• Annie Korthout is twee keer met veel plezier maatje geweest.
• Annie Korthout is twee keer met veel plezier maatje geweest. Foto: Lya Cattel

Vriendendienst Trema tegen sociaal isolement

'Eenzaamheid een beetje verkleinen'

nieuwendijk • Cement dat de samenleving bij elkaar houdt. Zo worden vrijwilligers en mantelzorgers met regelmaat genoemd. En terecht: ze verzetten bergen werk en zijn onmisbaar voor de mensen waar zij omheen staan. Vaak wordt dat belangrijke werk in stilte verricht, bijna onzichtbaar. Trema vindt dat het werk dat dagelijks wordt verzet ook een beetje zichtbaar gemaakt mag worden. Om te laten zien wàt er wordt gedaan en hoe leuk dat is. En dat meer 'vuisten' altijd welkom zijn.

"Soms hebben mensen hulp nodig om achter de voordeur en de dichte gordijnen vandaan te komen. Dan kan een maatje helpen." Mitzy de Groot van Trema coördineert de Vriendendienst van de organisatie. Ze koppelt vrijwilligers aan mensen die vanwege vooral psychische problematiek in een sociaal isolement terecht dreigen te komen. "Zij worden doorverwezen door bijvoorbeeld thuiszorg of GGZ. De kans dat zij in een isolement terecht komen is groot: mensen maken vaak moeilijk contact, maar zijn bijvoorbeeld door een fulltime opname langere tijd uit hun omgeving weg geweest. Daardoor is contact met vrienden en kennissen vaak op een laag pitje komen te staan, vrijwilligers zijn dan een brug naar de maatschappij."
Het doel van de koppeling van deze doelgroep aan een vrijwilliger, is vooral om hen weer de deur uit te krijgen en hen in contact te brengen met andere mensen. "De opbrengst is hoog, het is heel dankbaar werk. Natuurlijk staat de problematiek bij deze mensen voorop, wat een iets andere aanpak en vaardigheid vraagt van vrijwilligers. Deze worden daarin natuurlijk getraind: we geven informatie over ziektebeelden, maar ook hoe je mensen het beste kunt motiveren. Want uiteindelijk is dat de bedoeling. Een vrijwilliger gaat bijvoorbeeld geen boodschappen doen voor een maatje, maar mèt het maatje. Sommige mensen hebben zo'n angst ontwikkeld dat ze de deur niet uit durven. Als er iemand met hen meegaat, lukt het soms wel. De bedoeling is dat het hen dan uiteindelijk ook zelfstandig weer lukt. Een koppeling is in principe voor een jaar, dan moet de doelstelling die is besproken aan het begin van de inzet behaald zijn." Die doelstelling is altijd klein en behapbaar legt Mitzy uit. "Het kan bijvoorbeeld alleen gaan om het drinken van een kopje koffie. Vervolgens kan eens besproken worden wat er verder gedaan kan worden. Bijvoorbeeld een blokje om of samen eten koken. Maar soms kan het bieden van een luisterend oor al veel verlichting geven. Overigens wordt er ook altijd gekeken of er iets in de buurt of de omgeving van het maatje is waar deze gebruik van kan maken. Denk bijvoorbeeld aan een Aanloop of een Steunpunt. Mensen willen er vaak wel heen, maar de drempel om alleen te gaan, is heel hoog. Een vrijwilliger kan daar dan bij helpen. En motiveren."
Dat het werk voor de Vriendendienst veel voldoening biedt, kan Annie Korthout volmondig beamen. "Wat mij in de vacature voor de Vriendendienst van Trema trof, was dat je op deze manier iets voor anderen kunt betekenen. Het doel hierbij is het sociaal isolement van mensen te verkleinen. Je bent dan een op een met iemand bezig, bijvoorbeeld een boodschap doen en koffie drinken. Als je maar kunt bereiken dat de eenzaamheid een beetje wordt verkleind. Dat het je lukt een luisterend oor te bieden." Annie werd via Trema twee keer in contact gebracht met mensen die ondersteuning nodig hadden. "Ik had bij beiden het idee dat ze het prettig vonden mij hun verhaal te kunnen doen, te vertellen over de dingen die ze hadden meegemaakt."

Mitzy kan heel goed nieuwe vrijwilligers gebruiken voor de Vriendendienst. "We hebben weinig aanmelding en de wachtlijst is lang. Er rust toch een soort stigma op deze groep. Terwijl het fijn is als je kunt bijdragen in het herstel van een stukje vertrouwen in het sociale verkeer. Van vrijwilligers vragen we eigenlijk alleen dat zij het leuk vinden om iets voor een ander te betekenen." Annie beveelt het vrijwilligerswerk van harte aan. "De brug naar de samenleving wordt op deze manier een beetje makkelijker. Het geeft mensen de mogelijkheid om uiting te geven aan hetgeen ze voelen en meemaken."

q www.trema.org