• Benthe Rumpt.
• Benthe Rumpt. Foto: Geurt Mouthaan

Benthe (15) start webshop: Kjoetcards.nl

alblasserdam • Met de webshop Kjoetcards.nl zet Benthe Rumpt (15) uit Alblasserdam haar eerste stappen als ondernemer. Ze combineert de verkoop van haar zelf ontworpen kaarten met geld ophalen voor een goed doel.

Ze heeft het niet van een vreemde: haar ouders zijn ook ondernemers. "Voor mezelf beginnen wilde ik al langer", vertelt Benthe. "Vorig jaar ben ik heel kleinschalig begonnen met de verkoop van schoolspullen via Instagram, maar dat was veel te bewerkelijk." De Havo-scholiere zocht en vond een ander gat in de markt. "Een kaartje is toch leuker dan een appje, maar als ik iemand een kaartje wilde sturen, kon ik bijna nooit een kaart vinden die ik echt leuk vond. Ze zijn vaak te schreeuwerig, te duur of ze zijn er niet in de categorie die ik wil. Daarom ben ik daar zelf mee aan de slag gegaan."

Opmaakprogramma

En dat betekende de eerste aanzet tot haar webshop Kjoetcards.nl. Niet gehinderd door enige kennis van zaken zette ze haar eerste stappen. Haar vader maakte haar wegwijs in het opmaakprogramma Illustrator en wekenlang was Benthe bezig met het ontwerpen van kaarten. "Dat was veel werk", lacht ze. "Inmiddels heb ik 92 kaarten in tien verschillende categorieën op mijn site staan. Wat de rode draad is? Ik houd van gedekte kleuren en van een eenvoudige en minimalistische uitstraling. Daarnaast heb ik ook kaarten voor als je zomaar iemand een steuntje in de rug wilt geven, wilt bedanken, sterkte wil wensen en (christelijke) kerstkaarten."

In september ging de webshop van de jonge inwoonster van Alblasserdam officieel online. Een slordige drie maanden later staat de teller al op bijna honderd bestellingen; eerst in haar eigen nabije omgeving, maar gaandeweg maakten steeds meer mensen van verder weg ook gebruik van Kjoetcards.nl. Er staat inmiddels ook een rek met kaarten in de concept-store in Papendrecht. "Het gaat heel erg goed", knikt Benthe. "Inmiddels heb ik al een lijstje met tips van klanten voor kaarten die zij graag willen hebben. Daar ga ik de komende tijd mee aan de slag om het aantal kaarten en categorieën verder uit te breiden."

Ze houdt aan de verkoop van de kaarten ook wel wat over, maar houdt niet alles voor zichzelf. Tien procent van de omzet gaat naar een goed doel. "Ik doe dit niet om er veel geld mee te verdienen; het is juist mooi om ook anderen ermee te helpen. Het goede doel wil ik een paar keer per jaar veranderen. Nu is dat de Uganda Childe Care Foundation, die zich inzet voor kinderen in Uganda."

Het ondernemer-zijn bevalt haar meer dan uitstekend. Ze denkt al hardop na over andere producten in de Kjoet-lijn. "Het lijkt me heel leuk om dit verder uit te bouwen. Maar ik ga ook nog naar school, dus voorlopig houd ik het nog bij de kaarten."


Geurt Mouthaan