• Ruud Karelse draagt voor uit zijn eerste poëziebundel
• Ruud Karelse draagt voor uit zijn eerste poëziebundel Foto: Hannie Visser-Kieboom

'Met poëzie emoties weergeven in taal'

sleeuwijk • In oktober verscheen de eerste dichtbundel 'Van diepere dingen & dankbaarheid' van Ruud Karelse (72). Nauwelijks een half jaar later wordt de tweede bundel 'Leven, liefde, lachen' gepresenteerd. En alsof het allemaal nog niet te veel is: eind 2018 wordt zijn derde bundel verwacht.

"Een leven lang was ik op zoek naar een verloren schat," zo draagt Ruud Karelse aan zijn eettafel voor. Zomaar een regel uit één van zijn vele gedichten, die worden gepubliceerd in zijn tweede dichtbundel. Met het uitgeven van zijn dichtbundels schept hij orde in de gigantische chaos van gedichten die hij schreef. In zijn eerste bundel koos hij voor religieuze gedichten. "Ik ben ooit begonnen met het schrijven van christelijke gedichten en daar zit toch wel de meeste emotie in. Ik ben een gelovig mens en daar wil ik graag en vaak over verhalen. Vooral na 2009, na een bijna-doodervaring. Ik ben dankbaar dat ik nog een tweede kans heb gekregen, dat ik weer mens mag zijn. Met deze bundel wilde ik laten zien wie ik ben. Vertel het als je gelovig bent, laat het zien." Het eerste exemplaar van de eerste bundel werd overhandigd aan dominee Christien Flier in de Ontmoetingskerk in Sleeuwijk, en enthousiast ontvangen.

Een tweede kans

Een tweede kans, reservetijd

Hoe dankbaar kan ik wezen

De wereld leek er voor te klein!

Dat ik weer leef, weer mens mag zijn,

dat ik weer mocht genezen!

Zijn eigen schrijftalent ontdekte hij tijdens het schrijven van dagrapporten als servicemonteur. Maar ook zijn vader hield van gedichten, al ontdekte hij dat pas na zijn overlijden, toen hij een map vol gedichten vond. Inmiddels heeft hij zijn talenten doorgegeven aan zijn jongste kleindochter. Samen schrijven ze beurtelings verhalen, nadat ze een keer had gevraagd hoe je nu verhalen leert schrijven.

In zijn tweede bundel 'Leven, liefde, lachen' koos hij voor meer luchtige poëzie. Hij noemt zich een romanticus en schreef zo ook enkele Valentijnsgedichten voor zijn vrouw Anneke. Liefst schrijft hij ritmisch rijmend. Het schrijven van poëzie heeft hij geprobeerd te verwoorden in een gedicht dat in de nieuwe bundel wordt opgenomen. Woorden als bliksemschicht, transpiratie en fermentatie klinken door de huiskamer. "Voor mij is poëzie vooral het weergeven van emoties in taal. Soms komt de inspiratie spontaan als je door het bos loopt. Of als je vroeg wakker bent. 's Nachts heb ik weleens zes gedichten geschreven, dan is het lekker stil. Maar soms schrijf ik weer weken niet."

Net als het schrijven van gedichten niet altijd vanzelf lukt, zo is het ook met het voordragen. "De eerste keer op het dichterspodium had ik toch wel enige schroom. Maar net als al die andere dichters schrijf je eigenlijk verhalen, die soms per ongeluk ook nog eens rijmen." Toch overwon hij zijn schroom, zodat hij op het laatste dichterspodium als dichter van de maand mocht voordragen. Zowel uit zijn eerste bundel, als uit zijn tweede bundel. De gedichten zijn inmiddels geselecteerd en gecorrigeerd, over enkele weken is de dichtbundel te koop. En alsof twee bundels nog niet genoeg zijn, eind 2018 verschijnt zijn derde bundel. Maar daarover wil Karelse nog niets verklappen.

Wie in de vrije natuur wil genieten van gedichten van Ruud Karelse kan terecht in de Noordwaard. Voor het project Biesbosch gedichten schreef hij een wintergedicht dat is te lezen in buitenmuseum de Pannekoek bij het Biesbosch Museumeiland. Zijn zomergedicht kreeg een plekje bij het veer naar Dordrecht. Ook op de Hoogstraat in Werkendam zijn enkele gedichten van Karelse te lezen.

Hannie Visser-Kieboom