• Voor Woudrichem houdt het seizoen na zaterdag op.
• Voor Woudrichem houdt het seizoen na zaterdag op. Foto: Jan Noorlandt

Almkerk laat zich niet afbluffen door Woudrichem

Goals geven Almkerk vertrouwen

almkerk • Blije gezichten bij koploper Almkerk zaterdag, nadat de lastige klus tegen Woudrichem was geklaard. Zo had ook Erwin Verbruggen van Almkerk een brede lach op het gezicht. "Een overwinning tegen Woudrichem is altijd top", verklaarde Verbruggen, waarmee hij aangaf dat er wel een gezonde spanning had bestaan voor de derby. "Woerkum is toch wat specialer dan de andere wedstrijden. Hoe zij naar de wedstrijd toe leefden, bracht bij ons wel extra scherpte. We stapten ook het veld in met het gevoel die gasten uit Woerkum op te vreten. Bovendien hadden we nog iets recht te zetten voor de eerdere 1-1 in Woudrichem. We wisten dat we moesten winnen en dan doe je goede zaken in de stand." Verbruggen kon met de 3-0 van Almkerk, dat daarmee nog steeds ongeslagen bleef, direct verklaren dat het binnenhalen van de titel een boost had gehad.

"Concurrent Nivo Sparta heeft weer punten laten liggen, dus we maken een mooi sprongetje. We zien de selectie wel steeds dunner worden, maar de rest vangt het goed op. Dat is ook de sterkte van dit Almkerk."

Ook de andere uitblinker Niels Nieuwesteeg straalde van oor tot oor. "De wedstrijd voor Woudrichem was Almkerk te verslaan. Wij moesten ons concentreren op de wedstrijd en niet alles er om heen. We zijn er nog lang niet. We moeten iedere wedstrijd strijden voor een goal. Maar als die er in zit, dan winnen we vaak. En drie goals, dat geeft heel veel vertrouwen. Een mooie 3-0 en tegen Woudrichem tellen ze dubbel", gniffelde Nieuwesteeg.

In eerste instantie leek het er nog niet op dat Almkerk een makkelijke middag tegemoet ging. De eerste mogelijkheden waren voor het vurig startende Woudrichem. Zo had Almkerk geluk dat Nick van Giessen een voorzet van Danny van der Matten net niet vol op het hoofd kreeg. De tweede mogelijkheid was ook voor de vestingstadbewoners. Tim Saaman mikte een vrije trap echter net iets te hoog.

Terugknokken

Vervolgens knokte Almkerk zich in de wedstrijd. Een kopbal van Niels Nieuwesteeg rolde nog rakelings naast. Halverwege de eerste helft strandde ook Erwin Verbruggen nog op sluitpost Lex Kramers. Tegen het half uur was het wel raak. Niels Nieuwesteeg trok een slimmigheidje uit de kast en liet zich binnen de zestien meter gewillig neerleggen door Nick van Giessen. Terwijl de Woerkumer vertwijfeld naar het hoofd greep, ging de bal wel op de stip. Vanaf elf meter pakte Erwin Verbruggen het handigheidje uit voor de 1-0. Na de rust bleef Woudrichem het wel proberen, maar Dillis de Vries en Bori Secrève kwamen niet los. De Almkerkers, die een stugge wal optrokken, kwamen dan ook niet echt in de problemen. Bovendien miste een kopbal van Yoeri Duyzer de finesse.

Duidelijk werd dat Almkerk de derby uit ging halen. Eerste knalde Niels Nieuwesteeg een vrije kans van dichtbij nog huizenhoog over. In de negentigste minuut had Nieuwesteeg wel succes. De spits kapte twee Woudrichemmers uit en schoot strak de 2-0 binnen.

Daarmee was het verzet van Woudrichem gebroken. In de blessuretijd kreeg Jelle Stalenhoef nog een opleving. Ook hij kapte twee spelers uit en liet keeper Lex Kramer volkomen kansloos voor de 3-0. Echt verslagen voelde trainer Leon Elands bij de verliezers zich niet. "We voelen ons echt niet verslagen", opperde Elands. "Wij hadden nog hoop voor de derde periode. Die is nu wel weg. Zij moesten en wij wilden graag. Dat is niet gelukt en voor ons houdt het seizoen hier op. We blijven gewoon tweedeklasser en hebben het verder heel goed gedaan", was de trainer van Woudrichem trots op zijn spelers. "Deze wedstrijden zitten er tussen en je weet de kwaliteit van Almkerk. Ze winnen wel vaak met 1-0 of 2-1. Dat is geen geluk, maar dat dwing je af. Ze staan ook niet voor niks op kop", kon Elands het verlies wel accepteren.


Nico van Es