Veel ongevallen op de Oost Kinderdijk

[ingezonden brief)

Geachte heren Stam, Evenhuis en edelachtbare heer Paans,

Zojuist gebeurt (18-11-2019 22:58), wederom vliegt een auto uit de bocht aan de Oost Kinderdijk ter hoogte van nummer 61. Deze keer reed de bestuurder vanuit Kinderdijk richting Alblasserdam (centrum), het was een donker kleurige hatchback met kenteken 54-LLK-?

Enkel schade aan het voertuig zelf en wat krassen op de lantaarnpaal welke gelukkig een botsing met de gevel van een OK61 heeft voorkomen. Bestuurder zet de wagen in achteruit en rijd zonder melding of verdere notie weg.

Ik weet niet of dit bericht waard is om te plaatsen in de media maar in deze hoek gaat het historisch gezien en vooral de laatste tijd wel weer erg vaak mis (vorige maand nog 18-10!)… Wanneer gaat de gemeente verantwoordelijkheid nemen? Wanneer er toevallig een moeder een paar kinderen in staat te laden en er weer een 'gek' besluit dat de dijk z'n favoriete racebaan is?

Helaas weet ik dat de regels in Nederland zijn dat er geen registratie plaatsvind als er geen letsel is, maar ik gun het hier niemand in de buurt om straks 'eindelijk' het incident te zijn waarop de gemeente eens gaat acteren.

Ikzelf woon hier nu iets meer dan 10 jaar, er zijn in die tijd al 2 gevels geramd, 1 auto lag op zijn kop op de parkeerplaatsen waar ik nog geen uur eerder met mijn kinderen in de auto stapte en ik kan niet eens meer tellen hoe vaak er mensen uit de bocht vliegen hier, met meer of minder (materiele!!!!) schade. Gelukkig rijden de meeste daarvan gewoon door (als ze kunnen) zodat wij als bewoners de bewijslast kunnen voeren als er weer eens schade is.

De afgelopen jaren hebben wij als bewoners enkel maatregelen gezien welke de automobilist meer ruimte geven voor onbehoorlijk gedrag zoals:

- minder ruimte voor parkeerplaatsen t.b.v. het verbreden van bochten,
- smallere parkeerplaatsen,
- het fietsers van de rijbaan verwijderen.

Nu is dit laatste (mits correct uitgevoerd) een uitstekende veiligheidsmaatregel voor de veiligheid van fietsers maar met keerzijde dat het de stoep op jagen van (voornamelijk jonge) fietsers bij auto's die half op de stoep moeten staan omdat er anders wekelijks spiegels á €200-300 af worden gereden niet de meest optimale manier is om de boel veilig te maken, gelukkig mogen wij als bewoners ook in beide voorgaande (veel voorkomende!) schadegevallen uiteraard rekenen op een net briefje onder de wisser. En het is nog te begrijpen ook, want de dijk is vaak zo druk dat je aan oversteken naar het dijklint niet hoeft te denken, en (met je kinderen) dan maar op het wegdek blijven fietsen al helemaal niet.

Graag verneem ik op korte termijn welke stappen de gemeente gaat ondernemen om te onderzoeken hoe dit gevaarlijke punt veiliger te maken en het onbehoorlijke gedrag van bestuurders op de dijk eens echt aan te pakken, deze situatie is eigenlijk al heel lang onhoudbaar en de recente incidenten bewijzen dat maar weer eens.

Met vriendelijke groet,
Joël Smit
Oost Kinderdijk 51 Alblasserdam