Afbeelding
Foto:

Verkoop Eneco levert miljoenen extra op

regio • Energieconcern Eneco wordt voor 4,1 miljard euro overgenomen door een Japans consortium onder leiding van Mitsubishi.

Eneco wordt verkocht door 44 gemeenten in de regio, waaronder Alblasserdam, Papendrecht, Molenlanden en Vijfheerenlanden.

Hogere prijs

De gemeenten krijgen een hogere prijs voor hun aandelen Eneco krijgen dan verwacht, want die gingen tot voor kort uit van een totaalbedrag van ruim 3 miljard euro als verkoopwaarde voor energiebedrijf Eneco.

Molenlanden rekende op ongeveer 30 miljoen euro. Met de meeropbrengst van de deal die nu gesloten is, kan dat bedrag oplopen tot bijna 42 miljoen euro.

De gemeente Vijfheerenlanden ging vorige jaar nog uit van een opbrengst van ongeveer 50 miljoen euro. Met de meeropbrengst die nu beklonken is, kan de gemeente ruim 29 miljoen euro extra bijschrijven. Oftewel; de totaalopbrengst bedraagt ruim 79 miljoen euro.

Papendrecht

Voor Papendrecht zou de opbrengst ongeveer 20 miljoen euro bedragen. Dat bedrag loopt dankzij de nieuwe deal op tot bijna 28 miljoen euro.

Voor Alblasserdam wordt de opbrengst geschat op ongeveer 18,6 miljoen euro. Financieel wethouder Peter Verheij: ''Wij hebben kennis genomen van het principeakkoord over de verkoop van de Eneco-aandelen. Wij brengen nu in kaart wat een en ander voor de gemeente Alblasserdam betekent. Het zou gaan om een opbrengst van circa 18 miljoen euro. Maar er is pas sprake van een opbrengst als de gemeenteraad definitief besluit om tot verkoop van de aandelen over te gaan." Dit besluit valt in de komende maanden..

Alle gemeenten moeten nog definitief en officieel instemmen met de overname. Ook moet onder anderen de minister van Economische Zaken nog akkoord gaan.