• Kinderdijk.
• Kinderdijk. Foto: Liesette Lorier-Oudijn

VVD: 'Plannen Kinderdijk op tijd?'

alblasserdam • Worden alle plannen om de bezoekersstromen naar de molens van Kinderdijk in goede banen te leiden op tijd gerealiseerd? Die vraag stelde de VVD afgelopen week tijdens de commissievergadering in Alblasserdam, waarbij het Gebiedsperspectief Kinderdijk werd besproken.

Uitgangspunt van de plannen is om een einde te maken aan de overlast van de grote toestroom van toeristen naar het wereldberoemde molencomplex en er zelfs voordeel uit te gaan trekken. Bijna te mooi om waar te zijn, zo vatte Arjan Dekker namens de liberalen samen. "Al die ideeën om de bezoekersstromen te reguleren moeten nog uitgewerkt worden. Wij maken ons grote zorgen of dat op tijd lukt. Neem de maatregelen rond het voorkomen dat toeristen hun auto parkeren in Kinderdijk; er is nu al regelmatig flinke overlast aan de Kinderdijkse kant van Alblasserdam. Gaat het lukken om dat voor 1 april rond te krijgen?"

Wethouder Arjan Kraijo kon die toezegging niet voor honderd procent doen. "Op korte termijn zullen we daar fors moeten investeren, geld dat we later via opbrengsten uit toerisme weer later terug hopen te krijgen. Het is een behoorlijke toer om de parkeermaatregelen voor 1 april uit te voeren. Ik durf niet te beloven dat die datum gehaald gaat worden. Overigens merken we dat naast het groeiende vervoer over water, ook het aantal individuele bezoekers dat met de auto komt toeneemt."

De SGP vroeg bij monde van Harrold van Vliet vooral aandacht voor de zondagrust. Kraijo: "Het christelijke karakter van het dorp en als onderdeel daarvan de zondagsrust komen zeker aan bod in het verhaal dat we willen vertellen. Daarnaast kunnen we ook sturen op het verkopen van een lager aantal toegangsbewijzen op zondag."

Geurt Mouthaan