• Nieuwe voorzitter Frans Gemen: 'Be Ready is een hechte club.'
• Nieuwe voorzitter Frans Gemen: 'Be Ready is een hechte club.' Foto: Jan Noorlandt

Update in Hank met kunstgras en nieuwe kleedkamers

'Ik heb echt geen verstand van voetbal'

hank • Frans Gemen werd gepresenteerd bij Be Ready als nieuwe voorzitter die geen verstand van voetbal heeft. Hij kan kan die ironie bij zijn introductie als voorzitter van de Hankse club wel hebben. "Ik heb ook echt geen verstand van voetbal. Dat pretendeer ik ook niet", merkt hij lachend op. De 50-jarige Gemen heeft wel de capaciteiten om een club te leiden met zijn innemende persoonlijkheid en achtergrond als directeur van een eigen ICT-bedrijf. "Be Ready is een hechte club, waarvan velen al lang bij deze vereniging komen. Iemand van buiten, die onafhankelijk is en niet weet wat er in het verleden is gebeurd, dat is toch een voordeel", denkt hij. "Ik draag geen historie mee." Hij heeft zich echter wel ingelezen en weet van de hoed en rand. Hij staat nu vier maanden aan het roer in Hank en het bevalt hem goed. "Het gaat prima en het is leuk om te doen en ik krijg positieve feedback van de mensen."

Frans Gemen solliciteerde niet zelf op de vacature bij Be Ready. "De club zocht een onafhankelijk iemand en ze kwamen bij mij uit. Daar heb ik over nagedacht en ik heb de club vervolgens voorgelegd wat ik kan betekenen", aldus Gemen. Helemaal onbekend met de Hankse dorpsclub was hij niet. Hij kwam al ruim acht jaar bij Be Ready als voetbalvader. Eerst met zijn zoon Tim en sinds een jaar of vijf met zijn dochter Jasmijn. Daarnaast is hij met zijn bedrijf Juicy Pear sponsor van de trainingspakken voor de jeugd en komt hij graag op De Schiethoek. "Als ik hier ben, heb ik het naar mijn zin", geeft hij aan. Draagvlak was er ook om Gemen aan het roer van de club te zetten na een wat turbulente periode. De leden waren bijna unaniem met betrekking tot de stemming over de nieuwe voorzitter, die Be Ready de toekomst in moet loodsen. Er is ook genoeg werk aan de winkel bij Be Ready, waar wel behoefte was aan nieuwe dynamiek en nieuw elan. "Dat zie je ook aan alle kanten gebeuren. De mensen hebben er zin in", aldus Gemen, die een voorbeeld geeft met de sponsorcommissie, die veel actiever is geworden. Daarnaast wil de club meer investeren in de jeugd. Frans Gemen nam bij zijn aantreden duidelijk het voortouw.

Vijf punten

Als voorzitter wil hij letten op vijf punten. Of een initiatief in het belang is van de club. Of er goed wordt afgestemd tussen de direct betrokkenen. Of er draagvlak is. Of er budget voor is en of er goed wordt gecommuniceerd naar de leden en andere betrokkenen. Daartoe wil hij ook regelmatig met een blog komen. Er liggen ook belangrijke zaken op de plank. Een belangrijke is de aanleg van een kunstgrasveld. Het krediet van de gemeente Werkendam is binnen en op korte termijn moet de update starten van het complex. Het krijgt verder zijn beslag met twee nieuwe moderne kleedkamers en er komt een nieuwe ingang.

Ook voor andere maatschappelijke ontwikkelingen zijn mensen nodig. Zo is het binnen halen en activeren van vrijwilligers een item waarmee de club aan de slag gaat.

Vrijwilligers

"We kunnen niet alles behappen met het bestuur. We moeten de vrijwilligers aan ons binden. Alles gebeurt hier voor de leden en ze worden redelijk in de watten gelegd. Dat is historisch zo gegroeid. Wat beleid met voor wat hoort wat", ziet Gemen dan ook als een belangrijke opgave.

Hij geeft aan dat de club leeft binnen de Hankse gemeenschap.

"Het is een dorp van krap 3000 inwoners. 450 leden is dan een prachtig percentage. Dat kunnen niet veel verenigingen zeggen. Wat belangrijk is, is de mensen blijven binden met elkaar. Daar moet je soms onafhankelijk in optreden. Zo had ik een lid, vrijwilliger en sponsor, die wat ontevreden was. Daar heb ik hier anderhalf uur mee gezeten en we gingen met een goed gevoel van tafel. Hij blijft lid en zich inzetten als sponsor en vrijwilliger. Dat zijn de leuke dingen."


Nico van Es