• De laatste Woudrichemse vrijwilligersprijs was er voor Stichting Gedenkteken.
• De laatste Woudrichemse vrijwilligersprijs was er voor Stichting Gedenkteken. Foto: Lya Cattel

Burgemeesters kijken vooruit naar 1 januari 2019

'Samenleven is een kunst op zich'

regio • Wie afgelopen week een van de nieuwjaarsrecepties in Wijk en Aalburg, Woudrichem of Werkendam heeft bezocht was aanwezig bij minimaal één historisch moment. Het waren de laatste keren dat de inwoners van Altena werden toegesproken door drie afzonderlijke burgemeesters. "Het woordje 'laatste' zal dit jaar op veel momenten en op veel plaatsen gebruikt gaan worden", stelde burgemeester Yves de Boer maandagavond in Werkendam vast. "Al die laatste momenten van dat samenzijn zal menigeen met weemoed vervullen, maar tegelijkertijd het perspectief naar nieuwe kansen openen. Ik wens u bij die momenten van samenzijn niet alleen veel plezier, maar ook de energie om door te gaan." Buiten de speeches om stonden de drie gemeenten stil bij de historie. Bezoekers van de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Werkendam konden zich vergapen aan nostalgische zwart-wit foto's. Archiefkring Hank, Ton Lensvelt uit Dussen en de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. hadden uit hun archieven foto's van oude gemeentehuizen, stembureau's, gemeentebesturen en voormalige burgemeesters beschikbaar gesteld voor een foto expositie in het gemeentehuis. In Woudrichem werd vrijdag voor de laatste keer de vrijwilligersprijs uitgereikt aan Stichting Gendenkteken Woudrichem, o.a. jaarlijks verantwoordelijk voor de organisatie van de herdenking van oorlogsslachtoffers op 4 mei. Burgemeester Arie Noordergraaf reikte dit jaar geen cultuurprijs uit, maar de prijzen die het afgelopen jaar werden uitgereikt stonden wel tentoongesteld in De Werf. Noordergraaf liet weten dat komend jaar aandacht geschonken wordt aan al die cultuurprijzen, die samen een beeld geven van het culturele leven in Woudrichem. In de centrale hal van het gemeentehuis in Wijk en Aalburg was een 'prachtige krantencompilatie' te zien over 45 jaar Aalburg. "Voor haar 46ste jaar gaat zij op in één gemeente Altena", zei burgervader Fons Naterop in zijn toespraak. "Geen somber vooruitzicht, maar een mooie uitdaging waarbij ik er nog steeds van overtuigd ben dat dit ook in het belang is van de inwoners van Aalburg."

De fusie en de totstandkoming van de nieuwe gemeente Altena stond vanzelfsprekend centraal in de speeches van Naterop, De Boer en Noordergraaf. "Het woord 'samen' heb ik 34 keer gebruikt in deze toespraak", becijferde De Boer. "Samen is mijn mantra dit komende jaar, want: Ich bin von wir." Dat laatste betekent zoiets als 'Ik ben van samen', een uitspraak die De Boer tegenkwam tijdens zijn kerstvakantie in Duitsland. In zijn toespraak ging hij dan ook in op samenzijn, samenwerken, samenvoegen en samenleven. "Samenleven is een kunst op zich. Een samenleving besturen is dat ook. Het openbaar bestuur anno 2018 moet het vertrouwen in de democratie weer vergroten."

Burgemeester Arie Noordergraaf blikte in zijn nieuwjaarstoespraak ook vooruit. "We moeten hogere eisen stellen aan het openbaar bestuur. Dat moet met passie de publieke zaak dienen, maar met persoonlijke bescheidenheid en dienstbaar zijn. Verbindend, authentiek en echt; zonder dubbele agenda. We willen een sterk gemeentebestuur en een solide college. Liefst een breed college met draagvlak en toegewijde bestuurders. Bestuurders die niet uit zijn op macht, maar op wederkerigheid tussen bestuur en samenleving." Naterop verwacht nog voor de zomer nieuws over de huisvesting van de nieuwe gemeente en hij liet ook weten dat er later dit jaar een aantal culturele evenementen van de grond gaat komen, die de 21 kernen in Altena moeten gaan verbinden. "De cultuur-, muziek- en wandelverenigingen en ook Altena Road Runners gaan hier mooie input voor leveren." Hij zoomde ook in op zijn persoonlijke drijfveren. "Ikzelf ga dit laatste jaar onbevangen, bevlogen en met passie in. Het beste voor Altena en Aalburg staat voor mij voorop. Daar mag u mij ook het laatste jaar als burgemeester van Aalburg op aanspreken."


Hannie Visser-Kieboom en Tom Oostra