'Wij willen geen klassennatuur'

werkendam • Het plan van de directeur van het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch om vanaf 2019 voor bezoek aan dit gebied geld te vragen van de bezoeker kan in de gemeente Werkendam op nul steun rekenen.

In de commissie Grondgebied werd het idee van de directeur maandagavond besproken. Het was al snel duidelijk: geen van de fracties ziet ook maar enig heil in het vragen van geld om de Biesbosch te bezoeken. Het was overigens niet de eerste keer dat er op het Werkendamse gemeentehuis gesproken werd over entree vragen voor de Biesbosch. Een aantal jaar geleden stond dit punt ook op de agenda en ook toen was het Werkendamse unaniem en duidelijk: de Biesbosch moet gratis te bezoeken blijven. De gemeenteraad van Werkendam is overigens niet de enige die de hakken in het zand zet. In de gemeente Drimmelen wordt eveneens negatief gereageerd op het idee om geld te gaan vragen om de Biesbosch te bezoeken.

Ook in de provincie Noord-Brabant hebben CDA en ChristenUnie-SGP bij monde van Roland van Vugt, Marcel Deryckere en Hermen Vreugdenhil vragen gesteld over het plan. "Natuur moet wat ons betreft gratis toegankelijk blijven: wij willen geen klassennatuur. Niet in Brabant, niet in Altena", zo laten zij weten. De fracties willen onder andere van de provincie weten of zij op de hoogte is van de plannen om entreegeld te vragen en wat de provincie vindt van dit voornemen gelet op de ambitie, inspanningen en investeringen om van Brabant een aantrekkelijke, recreatieve provincie te maken. De provincie Noord-Brabant was overigens in het verleden vertegenwoordigd in het Parkschap, maar met ingang van dit jaar is daar verandering in gekomen. Die stap leidt nu tot extra kritische vragen, zo blijkt uit de vragen van CDA en ChristenUnie-SGP: "Wat kunt u als provincie doen om dit te voorkomen en hebt u inmiddels geen spijt dat u als provincie per 1 januari uit het Parkschap bent gestapt?" Overigens maken de twee Brabantse fracties zich niet alleen zorgen om de Biesbosch. Zij vragen zich af of 'het onzalige voornemen' om te moeten pinnen voor natuurbeleving in de toekomst voor meer Brabantse natuurgebieden gaat gelden.