Synagogedienst

sleeuwijk • Het Sleeuwijks Leerhuis bemoeit zich al tientallen jaren met joods gedachtegoed: oude, geestelijke, teksten worden onder de loep genomen. Er wordt gediscussieerd, ook wel 'lernen' genoemd. Maar hoeveel van het jodendom is werkelijk bekend, wanneer je nog nooit een dienst in een synagoge hebt meegemaakt? Als meer het hoofd dan het hart aan bod komt? Rabbijn Tamarah Benima heeft het initiatief genomen om door middel van een 'open dienst' joden en niet-joden meer met elkaar in contact te brengen. Zij komt hiervoor naar
Sleeuwijk.

Een synagogale dienst in het Land van Altena is een unicum. Het betreft een zegening van de Sjabbatdag. De liederen die worden gezongen zijn in het Hebreeuws: bezoekers kunnen in de aanwezige bundel de vertaling lezen. Er is een chazan (voorzanger), er zijn geen instrumenten. De dienst wordt gehouden in het RK kerkje aan Rijksstraatweg 22 in Sleeuwijk. Om 19:00 uur gaat de zaal open, om 19:30 uur start de Kiddoesj, de zegening van de Sjabbatdag. Na de dienst is er koffie, thee, wijn en lekkernijen. Om 22:00 uur wordt de avond afgesloten. De toegang is gratis, een gift wordt op prijs gesteld. Aanmelding vooraf is verplicht, dat kan via Gemma van der Zwaan, 0183-449350 of info@leerhuis-sleeuwijk.nl.


Muziekles voor volwassenen

woudrichem • Woudrichems Muziekvereniging Kunst Na Strijd houdt donderdag 1 februari een informatieavond voor volwassenen die voor het eerst een instrument willen leren bespelen. Een wijdverbreid misverstand is dat alleen kinderen op muziekles gaan en een instrument leren spelen. Ook op latere leeftijd kan begonnen worden met muziekles en kan er een leuke muziekcarrière van start gaan. Wie benieuwd is of een instrument leren bespelen ook iets voor hem/ haar is, kan 1 februari tussen 19:30 uur en 21:30 uur binnenlopen in 't Rondeel in Woudrichem. Er ligt een keur aan instrumenten klaar om te proberen en ook zijn er muzikanten aanwezig om vragen te beantwoorden.

q www.kunstnastrijd.nl