PvdA: 'Alerter maken op kindermishandeling'

alblasserdam • Vrijwilligers in Alblasserdam alerter maken op signalen van kindermishandeling; dat wil de PvdA bereiken met een interactief programma tijdens de Week tegen de Kindermishandeling.

PvdA-raadslid René Zonnebeld vraagt daarom via een initiatiefvoorstel aan burgemeester en wethouders dit op te pakken. Hij stelt dat ondanks de landelijke aandacht voor het signaleren van kindermishandeling het aantal meldingen in Alblasserdam niet zijn gestegen. 'Vanuit Veilig Thuis heb ik de cijfers van het aantal meldingen in Alblasserdam over de eerste drie kwartalen 2019 ontvangen, waaruit blijkt dat deze, ondanks de inzet van de nieuwe meldcode, niet zijn gestegen. Namelijk van 108 meldingen in 2018 naar 97 in 2019.'

Wat Zonnebeld betreft bevestigen deze cijfers het argument dat de meeste mensen wel vermoedens bespreken met anderen maar minder snel de stap zetten om contact op te nemen met de politie. 'Vandaar dit initiatiefvoorstel voor Alblasserdam.' Hij vraagt het college daarom om bijvoorbeeld een voorlichtingsavond of paneldiscussie op te zetten in de Week tegen de Kindermishandeling, van 18 tot en met 24 november. Het doel is vrijwilligers en professionals uit Alblasserdam en omgeving bewuster te maken van het bestaan van kindermishandeling, handvatten te geven hoe kindermishandeling te signaleren en informeren over hoe een melding uit te voeren bij de organisatie Veilig Thuis.