een stuntje tegen het almachtige Kozakken Boys: "Ik heb de samenvatting van Unitas-Kozakken Boys (0-2, red.) nog even teruggekeken en daarin zie je dat Unitas er wel een aantal keren uit komt in de counter. Als wij zulke kansjes weten te benutten, dan weet je het nooit. We moeten zorgen dat we het zo lang mogelijk een wedstrijd kunnen houden. Ik weet ook niet met wat voor ploeg Kozakken Boys gaat komen, maar zij zijn natuurlijk wel altijd de favoriet. En laat ons dan maar lekker de underdog zijn", besluit Van Es met een knipoog.

Fantastisch

De kans dat de Werkendammers niet op volle oorlogssterkte de EM Cup-finale in zullen gaan, is ook volgens de zeer ervaren Leon Bot aanzienlijk. De belangen in het seizoensslot van de Tweede Divisie zijn immers nog groot: "Als we zaterdag winnen wacht ons nog een mooi seizoensslot. Ik weet daarom ook niet hoeveel waarde we gaan hechten aan de finale op maandag. Dat heeft voor ons op z'n zachtst gezegd niet de hoogste prioriteit. Persoonlijk verwacht ik dat een aantal wisselspelers wel wat speeltijd zullen gaan krijgen. Maar goed, dan nog zijn wij de favoriet. Als wij 99 keer tegen GRC spelen winnen we hem in goeden doen gewoon 99 keer, al vind ik het wel knap wat ze hebben gedaan. Voor zo'n club zou het nu helemaal fantastisch zijn als ze hem winnen. En oké, onze prioriteit ligt dan wel bij de laatste speelrondes van de competitie, maar een finale blijft een finale. En finales willen wij toch altijd winnen."

Martin van Hemert