Betere pr voor landbouw in Altena

regio • Boeren, burgers en buitenlui in Altena gaan meer samenwerken om boeren en burgers nog dichter bij elkaar te brengen. Initiatiefnemers Agrarische Natuurvereniging (ANV) Altena Biesbosch, de werkgroep Streekproducten en ZLTO Altena-Biesbosch hebben besloten zich onder de vlag van PUUR uit Altena samen sterk te maken voor een nog betere pr van de land- en tuinbouw, natuur en streekproducten. Er wordt al samengewerkt, maar dat willen de organisaties uitbreiden, zegt Gerben van Giessen van ZLTO Altena-Biesbosch en de Boerenerfdag. "De drie verenigingen hebben stuk voor stuk enorme kwaliteiten. Door onze krachten te bundelen, willen we boer, natuur en burger nog dichter bij elkaar brengen." In een wereld waar 'fake news' voortdurend op de loer ligt, is het belangrijker dan ooit om consumenten bewust te maken van waar hun eten vandaan komt, vervolgt hij. "Wat vaak vergeten wordt, is dat boeren en tuinders daarbij nauw samenwerken met de natuur en daarmee rekening houden en voor zorgen. Dit doen ze door zich bijvoorbeeld in te zetten voor het weidevogelbeheer en het inzaaien van akkerranden met bloemen en kruiden. Met PUUR uit Altena hopen we iedereen kennis te laten maken met de prachtige land- en tuinbouwsector. Door nieuwe en bestaande lokale evenementen, acties en initiatieven zoals de Boerenerfdag, de Appelplukdag en het bewandelen van het Oostwaardpad kan iedereen de prachtige bedrijven, producten en natuur ontdekken." Op de Facebook-pagina van de Boerenerfdag worden de komende tijd alle ins en outs bekend.


Dijkgraaf stopt bij waterschap

regio • Roelof Bleker is per 1 september 2018 benoemd tot Voorzitter college van bestuur van de HKU. Hij heeft tijdens de vergadering van het algemeen bestuur van het waterschap aangekondigd na bijna acht jaar zijn functie als dijkgraaf neer te leggen. "Ik ben erg blij met deze nieuwe positie. Het werk is op het snijvlak van kunst, technologie en onderwijs. Iets waar ik mij al jaren voor interesseer en waar ik graag mijn bestuurlijke ervaring aan verbind", aldus Bleker. "Komende maanden ga ik als dijkgraaf hard aan de slag met een aantal belangrijke dossiers voor Waterschap Rivierenland en de medewerkers van de waterschappen. Zo zal ik mij onder andere concentreren op een uitdagende meerjarenbegroting en werken aan een CAO met een fatsoenlijke loosverhoging voor 2017 en 2018." Bleker is sinds 2010 dijkgraaf van Waterschap Rivierenland. Tussen 2001 en 2010 was hij wethouder Stedelijk ontwikkeling en Cultuur in de gemeente Enschede. Het bestuur van Waterschap Rivierenland gaat zo spoedig mogelijk aan de slag met de opvolgingsprocedure.


Waterschap test coupures

werkendam • In Werkendam worden (vandaag) woensdag schotten geplaatst op de Bolstrastraat naar industrieterrein Bruine Kilhaven en in de fietstunnel door de Werkense Dijk bij de kinderboerderij. Waterschap Rivierenland oefent dan de sluiting van twee coupures, doorgangen in de dijk. Voor de veiligheid is het belangrijk dat de dijken goed op orde zijn, net als doorgangen voor verkeer (coupures). De twee dijken dienen van oudsher ter bescherming van Werkendam tegen het water in de Biesbosch en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De oefening kan overlast veroorzaken.