donderdag 10 mei

Dauwtrappen door het Munnikenland
7:00-9:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Met de gids van Staatsbosbeheer dauwtrappen door de ruige uiterwaarden van het Munnikenland. Kleed je aan op het weer en trek laarzen en beschermende kleding aan. Start vanaf de grote parkeerplaats. Honden toegestaan, mits aangelijnd en goed luisteren. Niet geschikt voor mindervaliden.
www.staatsbosbeheer.nl

Festival Weekend
11:00, Woudrichem, vesting. Eerste dag van het Festival Weekend in Woudrichem, met vanaf 11:00 uur de kermis op het Janus Baks Bastion. Het Woerkums kampioenschap visbakken start om 12:30 uur en de prijsuitreiking is rond de klok van 17:00 uur. Tot 19:00 uur is er een feestelijke afsluiting.

vrijdag 11 mei

Festival Weekend
13:00, Woudrichem, vesting. Tweede dag van het Festival Weekend in Woudrichem start om 13:00 uur met de kermis op het Janus Baks Bastion. Ook zijn er sprintwedstrijden roeien, in samenwerking met WSV Woudrichem.

Bingo
20:00, Wijk en Aalburg, kantine NOAD'32. Gezellige bingoavond met mooie prijzen in de kantine van NOAD'32 in Wijk en Aalburg. Aanvang 20.00 uur

zaterdag 12 mei

Festival Weekend
6:00, Woudrichem, vesting. De derde dag van het Fesitval Weekend start om 6:00 uur met de kinderrommelmarkt, vanaf 9:00 gevolgd door de 48e editie van de jaarmarkt. Ook vindt het Levend Museum weer plaats en is er vanaf 11:00 uur het NK werpzakwerpen. Bovendien zijn er verschillende activiteiten voor kinderen en staat vanaf 10:00 de kermis op het Janus Baks Bastion weer klaar.

Rommelmarkt
8:00, Sleeuwijk, hervormde kerk. Voor de 24ste keer wordt een rommelmarkt gehouden in en rond de hervormde kerk te Sleeuwijk. Voor deze markt kunnen mensen verkoopbare spullen vanaf april iedere zaterdag van 10 tot 12 uur inleveren in het oude gebouw van De Morgenster, ingang Tienhont. Denk hierbij aan speelgoed, boeken, schilderijen, gereedschap, keukengerei, tuingereedschap, serviesgoed, glaswerk, voorraadbussen, fietsen, audioapparatuur en meubels. In overleg kunnen spullen ook opgehaald worden. Meer informatie via Bas van Breugel (0183-511570) en Henk van Diest (0183-302850).

Rommelmarkt Hervormde Gemeente Sleeuwijk
8:00, Sleeuwijk, Koren-aar. Op de zaterdag vóór Moederdag wordt al weer voor de vierentwintigste keer de rommelmarkt van de Hervormde Gemeente Sleeuwijk georganiseerd. De jaarlijks drukbezochte en gezellige rommelmarkt in Sleeuwijk biedt de bezoekers weer een ruime keuze uit boeken, meubels, lampen, elektrische apparatuur, computers, glaswerk, potten en speelgoed

Lentemarkt
9:00, Meeuwen, Hoek 2. Lentemarkt in Meeuwen. Naast de markt zijn er ook andere activiteiten, zoals een fotowedstrijd, catering, autoshow, handbogen, springkussen en een kleedjesmarkt voor kinderen. De opbrengst is voor de hervormde kerk in Meeuwen en Hagoort. Meer informatie via Tobias Grünbauer (06-51532211 of tobiasgrunbauer@hotmail.com) en Wim van Wijk (06-34002230 of wim_vanwijk@hotmail.com).

Plantjes ruilen
10:00, Meeuwen, Kruidenhof. Gelijktijdig met de lentemarkt vindt aan de Kruidenhof in Meeuwen de tweede editie van plantjes ruilen plaats. Stekjes, bolletjes en zaadjes kunnen geruild worden.

Molens bezoeken
10:00, Altena, Molens. Zaterdag 12 mei staat in het teken van Nationale Molendag. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen, waarvan het merendeel ook de deuren voor je open zet. In Altena zijn de molens op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur te bezichtigen. Op de Veense korenmolen 'De Hoop' is er een proeverij van diverse molenproducten, en kunt u de molen uiteraard bezichtigen en de molenaar allerlei vragen stellen over zijn werk en over de producten in de molenwinkel. Hoe wordt alles gemaakt? Wat is het verschil tussen meel en bloem? Ook op de Aalburgse korenmolen 'De Twee Gebroeders' kunt u met deze vragen terecht. Hier kunt u zien en beleven hoe de oude molen sinds een jaar weer volledig in bedrijf is voor het malen van biologisch meel, onder andere voor de plaatselijke bakkerij van Gerard en Suus Hardeman. Speciaal voor de gelegenheid zijn de Zandwijkse en Uitwijkse molen bij Uppel ook zondag 13 mei open, eveneens van 10.00 tot 17.00 uur. Er wordt dan een lekker visje bij de molen gebakken! Voor de allerkleinsten ligt op elke opengestelde molen een gratis Molen Ontdekboekje klaar. Een boekje vol leuke raadseltjes, puzzeltjes en andere leuke opdrachten waarmee zij niet alleen de verschillende molentypen leren ontdekken, maak ook van alles leren over het werk van de molenaar.

zondag 13 mei

Tempory Home
9:30, Woudrichem, Nederlands hervormde kerk. Jeugddienst in de Nederlands hervormde kerk in Woudrichem. Deze dienst wordt volledig verzorgd door de Band 4-TUNE! Het thema zal zijn: Tempory Home! Het gaat over een aantal verhalen, waarin mensen troost halen uit het feit dat na dit tijdelijk leven niet alles voorbij is. Vol verlangen kijken ze vooruit…..!

Jonge dieren van het Munnikenland
11:00-13:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Op Moederdag met het hele gezin een kijkje nemen hoe de merries van de konikpaarden hun veulens in toom houden. En hoe de kalveren van de rode geuzen zich gedragen in de crèche, onder toeziend oog van een tante. Trek laarzen en beschermende kleding aan. Start vanaf de grote parkeerplaats.
www.staatsbosbeheer.nl

Tentdienst
15:00, Wijk en Aalburg, tent bij Wilhelmina'26. Jaarlijkse tentdienst. Dit jaar is de aanbiddingsband LEV uitgenodigd om te komen optreden en te begeleiden in de samenzang. Dominee Bert-Jan Mouw spreekt deze middag over het thema: 'Deze mag je niet missen!!'. Tijdens de dienst zal er een collecte worden gehouden voor de onkosten. Na afloop van de dienst is er in de tent nog een lekker hapje en drankje voor iedereen.

Jeugddienst
18:00, Rijswijk, hervormde kerk. In deze jeugddienst zal Durk Muurling uit Barneveld voorgaan en met de aanwezigen nadenken over onze identiteit. Wat is eigenlijk jouw identiteit en waarin wil je deze als christen zoeken? De dienst zal muzikaal worden ingevuld door Christiaan Verwoerd.

maandag 14 mei

Alzheimer Café
19:30, Woudrichem, De Lemmenskamp. Iedere derde maandag van de maand vindt het Alzheimer Café Altena plaats. Deze keer echter op de 2e maandag 14 mei, gaat het over activiteiten die je nog kunt ondernemen als uw partner, ouder of naaste aan dementie lijdt. Deze avond komen 2 medewerksters die op een dagbesteding werken voor ouderen met dementie hier over vertellen. Vanaf 19:00 staat de koffie klaar.

dinsdag 15 mei

Bezoek Oerlemans Plastic Genderen
19:00, Genderen, Oerlemans Plastic. Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) een excursie naar Oerlemans Plastics in Genderen. Ontvangst tussen 19:00 en 19:15 uur aan de Kleibergsestraat 4 in Genderen. Graag van tevoren aanmelden via pr@natuurenmilieuheusden.nl met opgave van mobiel telefoonnummer en aantal personen en, indien interesse in een eventuele carpool, zeker ook adres.
Oerlemans Plastics BV produceert en levert sinds 1973 kunststof flexibele folies en verpakkingen. Het levert aan verschillende industrieën, zoals food, non-food, verpakkingsindustrie, groothandel, retail en tuinbouwtoelevering. En dat wereldwijd. Deze excursie is de tweede in een serie. De eerste ging naar 's-Hertogenbosch, naar de Afvalstoffendienst. Daar wordt al het Heusdense afval verzameld. In Genderen kunnen we zien hoe plastic hergebruikt kan worden. Het gaat dan zowel om plastic-afval dat in de fabriek in Genderen 'gemaakt' wordt, maar ook hoe plastic uit andere bronnen in het proces opgenomen wordt. Verder komt de milieubelasting van plastic aan de orde. Onder andere de vergelijking papier-plastic wordt gemaakt.

Ladies Night
19:30, Meeuwen. Vijftien ondernemers uit de omgeving van Meeuwen houden tussen 19:30 en 22:00 uur een Ladies Night met veel leuke aanbiedingen op het gebied van food, gezondheid, mode, beauty en lifestyle. de entree tot deze avondis gratis en rond 21:00 uur worden er ook nog prijzen verloot. Deelname aan de verloting is ook gratis. Meer informatie: https://www.facebook.com/gelukkiggezondkoken/.

woensdag 16 mei

Bingo
14:00, Rijswijk, Nijenburcht. Trema Welzijn houdt een bingomiddag in de Nijenburcht, Koperwiek 51 te Rijswijk. Kosten: 3 euro voor vier rondes inclusief koffie/ thee.

Tweedehands boekenverkoop
14:00, Wijk en Aalburg, Wijkestein. Door Zorgplein Maaswaarden wordt in het atrium van Wijkestein een extra voorjaarsboekenverkoop gehouden. Er is een uitgebreide kraam met bijzondere boeken, maar het grootste gedeelte van de boeken wordt verkocht volgens het principe vijf voor 1 euro. Daarnaast worden er boerenworsten en tomatensoep verkocht.

Dienst voor de SEZ
19:30, Werkendam, christelijk gereformeerde kerk. Het comité van de Spaans Evangelische Zending belegt een dienst in de christelijke gereformeerde Kerk aan de Binnengriend 27 in Werkendam. In deze dienst gaat dominee K.Visser uit Barendrecht voor. De collecte is voor de SEZ. De SEZ werkt in Spanje, maar ook in Cuba.

donderdag 17 mei

Inloopmiddag
14:30, Wijk en Aalburg, Wijkestein. Inloopmiddag bij Zorgplein Maaswaarden, locatie Wijkestein in Wijk en Aalburg. Tijdens deze middag kunnen ouderen komen bloemschikken. De inloopmiddag vind plaats in 'de Stroom'. De deuren zijn vanaf 14.00 uur geopend en de activiteit begint om 14.30 uur. De entree bedraagt 5 euro.

Het Vaderhart van God
20:00, Wijk en Aalburg, Tulpstraat 5. Henk Bruggeman zal spreken over het Vaderhart van God en over zijn boek 'Leven vanuit het zoonschap' op donderdagavond 17 mei, bij Wouter en Nelleke Kok, Tulpstraat 5. Henk Bruggeman is getrouwd met Anneke en samen hebben zij acht kinderen en elf kleinkinderen. Sinds 2003 leiden zij de gemeente het VaderHuis in Den Haag. Daarnaast brengen zij in meer dan twaalf landen de openbaring van het Vaderhart van God. Voor meer informatie: Aartje Verschut, 06-29026515.

Bijbel Open Avond
20:00, Werkendam, De Bron. Laatste Bijbel Open Avond van het 39e seizoen. Het is inmiddels een traditie dat zanggroep Gideon dan komt zingen. Br. Jacques Brunt zal het laatste gedeelte van de brief aan de gemeente van Efeze behandelen. Alle Bijbelstudies zijn te beluisteren op www.bijbelopenwerkendam.nl.

Toerustingsavond
20:00, Wijk en Aalburg, d'Alburcht. De laatste toerustingsavond van dit seizoen. De bekende spreker Arjan Baan brengt het thema 'Hoe ontvang je de volheid van de Heilige Geest?' Koffie en thee zijn gratis.

KunstSalon Neo Rauch
20:15, Heusden, De Republiek. KunstSalon Heusden staat in het teken van één van de belangrijkste kunstenaars van dit moment: Neo Rauch. Het werk van deze Duitse kunstenaar heeft afgelopen jaren de kunstwereld stormachtig veroverd en onttrekt zich volledig aan het voorspelbare ritme waarin de kunsten zich de afgelopen decennia lijken te hebben ontwikkeld. Als het aan kunsthistorica Marie Christine Walraven lag, had iedereen in Nederland hem al veel langer moeten kennen. Daarom voert ze tijdens de KunstSalon kunstkenners, -liefhebbers en nieuwsgierigen mee in de wereld van deze intrigerende kunstenaar. Het werk van Neo Rauch is namelijk niet wat het lijkt en meer dan het schijnt. De KunstSalon wordt georganiseerd door stichting KunstVesting Heusden. De lezing begint om 20:15 uur in De Republiek, Hoogstraat 4 Heusden. De entree bedraagt 5 euro, incl koffie en thee. Meer informatie: www.kunstvesting.nl.

vrijdag 18 mei

Het Vaderhart van God
9:30, Wijk en Aalburg, Tulpstraat 5. Henk Bruggeman zal spreken over het Vaderhart van God en over zijn boek 'Leven vanuit het zoonschap' op de interkerkelijke vrouwenochtend bij Wouter en Nelleke Kok. Henk Bruggeman is getrouwd met Anneke en samen hebben zij acht kinderen en elf kleinkinderen. Sinds 2003 leiden zij de gemeente het VaderHuis in Den Haag. Daarnaast brengen zij in meer dan twaalf landen de openbaring van het Vaderhart van God. Voor meer informatie: Aartje Verschut, 06-29026515.