• De kinderen stonden op een zeepkist tijdens hun presentatie.
• De kinderen stonden op een zeepkist tijdens hun presentatie. Foto: Gemeente Papendrecht

Kinderen presenteren mooie ideeën

papendrecht • In het gemeentehuis van Papendrecht stonden donderdagmiddag 21 november 26 gespannen 7e-groepers op de zeepkist in de raadszaal van het gemeentehuis. Zij presenteerden ideeën om Papendrecht nog mooier te maken.

In de afgelopen weken hebben de kinderen hierover nagedacht op hun scholen. Hun ideeën presenteerden zij aan de burgemeester en wethouders Verver (participatie), De Ruijter (onderwijs) en Paans (jeugd). En uiteraard alle trotse ouders, opa's en oma's.

De presentatie vond plaats in het kader van Jong Papendrecht Denk Mee. Het is de derde keer dat dit is georganiseerd. Als ware sterren werden ze stuk voor stuk met de bus op school opgehaald, de rode loper uitgerold en een butler die ieder kind persoonlijk verwelkomde. De kinderen kwamen dit jaar van negen verschillende scholen uit Papendrecht, verdeeld over dertien klassen. "Het fijne aan de ideeën van deze groep is dat ze nog 'Out of the box' denken. Zij spreken een hele andere taal. We zijn zo benieuwd naar jullie ideeën.", aldus de burgemeester tijdens het ontvangst.


De jonge Papendrechters gingen geen moeilijke onderwerpen uit de weg. Laag geletterdheid – mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en met de computer omgaan – was een van de thema's. In Papendrecht zijn er zo'n 3000 mensen die hier mee te maken hebben. Tijdens het presenteren van de ideeën was de empathie te voelen. Mensen die laaggeletterd zijn, kunnen zich hiervoor schamen, hulp zoeken is dan lastig. Helemaal als die hulp ook nog is moeilijk te vinden is. Inzetten op een buddy-systeem, vergroten van kennis over het onderwerp, een hulp app of simpel nummer vormden de rode draad tijdens dit onderwerp.


Dat het dit jaar is dat Nederland 75 jaar is bevrijd, is geen enkel kind ontgaan. Ze vinden het heel belangrijk dat de verhalen verteld blijven. Ook als er niemand meer is die de oorlog heeft meegemaakt. We mogen nooit vergeten dat wij onze vrijheid hebben.


Net als vorig jaar wordt een aantal ideeën omgezet tot acties: Jong Papendrecht Doet Mee! Welke dat zijn, maken we op een later moment bekend. Wel heeft burgemeester Moerkerke de leerlingen uitgenodigd om één idee direct uit te voeren: in januari gaat hij samen met de kinderen langs bij hulpverleners met iets lekkers om hen te laten weten wat een fantastisch werk zij doen!


Ook in de klassen is het thema 'Een mooier Papendrecht' besproken. Oftewel naast de 27 jonge Papendrechters op de zeepkist zijn er nog zo'n 300 kinderen dit jaar bezig geweest om Papendrecht nog mooier te maken. Alle inbreng wordt meegenomen in het dikke rapport aan de gemeente.