Molenlanden gaat bezuinigen

molenlanden • De begroting van de gemeente Molenlanden over het jaar 2020 sluit met een positief saldo van 115.615 euro. De woonlasten stijgen minder dan 1 procent

De gemeenteraad vergadert op 5 november (meningvormend) en 12 november (besluitvormend) over de begroting. Prioriteit is onder meer de ontwikkeling van de zorgsector. Het is voor Molenlanden een uitdaging om de zorg goed en toegankelijk voor iedereen te houden. Het college ziet de noodzaak van forse sturing op de jeugdzorg. Om de kwalitatief juiste zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden, wil het college voorkomen dat er een keus moet worden gemaakt tussen 'geen kind tussen de wal en het schip' en het hanteren van een maximaal budget, oftewel 'op-is-op'. "We geloven erin dat door het gezin centraal te stellen en bureaucratie te verminderen een daling van kosten mogelijk is", aldus het college. Hier zet het gemeentebestuur deze periode actief op in.
Het meerjarenperspectief is niet sluitend. De gemeente moet daarom bezuinigen. "Wij hebben in de begroting 2020 een eerste ronde van meer technische bezuinigingen opgenomen. Daardoor, en als gevolg van een positieve bijstelling van de uitkering uit het Gemeentefonds, is het te bezuinigen bedrag lager." Bezuinigingen realiseert Molenlanden het liefst 'onder de motorkap'. Wethouder Bram Visser: "De gemeente past instrumenten toe waar een inwoner of ondernemer geen hinder van ondervindt. Mocht dat niet voldoende zijn, dan moet aan andere knoppen worden gedraaid. Daarbij zoeken we samen met onze samenleving naar de balans tussen de ingezette koers en onze financiële opties."