• Vrijwilliger Kees Tempelman helpt mensen die moeite hebben met het invullen van formulieren.
• Vrijwilliger Kees Tempelman helpt mensen die moeite hebben met het invullen van formulieren. Foto: Hannie Visser-Kieboom

Ouderenadviseurs en formulierenbrigade bieden hulp op maat

Tempelman is altijd bereid te luisteren

sleeuwijk • Het cement dat de samenleving bij elkaar houdt. Zo worden vrijwilligers en mantelzorgers met regelmaat genoemd. En terecht: ze verzetten bergen werk en zijn onmisbaar voor de mensen waar zij omheen staan. Heel vaak wordt dat belangrijke werk in stilte verricht, bijna onzichtbaar. Bettina Kraaijeveld van Trema vindt dat het werk dat dagelijks wordt verzet ook een beetje zichtbaar gemaakt mag worden. Om te laten zien wát er wordt gedaan en hoe leuk dat is. En dat meer 'vuisten' altijd welkom zijn. "Het liefst doe ik praktische dingen, het geeft vooral veel voldoening als mensen blij zijn met wat je voor ze doet." Bij Trema Welzijn zijn veel vrijwilligers actief en één van hen is Kees Tempelman (66 jaar) uit Sleeuwijk. Hij werkte 25 jaar bij een bank en een zelfde aantal jaren als zelfstandig financieel dienstverlener. Die kennis en ervaring zet hij sinds zijn pensionering via Trema in als vrijwillig ouderenadviseur, bij de formulierenbrigade en als belastinginvulhulp. "Via KBO Brabant kregen we een pittige opleiding met aandacht voor veel maatschappelijke aspecten, ouderenproblematiek, veiligheid rond het huis en woningaanpassingen. Na het doorlopen van de opleiding ontvingen we een certificaat. Daarna konden we aan de slag als ouderenadviseurs bij de wekelijkse inlooppunten; eerst in Villa Kakelbont en later bij een Tikkie Anders in Sleeuwijk. Maar die inlooppunten werden niet echt goed bezocht. Bovendien moest Trema bezuinigen en stopte vervolgens de inlooppunten."

Voor Tempelman geen reden om ook te stoppen, maar juist om samen met de vrijwillige ouderenadviseurs aan te dringen op het voortzetten van het werk. "In Woudrichem zijn we nu als ouderenadviseurs heel actief, daar stuurt de gemeente iedere 75-plusser een brief om ze te attenderen op ons werk als vrijwillige ouderenadviseur. De gemeente Werkendam weigert dat in verband met privacy. Terwijl minister Hugo de Jonge juist ter bestrijding van eenzaamheid alle 75-plussers een brief wil sturen. In de gemeente Werkendam hebben we wel pas overleg gehad met de wijkteams, zodat we hopen op meer bekendheid met ons werk." Mensen kunnen voor een gesprek over wonen, zorg, welzijn, vervoer of financiën met een vrijwillige ouderenadviseur contact opnemen met Yvette voor den Dag van Trema via 0183-408444. Daarna kan een afspraak gemaakt worden en komen de vrijwilligers gratis aan huis voor advies.

Naast zijn werk als vrijwillige ouderenadviseur is Tempelman sinds 2017 ook actief voor de formulierenbrigade. Mensen die moeite hebben met het invullen van formulieren van diverse overheidsinstanties kunnen een beroep op hen doen. Maar ook bij het schrijven van een bezwaarschrift tegen bijvoorbeeld een afwijzing van een WMO-aanvraag kan een beroep gedaan worden op de brigade. De hulp wordt gratis verleend. "Daarmee helpen we niet alleen ouderen, maar ook andere, kwetsbare mensen. Het werk als vrijwillige ouderenadviseur sluit mooi aan bij de formulierenbrigade. Soms verwijs ik mensen door naar de cliëntondersteuners, die bij de keukentafelgesprekken voor WMO-aanvragen assisteren. Soms stuurt Loket Altena ook weer mensen naar ons door. Zo heb ik pas iemand geholpen bij het schrijven van een ondernemersplan, naar ook uitleg gegeven over regelingen rond het vervoer. Verder verzorg ik via de ouderenbond het invullen van belastingaangiftes, daar ben ik juist nu heel druk mee. Door het invullen voor anderen blijft ook je eigen kennis op peil van alle regelingen. Het liefst doe ik praktische dingen, het geeft vooral veel voldoening als mensen blij zijn met wat je voor ze doet. Soms bellen ze weer op, voor een oudere man kijk ik nu regelmatig mee in zijn post en administratie om alles op orde te houden. Van alle gesprekjes maak ik aantekeningen en dat bespreek ik dan ook weer met Trema, die ons begeleidt in ons werk. Ik kan het vrijwilligerswerk echt bij iedereen aanraden, je moet geen schroom hebben om een huisbezoek af te leggen. Bereid zijn om te luisteren naar de mensen en dingen uit te zoeken. Het is echt bevredigend werk en vooral zinvol om te doen."


Hannie Visser-Kieboom