• 'De titel nu nog weggeven zou een drama zijn', aldus Niels Nieuwesteeg.
• 'De titel nu nog weggeven zou een drama zijn', aldus Niels Nieuwesteeg. Foto: Jan Noorlandt

Almkerk moet scherp zijn voor de slotfase van de competitie

'Het is nog te vroeg voor de platte kar'

almkerk • Voor de training laat Niels Nieuwesteeg zijn spieren nog even los maken. "Even de spierpijntjes weghalen van afgelopen zaterdag", geeft hij aan. De spits van Almkerk is topfit en wil dat ook zo houden nu de ontknoping in de tweede klasse de komende weken plaats gaat vinden. Want koploper Almkerk is er nog niet, beseft knokkertje Nieuwesteeg. De achtervolgers Roda Boys en in mindere mate Nivo Sparta zitten op het vinkentouw en Almkerk kan zich geen misstap permitteren. De Almkerkers zijn wél nog steeds ongeslagen. Indrukwekkend, maar wat opvalt is het doelsaldo. De meeste wedstrijden werden met een krappe marge van 1-0 of 2-1 gewonnen. Daarnaast werd er acht keer gelijk gespeeld, waarbij de 1-1 bij hekkensluiter SVW zeker als een smetje telt.

"Dat was niet iets om trots op te zijn. Op zich doen we het goed als ik naar de stand kijk, maar het is niet altijd makkelijk geweest. We hebben best veel problemen met blessures, met name in de voorste linie", doelt hij op Remon Hofstede, Rick Boons en Pascal de Vries. "Die mis je wel. We scoren moeilijk, maar het heeft er ook mee te maken dat wij de kwaliteit hebben om de linies te sluiten. Op het moment dat je daar goed in bent, ga je automatisch wat compacter spelen naar achteren spelen. Als we met 1-0 voorstaan geven we vaak die voorsprong niet meer weg", aldus Nieuwesteeg.

De wedstrijd tegen Brederodes met 4-0 was wel een mooie uitschieter. "Net voor rust kwamen we met tien man te staan en in de rust kwam ik er in. Toen gingen we echt vanuit de counter spelen omdat we een man minder hadden. Ik scoorde er zelf nog twee, dus dat was van ons een hele goede en tactische wedstrijd", aldus de spits, die nu op dertien doelpunten staat, na een hattrick tegen Meerkerk. Niels Nieuwesteeg begon met voetballen bij Raamsdonk. Na een uitstapje naar de jeugd van NAC, debuteerde hij al op 16-jarige leeftijd in het eerste van Raamsdonk.

Per toeval

Op 19-jarige leeftijd volgde de stap naar Almkerk. Dat gebeurde eigenlijk per toeval, vertelt Nieuwesteeg. "We speelden de derby tegen Veerse Boys en Tuns kwam eigenlijk kijken voor de keeper en de spits van Veerse Boys. Ik scoorde echter de winnende 2-3 en de dinsdag daarop kreeg ik een telefoontje van de technische commissie uit Almkerk om eens te komen praten en zo is het gelopen", aldus Nieuwesteeg, die nu aan zijn zesde seizoen bij Almkerk bezig is. De spits heeft het dan ook uitstekend naar zijn zin. "Het kampioenschap begint wel te kriebelen, maar we zijn er nog niet", gaat de 24-jarige Nieuwesteeg verder.

"We hebben wel een mooi uitgangspunt, maar moeten onszelf nog niet rijk rekenen. We krijgen Wilhelmina'26, Roda Boys, Pelikaan en Drechtstreek nog. Dat zijn gewoon rotploegen. Daar win je niet zomaar van. Twee jaar geleden in het kampioensjaar hadden we tegenstanders, waarvan we met wat ruimere cijfers wonnen. Nu moeten we iedere minuut geconcentreerd zijn. Vertrouwen heb ik er zeker wel in, zeker na de 3-0 winst tegen Woudrichem en de 4-1 tegen Meerkerk, maar het is nog te vroeg om de platte kar al uit de schuur te halen. We zullen er alles aan moeten doen om de titel binnen boord te trekken. We krijgen Roda Boys nog. Dat wordt waarschijnlijk de cruciale wedstrijd, al zijn het wel de mooiste wedstrijden. Al met al zijn het zeker geen inkoppertjes", verwacht Niels Nieuwesteeg, die nog even vooruit kijkt naar de derby komende zaterdag tegen Wilhelmina'26.

"Dat wordt ook een lastige wedstrijd, maar het is wel een mooi affiche. In Wijk en Aalburg wonnen we krap met 1-2. Bovendien zitten er een paar oud-spelers van Almkerk, dus het leeft wel. Het kan een heet partijtje worden. Wij moeten tegen Wilhelmina'26 hetzelfde op de mat leggen als tegen Woudrichem. Als we de titel nu nog weg geven, zou het wel een drama zijn."


Nico van Es