'Ik hoop dat mensen het de tijd willen geven'

woudrichem • Welkom heeft Monique van Delzen zich niet gevoeld in de Woudrichemse vesting. Toch opent ze er half maart een huisrouwkamer aan de Kerkstraat 12. Met toestemming en vergunning van de gemeente.

Buurtbewoners zien de komst van de huisrouwkamer in hun omgeving absoluut niet zitten en dat hebben ze de Sleeuwijkse, eigenaresse van Monieks Uitvaartverzorging, duidelijk laten weten. "Ik heb, toen de koop van het pand financieel rond was, een informatieavond voor een aantal buren gehouden. Die bijeenkomst is niet prettig verlopen. Ik kreeg echter ook berichtjes en kaartjes van mensen die lieten weten het juist fijn te vinden dat er een huisrouwkamer in Woudrichem komt." Monique vertelt dat na die avond nogmaals een gesprek met de gemeente heeft plaats gevonden. "Daarna kreeg ik een brief van de gemeente Woudrichem dat ik toestemming heb om een huisrouwkamer te beginnen. Ik moet wel een aantal zaken in een huishoudelijk reglement vastleggen, onder andere over het rook- en parkeerbeleid."

De huisrouwkamer in Woudrichem is sfeervol ingericht en lijkt in grote lijnen op een normale woonkamer. "De sfeer is intiem, huiselijk. Nabestaanden kunnen hier doen alsof ze thuis zijn, een kopje koffie zetten en tegelijkertijd even bij de overledene zijn." Het is niet de bedoeling dat drommen mensen in de huisrouwkamer op bezoek gaan. "Alleen de directe nabestaanden krijgen een sleutel en hebben toegang tot de ruimte. Overigens kiezen de meeste mensen ervoor om hun geliefde thuis te houden. Ik verwacht dat ik ongeveer een keer per maand gebruik zal maken van de ruimte in Woudrichem. Wanneer de huisrouwkamer in Sleeuwijk opent, zal dat wellicht nog minder zijn."

Monique hoopt dat omwonenden, zowel in Woudrichem als in Sleeuwijk, de gang van zaken rondom de huisrouwkamer even de tijd willen geven. "Ik snap dat dit een branche is die spannend is. Toch hoop ik dat mensen het een kans willen geven, even willen afwachten en zien wat er gebeurt."

Vrijdag 16 maart tussen 18:00 en 21:00 uur houdt Monieks Uitvaartverzorging een open avond in de huisrouwkamer aan de Kerkstraat 12 in Woudrichem.