Cursus Zorg de Baas

papendrecht • Sterk Papendrecht organiseert vanaf 18 november een serie van zeven bijeenkomsten over Zorg de Baas voor mantelzorgers.

Met de groep wordt stilgestaan bij onder andere de rol van de mantelzorger en is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. De groep in Papendrecht start op maandag 18 november van 09.30 tot 11.30 uur. Kosten bedragen eenmalig 15 euro voor het materiaal. Locatie: De Spil aan de Stellingmolen 184 in Papendrecht. Aanmelden kan bij Suzanne van Rekom via 078-6154741 of mantelzorg@sterkpapendrecht.nl.


Onderzoek naar borstkanker

nieuw-lekkerland • Vanaf 21 oktober kunnen vrouwen uit Nieuw-Lekkerland die zijn geboren in de jaren 1944 tot en met 1969 weer meedoen aan het tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek borstkanker.

Zij kunnen daarvoor terecht in het mobiele borstonderzoekscentrum op het parkeerterrein bij zwembad Schoonenburg aan de Vletstraat in Nieuw-Lekkerland. Tot en met medio november 2019 worden ruim 1350 vrouwen uit Nieuw-Lekkerland per brief uitgenodigd om borstfoto's te laten maken in het onderzoekscentrum. Alle vrouwen in deze leeftijdscategorie ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten. Dit gebeurt in een (verplaatsbaar) onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. Het doel van het bevolkingsonderzoek borstkanker is het zo vroeg mogelijk opsporen van afwijkingen die kunnen wijzen op borstkanker. Als borstkanker vroeg wordt ontdekt, is de behandeling vaak minder ingrijpend. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Indien vrouwen klachten hebben of veranderingen opmerken aan hun borsten, wordt hen aangeraden niet op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek te wachten, maar naar de huisarts te gaan. Meer informatie: www.bevolkingsonderzoekzuid-west.nl.


Cursus 'Peuter in zicht'

molenlanden • Rivas Zorggroep start in Molenlanden een nieuwe serie van de cursus 'Peuter in zicht'. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten en is bedoeld voor ouders met kinderen in de leeftijd van 18 maanden tot en met 3 jaar. De eerste bijeenkomst is op maandag 28 oktober.

'Peuter in Zicht!' is een praktische cursus waar u adviezen krijgt die van pas komen bij de opvoeding van uw peuter. 'Peuters ontwikkelen zich snel en door de veranderingen kan het er thuis soms stormachtig aan toe gaan', vertellen Joanneke van der Marel en Patricia Kluijtmans, jeugdverpleegkundigen bij Rivas. 'Peuters kunnen last hebben van driftbuien, niet willen eten of luisteren of ze maken ruzie met andere kinderen. Tijdens de oudercursus 'Peuter in zicht' wordt besproken hoe ouders daar het beste mee om kunnen gaan. De bijeenkomsten zijn op maandag 28 oktober en 4, 11 en 25 november van 19.45 tot 21.30 uur in zalencentrum Het Bruisend Hart, Dirk IVplein 32 in Hoornaar. Vanaf 19.30 uur staat koffie en thee voor de deelnemers klaar. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voor meer informatie of aanmelden: j.van.der.marel@rivas.nl of 0900-8440.