Herdenking 4 mei

altena • In vrijwel alle kernen in Altena wordt op 4 mei stil gestaan bij allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Sleeuwijk

In Sleeuwijk zal de dodenherdenking worden bijgewoond door wethouder Matthijs van Oosten. Om 19:40 uur start een stille tocht vanaf de parkeerplaats bij het hervormde kerk in Sleeuwijk naar het verzetsmonument aan het Vijverplein. Daar zal de herdenking plaats vinden, omlijst met passende muziek door Showkorps Wilhelmina, het leggen van bloemen kransen en het zingen van het Wilhelmus. Aansluitend aan de toespraak door wethouder Van Oosten worden de namen opgelezen van de 34 verzetsstrijders uit het land van Heusden en Altena die in de strijd tegen de bezetter door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Woudrichem

In de hervormde kerk in Woudrichem wordt om 18:45 uur een bijeenkomst gehouden, georganiseerd door CBS De Parel uit Giessen-Rijswijk en de Stichting Gedenkteken Oorlogsslachtoffers. De lezing wordt verzorgd door J.B. Sepers. Na de bijeenkomst in de kerk volgt de stille tocht naar het gedenkteken op het Raadhuisplein in Woudrichem. Om 20:00 uur zullen, na het blazen van de Taptoe, twee minuten stilte in acht genomen worden. Na het zingen van het Wilhelmus, lezen kinderen van de basisscholen de namen van de oorlogsslachtoffers uit hun kern en leggen bloemstukken. Aansluitend zullen door het bestuur van de gemeente Woudrichem, leden van het stichtingsbestuur, families en instanties bloemen gelegd worden. Burgemeester A. Noordergraaf zal aan het einde van de plechtigheid spreken, waarna de voorzitter van de Stichting Gedenkteken H.J. Ermstrang de plechtigheid zal afsluiten. Na afloop is er in de hal van het gemeentehuis gelegenheid elkaar te ontmoeten.

Wijk en Aalburg

Om 19:00 uur zal in de Nederlands hervormde kerk in Wijk een herdenkingsdienst van start gaan. Aansluitend volgt er een stille tocht naar het massagraf op de begraafplaats 'Rusthof'. Een ieder die de plechtigheid niet bijwoont in de kerk kan om 19:45 uur aansluiten bij de poort van de begraafplaats. Leerlingen van de basisscholen en van het Willem van Oranjecollege zullen tijdens de herdenking gedichten voordragen en kransen leggen. Het muzikale gedeelte wordt verzorgd door Brassband 'Oefening en Uitspanning'.


Viering 1 mei

woudrichem • Traditiegetrouw houdt PvdA Altena de jaarlijkse 1 mei viering. Dit keer vanaf 20:00 uur in de Werfschuur in de historische stadshaven van Woudrichem. De Dag van de Arbeid, in België ook Feest van de Arbeid genoemd, is een feestdag van de socialistische, communistische en anarchistische arbeidersbeweging. De dag vindt in Nederland, België en Suriname elk jaar op 1 mei plaats. Andere landen wijken soms af van deze datum. In Europa is 1 mei in bijna alle landen een officiële feestdag, maar niet in Nederland. Het gaat tijdens deze dag om de strijd voor de achturige werkdag, het pleiten voor betere arbeidsrechten en en het streven naar behoud van vrede. PvdA Altena vindt dat laatste een belangrijk punt en nodigt daarom vluchtelingen uit die in Altena wonen. Zij vertellen over de 1 mei viering in hun land van herkomst en het belang van vrijheid.