• Een impressie van het Kornhuys in Dussen dat eind april de deuren opent.
• Een impressie van het Kornhuys in Dussen dat eind april de deuren opent.

Benefietmiddag voor Dussens woonzorgproject

'Er is simpel gezegd gewoon geld nodig'

dussen • De boerderij die sinds 1913 bekend stond als klompenmakerij Van Gennip ondergaat een metamorfose. Eind april gaan de deuren open en zal het pand voortaan dienst doen als woonzorgboerderij waar uiteindelijk negen jongeren met een beperking hun thuis zullen mogen vinden.

"De boerderij moest volledig gerenoveerd worden", vertelt Yvonne Heuser die in de Raad van Toezicht van het Kornhuys zit. "Dat is natuurlijk niet zo gek, het pand dateert uit 1767 dus het was echt nodig. Achter de boerderij zijn negen appartementen gerealiseerd. Hier zullen de jongeren straks gaan wonen." Yvonne vertelt dat het woonzorgproject ontstaan is vanuit een particulier initiatief. "Eigenaar Ad van den Ouweland wilde de boerderij graag een sociale bestemming geven en in 2015 was het duidelijk wat die bestemming moest zijn: een woning waar kinderen en jong volwassenen met een verstandelijke en of lichamelijk beperking zouden kunnen gaan wonen. Er is 24 uur zorg aanwezig. In de boerderij zal een echtpaar komen wonen van wie in ieder geval één een zorgachtergrond heeft. Het Kornhuys heeft met Stichting Prisma goede afspraken gemaakt over het leveren van deze zorg. Op termijn is het ook de bedoeling dat er dagbesteding wordt aangeboden in het Kornhuys, dat gaan we verder opbouwen als de jongeren er wonen."

Het streven is dat het huis eind februari wordt opgeleverd en eind april officieel wordt geopend. "Tot die tijd moet er nog vreselijk veel gebeuren. Iedereen doet wat hij of zij kan. Maar er is simpel gezegd ook gewoon geld nodig. Bijvoorbeeld om de gemeenschappelijke ruimte in te richten en de tuin aan te leggen. De jongeren betalen zelf hun huur vanuit bijvoorbeeld PGB, uitkering of met huursubsidie. Dat is het mooie van dit project: het is de wens van de initiatiefnemer dat het voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is. De bewoners zorgen overigens zelf voor de inrichting van hun appartement. We willen een warm huis voor deze jonge mensen, met alles wat zij nodig hebben om zich prettig te voelen."

Het Kornhuys doet er alles aan om zoveel mogelijk geld in te zamelen om de gemeenschappelijke ruimten zo goed mogelijk in te kunnen richten. Daarom wordt er zondag 25 februari vanaf 15:00 uur een benefietmiddag gehouden in De Koppelpaarden in Dussen. Er zal dan van alles te doen zijn: er is een stamppottenbuffet, artiesten als Johnny Gold en Wim van den Heuvel geven acte de présence en Marianne Vos, beschermvrouwe van het Kornhuys, zal aanwezig zijn. Ook is er een veiling, er kan onder andere geboden worden op een week in een vakantiehuis in Oostenrijk, een rondvlucht, een High Tea of een rondleiding bij HAK inclusief een boodschappenpakket. Marianne Vos zal 25 februari ook een fietsclinic geven waaraan liefhebbers, tegen betaling, deel kunnen nemen.

Yvonne is blij dat ze zich in kan zetten voor het Kornhuys. "Het is ontroerend om de impact te zien die zelfstandig wonen heeft. Op de jongeren zelf, maar ook op ouders. 'Ik kan nu eindelijk bij mijn kind op de koffie gaan', zei één van de ouders. Van dichtbij heb ik gezien hoe belangrijk dat stukje zelfstandigheid is voor mensen met een beperking. Ik had een oom met een beperking die uiteindelijk toen hij 64 was zelfstandig ging wonen. Hij was daar zo gelukkig mee, zijn broers en zussen konden nu eindelijk bij hèm op bezoek komen. Het is maar drie jaar mogelijk geweest, maar hij was er zo trots op!"

Kaarten voor de benefietmiddag kosten 17,50 euro en zijn verkrijgbaar bij De Koppelpaarden, kornhuysbenefiet@gmail.com of via de Facebookpagina van het Kornhuys. Daar zijn ook de items voor de spectaculaire veiling tijdens de benefietmiddag terug te vinden. Ook na de benefietmiddag kan het Kornhuys sponsoren gebruiken. "We willen een stichting opzetten die het Kornhuys wil ondersteunen, bijvoorbeeld om een busje te kopen. Ook zoeken we weldoeners die in natura willen helpen. Denk bijvoorbeeld aan aardappels. En wat zou het leuk zijn als een bakker bijvoorbeeld taarten komt bakken in het huis. Dan is er meteen een leuke activiteit. En de keuken is groot genoeg."


q www.kornhuys.nl