Initiatiefnemer Wim van Krimpen roept LHBT-ers op mee te praten

Eerste stap op weg naar LHBTI-beleid

alblasserdam • PvdA-raadslid Wim van Krimpen gaf begin dit jaar de aanzet om in Alblasserdam een LHBTI-beleid op te zetten. Het dorp veilig maken voor de leden uit deze doelgroep, daar streeft hij naar. "Maar uit de gesprekken blijkt het veel breder is; een meisje in een lange rok krijgt ook van alles naar haar hoofd."

De oproep en verklaring (zie kolom links naast dit artikel) kwamen tot stand na een eerste rondetafelgesprek van raadsleden, vertegenwoordigers van kerken, scholen en maatschappelijke organisaties. Zij bespraken met elkaar wat de weg kan zijn naar een Alblasserdam waarin iedereen zich veilig voelt en respect voor elkaar vanzelfsprekend is.

Kleine stappen

Honderd procent tevreden is Wim van Krimpen niet. "We werken nu met kleine stappen. Het heeft bijvoorbeeld best lang geduurd om dit eerste gesprek te regelen. Maar dat is ook het gevolg van mijn keuze om voor dit proces een zo breed mogelijk draagvlak te krijgen. Dat betekent dat sommigen aan bepaalde zaken moeten wennen én dat je sommige dingen niet zult kunnen realiseren. Voor negentig procent zijn we het volledig met elkaar eens, de resterende tien procent is een hele harde noot om te kraken. De verklaring is ook niet zonder slag of stoot tot stand gekomen; we hebben er goede discussies over gehad, waarbij men soms ook zei: dit is een brug te ver."

Hij doelt daarmee met name op de behoudende christelijke gemeenten in Alblasserdam. "Hun interpretatie van de Bijbel strookt niet met de vrijheid die ik iedereen gun om uit te dragen wie of wat je wilt zijn", knikt hij. "Aan de andere kant merkte ik tot mijn verbazing dat veel kerkelijke gemeenten, ook in de behoudende hoek, al een een vertrouwenspersoon hebben bij wie bijvoorbeeld mensen met een homoseksuele geaardheid terechtkunnen. Er is daar al veel aandacht voor."

De verklaring en de uitnodiging liggen er; nu moeten er ook concrete stappen gezet worden. Wat Van Krimpen betreft gaat dat via de 'haarvaten' van de samenleving, door binnen clubs, scholen, verenigingen en kerken het gesprek hierover met elkaar aan te gaan. "We hadden het net al even over vertrouwenspersonen: je zou zo iemand ook bij een sportvereniging aan kunnen stellen. Of denk aan het bespreken van het gebruik van het woord 'homo' als scheldwoord. Daar kun je leden of leerlingen op wijzen en duidelijk maken hoe kwetsend dit kan zijn. Het gaat vaak om een stuk bewustwording."

Schroom

Wie wil aansluiten bij de verklaring en deze mee wil ondertekenen, kan een mail sturen naar bestuurssecretariaat@alblasserdam.nl o.v.v. 'Dialoog Veilig samen--leven in leven in Alblasserdam'. Daarnaast is meepraten en -denken ook nog steeds mogelijk. Wim van Krimpen doet een nadrukkelijke oproep aan Alblasserdamse leden van de LHBTI-gemeenschap om zich hierbij aan te sluiten. "Ik wil dat we met hen en niet over hen praten. Juist zij moeten aangeven wat er nodig is. Wat ik zelf terugkrijg is de reactie 'Ik ben er nog niet aan toe om hier in de openheid over te praten'. Ik hoop van harte dat zij over deze schroom heen stappen, om te laten zien dat ze er zijn en te laten horen waar zij behoefte aan hebben om veilig in Alblasserdam te leven en te wonen."


Geurt Mouthaan