Afbeelding
Foto: Noël de Ruijter

'Groei toerisme en leefbaarheid verenigen'

kinderdijk • De gemeenteraad van Molenlanden heeft op dinsdag 15 oktober een plan besproken om de enorme groei van het toerisme in het molengebied van Kinderdijk op harmonieuze te laten samengaan met de leefbaarheid in het dorp.

"Op dit moment staat Kinderdijk op een tweesprong", staat te lezen in het rapport Gebiedsperspectief Kinderdijk 2030, dat onlangs is gereed gekomen en besproken is in de raad van Molenlanden. In dat rapport wordt aangedrongen op het maken van snelle keuzes. "Worden de juiste keuzes gemaakt, dan wordt Kinderdijk in gepaste balans met de (leef)omgeving gebracht. Zonder heldere keuzes wordt dorp Kinderdijk onvermijdelijk een massa-hotspot waaruit bewoners wegtrekken. En waar Airbnb's en toeristenwinkels verschijnen."

Volgens het rapport is het nodig dat er totale grip gekregen wordt op alle bezoekersstromen van het molengebied. Daarvoor moeten alle noodzakelijke maatregelen genomen worden en moet ook aanvaard worden dat op een bepaald moment een (tijdelijke) beperking van de toegankelijkheid van het gebied nodig kan zijn. Er moet ook geïnvesteerd worden in parkeervoorzieningen aan de randen, in het transport naar het gebied toe en alle communicatie en informatie die daarbij hoort.

De uitkomst van de discussie in de raad van Molenlanden kon niet meer meegenomen worden in de krant van deze week. Zie voor meer info: www.klaroen.nl.