Boeken mogen zwerven bij 'Sjors en Sjimmie'

werkendam • Hanneke van Lit (50) verslond als kind al boeken. Met het inrichten van een Kinderzwerfboekstation op kinderboerderij De Floreffehoeve in Werkendam wil ze ook andere kinderen laten genieten van het lezen.

"Liefst lees ik thrillers. Door te lezen kun je rust vinden, maar het prikkelt ook je fantasie. Vroeger las ik al van alles, zelfs op de achterbank van de auto. Dan zei mijn moeder 'leg dat boek nu maar weg'. Nu lezen kinderen eigenlijk veel te weinig, met mijn zwerfboekstation wil ik kinderen meer laten lezen. We willen op de kinderboerderij ook voorleesochtenden voor peuters en kleuters gaan houden." Het idee achter het kinderzwerfboekstation is eigenlijk heel simpel. In de kast op de kinderboerderij komen boeken met een sticker kinderzwerfboek en een code. Kinderen mogen de boeken meenemen en als het boek uit is, kunnen ze het aan een buurmeisje of vriendje doorgeven. En zo gaat het boek zwerven. Bij Hanneke thuis staan inmiddels zo'n duizend boeken om te stickeren. "Ik mocht de bibliotheek van de oude basisschool 't Kompas leeghalen en de boeken meenemen. Al die boeken ben ik nu aan het stickeren. De kast op de kinderboerderij staat al klaar, maar moet nog wel geverfd worden. Ook wil ik andere scholen vragen of ze boeken willen schenken."

Hanneke van Lit werkt al zo'n anderhalf jaar als vrijwilliger op de kinderboerderij: iedere zondag komt ze de dieren voeren en daarnaast werkt ze een vaste middag in de week. Verder houdt ze de website en de Facebookpagina bij. "Dit is zo'n beetje mijn tweede thuis geworden, ik ben een echt dierenmens. Vooral onze varkentjes Sjors en Sjimmie zijn lief. Voor het opzetten van het kinderzwerfboekstation werd ik benaderd door ambassadeur Angelique Bemelmans. Die leerde ik twee jaar geleden kennen bij het maken van foto's, een van mijn hobby's. Zij vroeg of dat niets voor mij was en de kinderboerderij leek me een mooie plek voor zo'n kinderzwerfboekstation."

Het Kinderzwerfboekstation wordt geopend op zaterdag 31 maart, gelijktijdig met de opening van het zomerseizoen op de kinderboerderij, die dan weer zes dagen in de week geopend is. Marcel Vaandrager schrijft speciaal voor die gelegenheid een gedicht. Tevens zijn die dag allerlei spelletjes te doen en deelt de paashaas eitjes uit.

q www.kinderzwerfboek.nl

Hannie Visser-Kieboom