Cute asian little child girl sitting in the car and look out from the car window in the sunset
Cute asian little child girl sitting in the car and look out from the car window in the sunset Foto: 123RF.com

Uitstel voor programma kindermishandeling

alblasserdam • Het initiatiefvoorstel van René Zonnebeld (PvdA) om met een interactief programma vrijwilligers in Alblasserdam alerter te maken op signalen van kindermishandeling kreeg dinsdagavond raadsbrede steun. Alleen het tempo werd wel bijgesteld: in plaats van binnen drie weken wordt er een jaar de tijd genomen om dit verder uit te werken.

PvdA-raadslid René Zonnebeld vroeg via het voorstel om tijdens de Week van de Kindermishandeling in november zo'n activiteit op te zetten. Hij stelt dat ondanks de landelijke aandacht voor het signaleren van kindermishandeling het aantal meldingen in Alblasserdam niet zijn gestegen.

Zijn gepassioneerde betoog kon dinsdag tijdens de raadsvergadering rekenen op veel sympathie. Maar om nu binnen een paar weken een interactief programma op te stellen en op de agenda te zetten, dat vonden ze even unaniem te ambitieus. Margreet de Deugd (CDA): "Het is heel belangrijk om dit goed voor te bereiden. Het signaleren van kindermishandeling is heel moeilijk en ingewikkeld. Wanneer zet je de stap om het te melden? Bij een onterechte melding kan er heel veel schade aangericht worden bij de betrokken personen. Je vraagt nogal wat van vrijwilligers om hiermee aan de slag te gaan. Daarom is er meer tijd voor nodig om dit goed op te pakken."

Wethouder Dorien Zandvliet sloot zich hierbij aan. "De meldingen van kindermishandeling zijn wat hoger in onze regio dan het landelijk gemiddelde. We weten niet of dat komt omdat er meer gemeld wordt of omdat het meer voorkomt. Onze organisatie heeft op het gebied van jeugdzorg en het sociaal domein al veel op het bordje; ze kunnen er niet al teveel bij hebben. Wat mij betreft is het niet noodzakelijk om dit in de Week van Kindermishandeling te doen. Geef ons een paar maanden om dit zorgvuldig voor te bereiden."

Een verzoek waar Zonnebeld zonder problemen in mee kon gaan. "Het kan ook op een later tijdstip. Laten we het tijdens de Week van de Kindermishandeling van volgend jaar oppakken om dan iedereen een programma aan te kunnen bieden. Wel zou ik het prijs stellen als er via bijvoorbeeld een persbericht vanuit de gemeente er tijdens de komende Week van de Kindermishandeling aandacht aan deze problematiek wordt gegeven." Dat beloofde burgemeester Jaap Paans.