• De hoofdingang van Sportcentrum Blokweer.
• De hoofdingang van Sportcentrum Blokweer. Foto: Bert Bons

'Veranderingen nodig in sportcentrum'

alblasserdam • De gemeente en het bestuur van Beheerstichting Sport Alblasserdam (BSSA) zijn overeengekomen dat er maatregelen genomen moeten worden om de financiële tekorten terug te dringen en in de toekomst te voorkomen.

In de afgelopen jaren was er telkens een tekort van ongeveer twee ton. Dat leidde tot kritiek vanuit de Alblasserdamse politiek, die een onderzoek eiste naar hoe het zover heeft kunnen komen.

Afgelopen zomer heeft Organisatieadviesbureau Tien, een extern bureau dat gespecialiseerd is in de exploitatie van sportcentra, onderzoek gedaan naar de exploitatie en organisatie van Sportcentrum Blokweer. Geconstateerd wordt dat de uitkomst van de vergelijking met andere zwembaden en sporthallen vertrouwen geeft. Daarnaast geeft zowel BSSA als de gemeente aan zich te herkennen in het rapport en beiden zien mogelijkheden voor verbetering.

Kwartiermaker

Concrete acties zijn het aanstellen door BSSA van een kwartiermaker om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Daarnaast wil de gemeente op basis van de uitkomsten 'schoon schip' maken en door ontwikkelen. Onderdeel van het 'schoon schip' maken is, naast het opstellen van een nieuw beheerplan, ook het opstellen van een aangepaste governance- en verantwoordingsstructuur.

Wethouder Arjan Kraijo: "Wij zijn blij dat we zo'n voorziening als sportcentrum Blokweer hebben in Alblasserdam. De gemeente herkent zich in dit rapport en steekt de hand ook in eigen boezem. We zien aanleiding en mogelijkheden om ons toezicht aan te passen, te versterken en de puntjes op de i te zetten."

Daarbij spreekt de gemeente haar waardering uit voor het vrijwilligersbestuur van de BSSA dat sinds de opening van het bad in 2014 het sportcentrum beheert en in staat is gebleken een zwembadvoorziening te exploiteren die zich staande houdt. Voorzitter BSSA, Mart van der Burgh: "Als bestuur herkennen we de conclusies en aanbevelingen uit het rapport. Wij gaan op basis van de aanbevelingen de bedrijfsvoering goed inrichten en op orde houden. We zullen door de inzet van een tijdelijke kwartiermaker en met ondersteuning van de gemeente de bedrijfsvoering en exploitatie van het sportcentrum Blokweer verbeteren. Sinds de start van BSSA hebben wij met enthousiasme, onze kennis van exploitatie en met veel energie sportcentrum Blokweer gepositioneerd als een welkome plaats voor iedereen in ons dorp, een echte sporthuiskamer."

"Ook heeft de BSSA duurzaamheid hoog in het vaandel en een bijdrage geleverd aan de duurzaamheidsagenda door het dak van ons hele sportcentrum te voorzien van zonnepanelen. Daardoor is een groot deel van het energieverbruik voor het sportcentrum duurzaam."