• Dennis Mijdam: 'Als mensen zeggen dat ik het goed heb gedaan, geeft dat een boost.'
• Dennis Mijdam: 'Als mensen zeggen dat ik het goed heb gedaan, geeft dat een boost.' Foto: Jan Noorlandt

Werkendammer is al jaren de sluitpost bij GRC 14

'Handhaving is voor ons een must'

giessen • Dennis Mijdam is geboren in Werkendam. Logisch dus, dat de kleine Dennis ging keepen bij Kozakken Boys. In de laatste jaren bij de jeugd ontwikkelde hij zich zodanig dat trainer Ad van Seeters hem bij de selectie van het eerste elftal haalde. "Ik woonde in Werkendam en was een jongen van de club en wilde er wel voor gaan. Dus besloot ik de gok te wagen", herinnert Mijdam zich. "Het eerste jaar was het alleen drie keer in de week trainen en luisteren wat de grote mannen zeiden." Van een doorbraak kwam het in die jaren niet. Wat hem is bijgebleven zijn de speelminuten in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Willem II en FC Groningen.

De sluitpost ging zijn geluk elders beproeven, bij Rijswijkse Boys en na de fusie met Giessen bij GRC 14. Op sportpark Almbos is de tegenwoordig in Giessen woonachtige Mijdam nu al jaren de vaste sluitpost en hij is er helemaal op zijn plek. Hij vindt ook dat de fusie een goede zaak is geweest. "Giessen en Rijswijkse Boys waren twee hele kleine verenigingen. Nu is het een mooie dorpsclub geworden. De oude garde had er wel problemen mee, maar als buitenstaander durf ik wel te zeggen dat het een succes is. We hebben nu een prachtige accommodatie en de mensen lopen nu door elkaar in plaats van langs elkaar. Verder is de jeugd completer geworden en we spelen eerste klasse. En met dat gekke publiek hier, dat is gewoon mooi", aldus de 28-jarige Mijdam.

Dennis Mijdam kan je het beste omschrijven als een 'no nonsens keeper'. "Ik sta gewoon op de goal met maar één gedachte en dat is om met z'n allen de pot uit te halen. Hoe, dat interesseert me niet", vertelt hij.

Mijdam is wel aanwezig met zijn coaching en zijn reflexen zijn vaak miraculeus. "Ik probeer altijd zo lang mogelijk te blijven staan en probeer uit te stralen: 'kom maar'. Ik sta er en pak gewoon die bal", grinnikt de doelman.

Natte krant

Een mindere dag heeft hij ook wel eens. "Uit bij Montfoort dit seizoen keepte ik als een natte krant", bekent hij. "Toen heb ik het zo verziekt dat ik voor het eerst in mijn loopbaan twee gele kaarten en dus rood pakte. Daar ben ik dan niet trots op. Het was echt een drama." Anderzijds pakte Mijdam ook dit seizoen punten voor GRC 14, al blijft hij er zelf bescheiden onder. Zichzelf ophemelen zit niet in zijn aard. "We doen het met elkaar. Als ik dan toevallig een paar ballen pak, dan is dat mooi mee genomen. Ik hoor liever van andere mensen wat ik goed of fout heb gedaan. Als ze zeggen dat ik het goed heb gedaan, geeft dat natuurlijk wel een boost."

We schakelen nog even over naar het seizoen voor GRC 14 tot nu toe. De combinatie uit Giessen en Rijswijk wisselde uitzonderlijke uitslagen af met grote nederlagen en heeft het zwaar om zich te handhaven. De ploeg begon met drie nederlagen.

Vervolgens begon GRC 14 punten te sprokkelen. "Elke wedstrijd is voor ons een zware wedstrijd. Je hebt ook wedstrijden dat je achter de feiten aan loopt. Dat vreet wel aan je. Wij kunnen niet op 99 procent een wedstrijd winnen. Het is eerder dat wij 110 procent moeten geven. Als team moeten wij maar met één ding bezig zijn en dat is absoluut niet degraderen. Vorig seizoen hebben we dat geflikt en dat moet nu ook weer gebeuren."

Drama

Degraderen zou Mijdam 'een drama' vinden.

"We zijn nu wel fitter dan vorig seizoen en dat kan de doorslaggevende factor zijn. Als ik kijk naar de ploegen onder ons, dan hebben wij het zwaarste programma, maar we moeten ons wel veilig spelen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de vertrekkende trainer Marcel van Helmond. Die man verdient het niet om een degradatie op zijn cv te hebben. Handhaven is voor ons een must."


Nico van Es