Afbeelding
Foto:

Iets meer restafval ingeleverd in Alblasserdam

alblasserdam • Iedere inwoner van Alblasserdam heeft in de eerste helft van dit jaar 92 kilo restafval ingeleverd. Dat is 1,48% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Oorzaken zijn waarschijnlijk de goed draaiende economie en een minder goede scheiding van het afval. Mogelijk is er meer groente- fruit- en tuinafval en etensresten (GFT-E) en oud papier en karton in het restafval gekomen. Dat is namelijk minder apart ingezameld, zo blijkt uit een sorteeranalyse van afvalinzamelaar HVC. Door digitalisering is er misschien minder papier verbruikt. Er is wel meer glas apart ingezameld en ongeveer evenveel plastic, blik en drinkpakken.
Het grootste deel van het restafval, bijna 30 procent, bestaat uit GFT-E. Een kleine 20 procent is oud papier en karton. Zo'n 10 procent bestaat uit plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Als inwoners dit afval beter scheiden, blijft er minder restafval over. Het hoeft dan niet te worden verbrand, maar wordt een grondstof voor een nieuw product. Sinds begin 2017 werkt Alblasserdam met een grondstoffenplan. In dit plan staan maatregelen om de hoeveelheid restafval per persoon te verminderen en hergebruik te stimuleren. Vóór de invoering van het plan leverde elke inwoner 233 kilo restafval in één jaar in. Dit moet dalen naar 100 kilo restafval per jaar en het hergebruiken van 75% van het afval. Over 2018 is 180 kilo restafval per inwoner in geleverd.
Wethouder Peter Verheij: "We hebben dus nog wel een weg te gaan. We zullen volgend jaar meer uitleg geven over het goed scheiden van afval. Daarnaast zullen we bewoners van hoogbouw meer mogelijkheden geven om afval te scheiden. Tot slot bekijken we of we de oranje bak voor plastic, blik en drinkpakken vaker kunnen legen. Natuurlijk rekenen we ook op de inzet van onze inwoners om minder afval te produceren en afval goed te scheiden."
Inwoners die op zoek zijn naar praktische tips over het scheiden van afval, kunnen kijken op www.indegoeiebak.nl of in de HVC-afvalapp.


A15: nachtafsluiting Noordtunnel

alblasserdam • Rijkswaterstaat voert in de nacht van zaterdag 30 november in zondag 1 december onderhoudswerkzaamheden uit nabij de Noordtunnel in de A15 tussen Ridderkerk en Alblasserdam.

Van zaterdag 30 november 21.00 uur tot zondag 1 december 10.00 uur vinden werkzaamheden plaats nabij de Noordtunnel op de A15 ter hoogte van Alblasserdam. De tunnel is in de richting van Gorinchem afgesloten. Weggebruikers worden omgeleid via de Rotterdamseweg (N915) en de Brug over de Noord. Weggebruikers moeten rekening houden met een extra reistijd van 5 tot 10 minuten. Tijdens de werkzaamheden geldt de volgende omleidingsroute: Verkeer in oostelijke richting, komende vanaf Rotterdam, richting Gorinchem/Nijmegen, volgt de N915 (Rotterdamseweg) door afslag 21 richting Hendrik Ido Ambacht te nemen, over de Brug over de Noord te rijden en in Alblasserdam de A15 richting Gorinchem/Nijmegen op te rijden. Gele borden en informatiepanelen langs en boven de weg geven de omleidingsroutes aan. Rijkswaterstaat voert werkzaamheden uit aan het gladheidsmeldsysteem en de openbare verlichting. Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op: www.werkzaamheden.rijkswaterstaat.nl.