• Peer en Willeke willen Kunstroute Aalburg waardig afsluiten.
• Peer en Willeke willen Kunstroute Aalburg waardig afsluiten.

Kunstroute rond thema 'Aalburg pakt uit'

aalburg • De elfde editie van Kunstroute Aalburg wordt gehouden op 25 en 26 mei. Het is vanwege de herindeling ook waarschijnlijk de laatste keer dat het evenement in de huidige vorm wordt gehouden. "Daarom willen we er een feest van maken. We hebben als thema 'Aalburg pakt uit' gekozen", vertelt Peer Vos die samen met Willeke van der Heijden als woordvoerder van de werkgroep optreedt.

De vraag hoe het in de toekomst verder moet met de kunstroute blijft nog even onbeantwoord. "Misschien wordt het vanuit de nieuwe gemeente Altena gestimuleerd. Wij sluiten niets uit." Alle aandacht is nu eerst gericht op mei 2018. "Vanuit de talentenfabriek Genderen is er een werkgroep ontstaan die de komende kunstroute in goede banen moet leiden", legt Willeke van der Heijden uit. "We willen het groots afsluiten en hebben bewust voor een andere opzet gekozen. Eerder trok de route als een soort lint door de zeven kernen, maar nu hebben we het geclusterd in één plaats. Er is gekozen voor Genderen. Op twaalf verschillende locaties. De bezoekers hoeven dan maar naar één dorp te komen. Ze kunnen het te voet of per fiets af. Wel zal iedere kern een locatie in Genderen toegewezen krijgen. Het is dus niet per se een Genders feestje. In de hervormde kerk clusteren we bijvoorbeeld alleen kunstenaars uit Meeuwen en weer op een andere plaats in het dorp kunstenaars uit Wijk en Aalburg. Op die manier proberen we recht te doen aan de noemer kunstroute. We hopen hiermee ook op meer belangstelling."

Veertig kunstenaars hebben zich al aangemeld. Peer Vos hoop dat er nog veel bijkomen. "We willen uitdrukkelijk iedereen uit alle kernen uitnodigen om mee te doen. Alle disciplines. Er zijn zoveel kunsthobby's. Het hoeft dus niet per se iets met schilderen of keramiek, ik noem maar wat, te zijn. Dus ook als iemand iets heeft met poëzie, bloemsierkunst, drama of toneel wordt uitgenodigd. Het mag ook iets met muziek zijn. Bijvoorbeeld organisten." Nog meer combinaties hebben Vos en Van der Heijden voor ogen. "Het mag zelfs iets zijn met voeding of food arts. Alles wat kunstzinnig is mag meedoen. Je hoeft niet professional te zijn. Laat het maar zien zou ik zeggen. We willen kunst en cultuur breder onder de aandacht brengen", onderstreept Willeke van der Heijden. Ze accentueert het graag nog wat dieper. "We willen met trots afscheid nemen van Aalburg. Kijken hoeveel talent er in ons dorpen is."

Kunstenaars die nog mee willen doen, kunnen zich opgeven per e-mail kunstrouteaalburg@gmail.com of telefonisch 06-28233863. Vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken, bijvoorbeeld om de workshop voor 1150 kinderen in de gemeente Aalburg (zie kolom onder de foto) in goede banen te leiden, kunnen zich hier ook melden.