woensdag 24 januari

Ssst! De tijger slaapt
14:30, Woudrichem/Nieuwendijk, bibliotheek. Op woensdag 24 en 31 januari kan bij de Bibliotheek CultuurPuntAltena genoten worden van de voorstelling voor de Nationale Voorleesdagen, speciaal voor de allerkleinste kinderen! Theatermaker Sophie Ruthven-Stuart probeert hierin samen met de dieren langs een wel erg slaperige tijger te komen. 24 januari in Woudrichem op De Werf en 31 januari in de vestiging Nieuwendijk. Kijk voor meer informatie op: www.bibliotheekaltena.nl.

donderdag 25 januari

Maze Runner marathon
18:30, Almkerk, Hollywoud. In bioscoop Hollywoud kunnen bezoekers deel 2 en 3 van de Maze Runner saga achter elkaar zien. De marathon begint om 18:30 uur met 'Maze Runner: The Scorch Trials 3D', gevolgd door de première van 'Maze Runner: The Death Cure 3D'. Meer informatie: www.hollywoud.nl of 0183-307286.

Alzheimer Café Heusden
20:00, Vlijmen, Pastoor van Akenstraat 30. In het Alzheimer Café Heusden gaat het dit keer over dagbesteding en dagbehandeling. Vertegenwoordigers van de zorgboerderij Giersbergen, het St Janshof in Vlijmen en het Buitenhuis in Waalwijk zullen een toelichting geven in de Sint Janshof. Meer informatie: alzheimercafeheusden@gmail.com of via Sjef van Herpt, 06-37614842.

Dudok Kwartet
20:00, Dussen, Kasteel Dussen. Het Dudok Kwartet speelt boeiende strijkkwartetten van Mozart, Ligeti en Mendelssohn. Hartstochtelijk, met gevoel voor de donkere timbres en buitengewoon transparant en altijd expressief. Met Judit van Driel (viool), Marleen Wester (viool), Marie-Louise de Jong (altviool) en David Faber (cello). Entree: 15 euro incl. koffie/thee. Reserveren: 06-22150247 of:
www.kasteel-dussen.nl

Toerustingsavond
20:00, Wijk en Aalburg, d'Alburcht. Tweede toerustingsavond met Eddie Bakker. Thema: 'Leven in een uitdagende eindtijd'. De zaal is open om 19:30 uur. Toegang is gratis, net als koffie, thee of fris vooraf.

vrijdag 26 januari

Rikken
20:00, Wijk en Aalburg, kantine NOAD'32. Gezellig potje rikken in de kantine van voetbalvereniging NOAD'32. Inschrijven vanaf 19:30 uur.

Fleetwood Mac-tribute
22:00, Nieuwendijk, Xinix. Eén van Europa's beste tributebands staat op het Xinix-podium bij de XGP-avond. De band Mirage bestaat uit vijf uitmuntende muzikanten, die uit liefde voor Fleetwood Mac de koppen bij elkaar gestoken hebben om de gouden hits van weleer nieuw leven in te blazen. De songs worden weergaloos vertolkt, o.a. door leadzangeres Chaja van der Heide met de van Stevie Nicks zo kenmerkende sound in nummers als 'Dreams', 'Rhiannon', 'Gipsy' of 'Sarah'. Dit alles natuurlijk gehuld in de bekende mysterieuze zwierige kledij en kachelpijp hoeden. Entreeprijzen: niet-leden 10 euro; leden: 8 euro en jeugd-leden 7 euro. Xinix gaat om 21:00 uur open en Mirage speelt vanaf ongeveer 22:00 uur.

zaterdag 27 januari

Water & Vuur
19:30, Heusden, Grote- of Catharijnekerk. Duo Virtuoso, Mark Brandwijk en Reinier Korver, houden voor het zevende jaar op rij een nieuwjaarsconcert. Duo Virtuoso krijgt tijdens het concert gezelschap van verschillende gastmusici, die gezamenlijk afwisselend, origineel en verrassend musiceren rondom het thema 'Water & Vuur'. Tijdens het concert wordt een collecte gehouden voor stichting Kerk in Actie.

Excelsior helemaal van de wereld
19:30, Genderen, dorpshuis. Muziekvereniging Excelsior geeft een midwinterconcert in het dorpshuis te Genderen. Onder leiding van de dirigenten Corné Pas en Jan van de Sanden zal een gevarieerd programma ten gehore worden gebracht. De avond begint met een optreden van de slagwerkgroep, waarna de fanfare de avond zal afsluiten. De toegang is gratis.

Gameavond
20:00, Almkerk, De Pomp. Spel- en gameavond in jongerencentrum De Pomp. Een potje poolen, tafeltennissen, tafelvoetballen of een spelletje op één van de vele spelcomputers. De bar is uiteraard open en afhankelijk van het weer wordt aan het einde van de avond een gezellig vuurtje gemaakt bij de stookplaats.

Raw Medicine
22:30, Woudrichem, De Teerkamer. Echte onvervalste rock-'n-roll in De Teerkamer met de band Raw Medicine. De band kwam halverwege 2017 flink in het nieuws op social media vanwege de vernieuwde samenwerking tussen Dirk Vermeij, Rudy Englebert en Arthur Bont, waarna de eerste optredens in rap tempo volgden waar tot op de dag van vandaag de recensies er niet om liegen. De rijke historie van Raw Medicine's bandleden bevat o.a. Vitesse, Herman Brood, Wild Romance, Paris Dandies, Louisiana Radio, Mick Taylor en vele anderen. De zaal is open om 22:00 uur, entree bedraagt 5 euro.

zondag 28 januari

Lot en Renée in kasteel Dussen
13:30, Dussen, Kasteel Dussen. Lot en Renée uit Sesamstraat komen naar Kasteel Dussen. Op Kasteel Dussen vertellen ze het verhaal van 'De sneeuwpop, de kabouter en het schaap met de koude voeten'. Een spannend, vrolijk en vooral warm wintersprookje voor iedereen vanaf 2 jaar. Reserveren bij voorkeur via het reserveringsformulier op www.kasteel-dussen.nl of bij Tessa de Lange, 06-45208142. entree: 6 euro, vriendenpashouder 3 euro korting.

Knuste Stars 2018
14:00, Hank, De Phoenix. En dan komt het ineens heel dichtbij: Knuste Stars 2018! Alle aanmeldingen zijn binnen en het programma zal zeer gevarieerd worden. Dit jaar gaat Knuste Stars naar de jungle: er zijn tropische planten, echte slangen en spinnen, apen die aan bomen slingeren, het wordt een echte jungle. Jeugdslagwerk Rhythm Sticks uit Raamsdonksveer komt optreden.

Jeugddienst
18:30, Genderen, gereformeerde kerk. Jeugddienst met als thema 'Kom in Beweging'. Ds. Van den Brink-Dekker zal in deze dienst voorgaan. Yada Yeshua zal de dienst muzikaal begeleiden en in de dienst zijn Ewout en Liesbeth te gast. Zij zullen iets vertellen over hun werk in het buitenland, er is ook gelegenheid om vragen aan hen te stellen. De deuren zijn geopend vanaf 18:00 uur.

Jeugdsamenkomst
18:30, Almkerk, gereformeerde kerk. Jeugdsamenkomst, waarbij Living Words uit Valkenburg komt zingen. Kees van Velsen gaat spreken over het thema 'Laat je door niets weerhouden of ontmoedigen', n.a.v van Jozua 6. Natuurlijk is de huisband er weer om de samenzang te begeleiden. Iedereen is welkom.

dinsdag 30 januari

En toen kwam het water
19:30, Werkendam, Buurthuis de Burcht. Van 30 januari tot en met 3 februari schenkt de Historische Vereniging Werkendam en De Werken ca aandacht aan de Watersnoodramp van 1953, dit jaar 65 jaar geleden. Een onvoorstelbare ramp die Zeeland en de Hollandse eilanden vreselijk trof en veel slachtoffers maakte. In Werkendam vielen gelukkig geen slachtoffers en de impact was niet zo ernstig als aan de kust. Uit verhalen, die eerder werden opgetekend en die nog steeds verteld worden door ooggetuigen, is echter wel gebleken dat men ook hier angstig was en er toch behoorlijk last van het hoge water is geweest. In Buurthuis de Burcht wordt een kleine expositie ingericht. Een bijzondere reconstructie laat zien hoe hoog het water in Werkendam op verschillende plekken kwam en welke delen droog bleven. Foto's uit die tijd zetten deze reconstructie kracht bij. De expositie zal op dinsdag 30 januari geopend worden door burgemeester Yves de Boer. De expositie kan ook bezocht worden op: 31 januari: 14:00-16:00 uur en 19:00-21:00 uur; 1 februari: 19:00-21:00 uur; 2 februari: 14:00-16:00 en 19:00-21:00 uur en zaterdag 3 februari: 10:00-16:00 uur.

Lezing over 'vogelakkers'
20:00, Giessen, Fort Giessen. Lezing georganiseerd door Altenatuur met Henk Jan Ottens, die tijdens deze lezing de akkervogels die in Nederland voorkomen behandelt en vertelt over nut en noodzaak van zogenaamde 'vogelakkers'. Henk Jan Ottens is als onderzoeker werkzaam voor de Werkgroep Grauwe Kiekendief en heeft een naam opgebouwd als akkervogeldeskundige van het eerste uur. Hij is specialist in het onderzoek naar de veldleeuwerik en vanuit zijn functie is hij intensief betrokken bij projecten rond agrarisch natuurbeheer.

woensdag 31 januari

Lampionnenoptocht
19:00, Genderen, dorpshuis. De verjaardag van prinses Beatrix wordt in Genderen gevierd met een lampionnenoptocht. Onder begeleiding van gezellige muziek wordt een wandeling met kleurrijke lampionnen door het dorp gemaakt. De stoet vertrekt om 19:00 uur vanaf het dorpshuis en is daar rond 20:00 uur weer terug. De kinderen krijgen dan wat lekkers. Vanwege de veiligheid zijn fakkels deze avond niet toegestaan.

Lezing
20:00, Heusden, Open Hof. 'De zijderoute, in de voetsporen van Marco Polo.' Over dat onderwerp houdt wereldreiziger Kees Terlouw uit Vianen een lezing bij de Maatschappij tot Nut van het Algemeen in de gemeente Heusden. De tachtig leden mogen gratis van zijn verhaal en dia's komen genieten in de Open Hof aan de Breestraat 10. Andere belangstellenden betalen vijf euro, inclusief tweemaal koffie of thee. Terlouw neemt zijn gehoor mee naar een van de beroemde zijderoutes van Turkije naar China. Langs deze routes kwam eeuwenlang onder meer zijde uit het verre Oosten naar Europa. Hoewel de routes dus al heel oud zijn, is de naam 'zijderoute' pas in 1870 ontstaan. Terlouw start zijn verhaal in Istanbul. Hij doet vervolgens in Oezbekistan de steden Tasjkent, Khiva en Samarka. Vervolgens reist hij virtueel door de sneeuwgebieden van het machtige Pamirgebergte in Kirgizië en Tadzjkistan, om uiteindelijk na achtduizend kilometer in China aan te komen. Zijn publiek krijgt volgens hem een zeer gevarieerd beeld van het landschap, de cultuur, religie en bewoners.

donderdag 1 februari

Open Repetitie Con Forza Kids
19:00, Hank, 't Uivernest. Kinderen vanaf groep 7 tot en met 16 jaar kunnen kennismaken met het fenomeen jeugdpopkoor. Con Forza Kids houdt een open repetitie van 19:00 uur tot 20:00 uur. Liedjes van Katy Perry, Ed Sheeran, Bruno Mars en nog vele anderen komen voorbij.

vrijdag 2 februari

Expo Teus Verhoeven in Biesboschmuseum
16:00, Werkendam, Biesbosch MuseumEiland. Het Biesbosch MuseumEiland exposeert tot en met 25 maart de winterwerken van de in het najaar van 2017 overleden kunstenaar Teus Verhoeven. De Biesbosch, in zijn eigen woorden 'een levend schilderij', was zijn lust en zijn leven en vormde een bijzondere inspiratiebron voor de vele schilderijen die hij maakte. Tal van verenigingen en instellingen in en buiten Werkendam maakten dankbaar gebruik van zijn talent. Zo ook het Biesbosch Museum. Teus maakte verschillende decors voor het eerste museum dat in 1984 aan de Spieringsluis de deuren opende. Ook in het museum aan de Hilweg was hij actief betrokken bij onder meer de wisseltentoonstelling over de herdenking van 50 jaar watersnood in 2003.

Jan van Mersbergen bij WLC
20:30, Woudrichem, De Teerkamer. Jan van Mersbergen (Gorinchem, 1971) luistert ook het 25ste seizoen van het Woerkums Literair Café op. Na Tommy Wieringa, Heleen van Royen en Bas Heijne zit hij vrijdag 2 februari om 20:30 uur op het podium van de hopelijk wederom volle Teerkamer. Jan van Mersbergen groeide op in Almkerk, woont nu in Amsterdam, en is al meer op bezoek geweest. Rector Gijsbert van der Beek van het Altena College interviewt hem en hij vindt 'De Ruiter' uit 2016 zijn mooiste roman. Entree 15 euro. Info en reserveren: Nolda Egberts, woerkumsliteraircafe@outlook.com.

zaterdag 3 februari

Tentoonstelling en boekpresentatie
15:00, heusden, Lilja Zakirova Gallery. Journalist en schrijver Peter d'Hamecourt zal in de galerie aan de Engstraat 6 zijn nieuwe boek 'In het spoor van de Russische Ziel – Dostojevski tussen Europa en Rusland' introduceren. Het thema van Peter op deze literaire middag: Naar Rusland kijken doe je via beelden van zijn kunstenaars, of via het luisteren naar de muziek van zijn beroemde componisten, maar het zijn vooral de klassieke schrijvers als Fjodor Dostojevski die de weg wijzen naar de Russische ziel. Deze boekpresentatie vormt tevens de vernissage van de nieuwe tentoonstelling met een verzameling niet eerder getoonde Sociaal-Realistische werken over het Russisch lyrische landschap uit eigen collectie. Na de lezing volgt een traditionele Russische theetafel in een vriendschappelijke sfeer. Reserveren kan via 0416-661830 of 06-51193831.

donderdag 8 februari

Shtetl Band Amsterdam
20:00, Dussen, Kasteel Dussen. Shtetl Band Amsterdam treedt op in Kasteel Dussen met het concertprogramma 'Roots en Shoots'. Entree bedraagt 15 euro per persoon, inclusief een kopje koffie of thee bij binnenkomst. Reserveren bij voorkeur via www.kasteel-dussen.nl of via 06-22150247.