woensdag 9 oktober

Lezing over Alblasserdammers in zeventiende-eeuwse notarisakten
19:30, Alblasserdam, Havenkerk. Op woensdagavond 9 oktober verzorgt Geert Ouweneel een lezing voor leden van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard en andere belangstellenden. Het thema is: Alblasserdammers in oude notarisakten. Plaats van handeling is de grote zaal van de Havenkerk aan de Ieplaan. Aanvang 20:00 uur. Zaal open 19:30 uur. De toegang is vrij.
De inhoud van de lezing heeft betrekking op notarisakten tussen 1600 en 1700 waarin Alblasserdammers voorkomen.

Zoutmus - Kuikens Van Beton
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Rockband Zoutmus treedt op woensdag 9 oktober vanaf 20.15 uur op in Theater De Willem aan de Van der Palmstraat in Papendrecht. Verwacht geen verhaal, geen rode draad of boodschap: wel snelle afwisseling tussen keiharde rock en absurdistische scenes. 'Doet denken aan Monty Python.' Absurdistisch, snel, komisch, muzikaal, energiek theater.
Entree bedraagt €17,50/€16,-. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

donderdag 10 oktober

Gezellige inloop en maaltijd
13:30, Nieuw-Lekkerland, Huis van de Waard. In het Huis van de Waard in Pand 83 aan de Planetenlaan 83 in Nieuw-Lekkerland wordt op donderdag 10 oktober van 13:30 tot 16:30 uur weer een gezellige inloop gehouden. Men kan binnenlopen voor iets creatiefs, een spelletje of een praatje met koffie, thee (0,30 cent per drankje). Van 16.30 tot 19.00 is er gezellig samen eten (en koken). Kosten bedragen 3 euro voor twee gangen. Opgeven kan tot uiterlijk 10.00 uur bij Henriëtte Janse via 06-14968539. Info: www.huisvandewaard.nl.

Studiemiddag met Heleen Bénard over profetische vreugde
14:30, Papendrecht, Elimkerk. Op donderdag 10 oktober is er in Papendrecht een studiemiddag met Heleen Bénard, werkzaam bij stichting Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover zij spreekt is: Profetische vreugde. De bijeenkomst wordt gehouden in de Elimkerk, P.C. Hooftlaan 178 in Papendrecht. De aanvang is om 14.30 uur en de toegang is gratis. Er is verkoop van producten uit Israël. Heleen Bénard: "Er gaat geen dag voorbij zonder nieuws over oorlog, geweld, ongerechtigheid. Maar er is ook hoop dat de duisternis plaats maakt voor licht. Een vonk die vuur ontsteekt dat ons kan verwarmen. Het is een prachtig geschenk van boven."

vrijdag 11 oktober

Kinderdisco bij Suppord
19:00, Papendrecht, Support. Vrijdag 11 oktober organiseert jeugd- en jongerenwerk Suppord weer een disco voor Papendrechtse kinderen van zes tot twaalf jaar. Zij zijn tussen 19.00 en 21.00 uur welkom aan de Boeieraak 1 in Papendrecht om los te gaan op de muziek van de vaste dj's Kristian en Yaro. Verder worden er tijdens de disco leuke spelletjes gedaan (zoals danswedstrijd en limbo) en kunnen de kinderen iets te drinken (en te snoepen) kopen. De entree bedraagt 2 euro per kind. Het is de bedoeling dat ouders/verzorgers kun kinderen binnen brengen en ophalen.

Def Americans - Johnny Cash at San Quentin
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Johnny Cash in San Quentin. Het lijkt niet hetzelfde als Def Americans in Papendrecht, maar deze Brabantse band weet de historische avond in de Amerikaanse gevangenis op een geweldige manier neer te zetten. In deze ruwe en rauwe voorstelling op vrijdag 11 oktober vanaf 20.15 uur in Theater De Willem aan de Van der Palmstraat in Papendrecht, komt uiteraard de song over San Quentin langs. Entree bedraagt €19,50/€18,-. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

zaterdag 12 oktober

Rommelmarkt en huisgemaakte producten
10:00, Papendrecht, Yulius. Zaterdag 12 oktober organiseert Yulius een rommelmarkt en markt van huisgemaakte producten voor het goede doel, namelijk de dagbesteding van Yulius en Louterbloemen dierenambulance. Aan de Zaling 1 (ingang IJsbreker) wordt de markt gehouden van 10.00 tot 14.00 uur.

Verzamelbeurs
12:00, Alblasserdam, Landvast. In cultureel centrum aan de Haven in Alblasserdam wordt op zaterdag 12 oktober van 12.00 tot 15.00 uur weer een verzamelbeurs gehouden. Deze verzamelbeurs wordt bezocht door verzamelaars van onder meer postzegels, sigarenbanden, ansichtkaarten, speldjes, munten en dergelijke. Maandelijks worden verzamelingen te koop aangeboden afkomstig uit 'zolderopruimingen'. Wie een verzameling wil aanbieden, kan bellen met 078-6156814.

Natuurfestival in het Lammetjeswiel
13:00, Alblasserdam, Lammetjeswiel. Stichting Welzijn Alblasserdam, Stichting de Groene Long en het ABC-team organiseren gezamenlijk het eerste Natuurfestival in recreatiegebied het Lammetjeswiel. Het Natuurfestival zal plaatsvinden op zaterdag 12 oktober van 13.00 tot 17.00 uur. De dag zal volledig in het teken staan van educatie over het park en er is een zeer gevarieerd programma voor jong en oud samengesteld. Er worden twee soorten rondleidingen verzorgd door het Lammetjeswiel. Verder wordt er gewerkt aan een insectenhotel, kunnen deelnemers helpen bij een slootonderzoek, aan een speurtocht deelnemen, een eigen natuurkunstwerk maken en speciaal voor kinderen wordt een slootspringwedstrijd georganiseerd. Tot slot kunnen deelnemers genieten van echte Groene Long-soep en hun eigen brood boven open vuur bakken.
Voor meer informatie: leroy@stichtingwelzijnalblasserdam.nl. Zie ook www.stichtingwelzijnalblasserdam.nl.

Herfstwandeling NVWA in Alblasserbos
13:30, Papendrecht, Streeknatuurcentrum. De IVN-werkgroep van de Natuur- en Vogelwacht 'De Alblasserwaard' (NVWA) organiseert op zaterdag 12 oktober een herfstwandeling door het Alblasserbos nabij Wijngaarden. De wandeling start om 13.30 uur bij het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard (SNCA) en duurt ongeveer twee uur. Vanwege het interactieve karakter is de wandeling geschikt voor alle leeftijden, ook voor gezinnen met kinderen die goed kunnen lopen. Het gebied is helaas niet toegankelijk voor honden. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie over de NVWA: www.nvwa.eu.

Ayres van Dowland in zaterdagmiddagconcert
16:00, Papendrecht, Morgensterkerk. Het recent opgerichte Ensemble Lyrico, 4 zangers, klavecimbel en gamba, laat voor het eerst van zich horen met een Dowland programma in het openingsconcert van jaargang 38 van de zaterdagmiddagconcerten in De Morgenster op zaterdag 12 oktober. Uitvoerenden zijn: Lucia van Vugt, sopraan, Geert Koskamp, altus, Wil Lensen, tenor, Noël Casteleyn, bas, Ben Bults gamba, en Arie de Bruijn, klavecimbel. Zaterdag 12 oktober begint het concert om 16:00 uur en vindtplaats in De Morgenster aan de Muilwijckstraat 1 in Papendrecht. Voor meer info: www.zmcpapendrecht.nl.

Jubileumconcert kinderkoor Friends en tienerkoor Forever
19:30, Papendrecht, Sionskerk. Kinderkoor Friends en tienerkoor Forever verzorgen op zaterdag 12 oktober vanaf 19.30 uur een jubileumconcert in de Sionskerk aan de Rubensstraat 35 in Papendrecht. Kaartjes zijn te koop aan de deur en kosten 2,50 euro voor kinderen tot en met twaalf jaar en 5 euro voor volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar.

Zangavond voor Stéphanos
19:45, Nieuw-Lekkerland. Dorpskerk. In de Dorpskerk aan de Lekdijk 118 in Nieuw-Lekkerland wordt op zaterdagavond 12 oktober een zangavond voor Stéphanos gehouden. Medewerkende koren zijn christelijk mannenkoor Alblasserwaard onder leiding van Ron van Ommen, kinderkoor de Jonge Lofstem onder leiding van Dineke Stam, orgel; Jan Rozendaal en Jan Hendrik Versluis, piano; Leo Verhaar, Panfluit; Corné van der Giessen. Aanvang is om 19.45 uur. Toegang is gratis, wél is er een collecte voor de weeskinderen in Malawi en Zambia.

Najaarsconcert Deo Cantemus
20:00, Alblasserdam, Havenkerk. Christelijk vrouwenkoor Deo Cantemus uit Kinderdijk geeft op zaterdag 12 oktober een najaarsconcert in de Havenkerk aan de Ieplaan 9 te Alblasserdam. Medewerking wordt verleend door Kerkmuziek-ensemble Musica-Sacra, net als Deo Cantemus onder leiding van Eef de Kwant. Dit concert vindt plaats in het kader van 'Deo Cantemus en dirigent Eef de Kwant 45 jaar samen'. Aanvang is om 20.00 uur. Toegangsprijs bedraagt 12,50 euro (incl. een kopje koffie of thee in de pauze). In de voorverkoop kst een kaartje 10 euro. Voorverkoop is via 0184-682893 of 078-6916042. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis entree.

Presentatieconcert Projectmannenkoor
20:00, Alblasserdam, Ichthuskerk. In de Ichthuskerk aan het Scheldeplein in Alblasserdam verzorgt
projectmannenkoor Alblasserdam op zaterdag 12 oktober een presentatieconcert onder de naam The Fisherman's Friends.
In 2017 is het projectkoor gestart onder de noemer 'echte mannen zingen' met als doel het christelijk mannenkoor Altena te ondersteunen in hun jubileumjaar. Daarna is er verder gewerkt aan een eigen repertoire van bekende liederen in een nieuw jasje en nieuwe liederen. Samen met toetsen, gitaar, saxofoon en contrabas nemen ze bezoekers mee op een muzikale reis door de bijbel. Kaarten kosten 8 euro inclusief consumptie.

Total Praise in de Morgensterkerk
Total Praise Chriselijk koor de Morgenster o.l.v. Leon van Veen & Amazing Teens & Voices o.l.v. Hanneke en Gertjan Scherff Van Harte Welkom

Driving Miss Daisy in De Willem
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Driving Miss Daisy wordt op zaterdag 12 oktober vanaf 20.15 uur uitgevoerd in Theater De Willem aan de Van der Palmstraat in Papendrecht. Driving Miss Daisy is het hartverwarmende verhaal van een bijzondere vriendschap tussen de oudere weduwe Miss Daisy en haar chauffeur. In de zuidelijke Staten van Amerika, die in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw geteisterd werden door rassenrellen en de strijd om gelijke rechten, proberen Miss Daisy en Hoke een weg te vinden tussen vooroordelen, racisme, en ouder worden. Met Anne Wil Blankers, de grande dame van het Nederlandse toneel, Kenneth Herdigein en Iwan Walhain. Dit iconische toneelstuk over trots, veranderende tijden en de transformerende kracht van vriendschap wordt voor het eerst in Nederland opgevoerd. In 1988 won Driving Miss Daisy de Pulitzer Price voor Beste Drama. Het werd in 1989 verfilmd en won maar liefst drie Oscars.
Entree bedraagt €29,50/€28,-. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

zondag 13 oktober

Open Deur Dienst Nieuw-Lekkerland
09:30, Nieuw-Lekkerland, Maranatha. Op zondag 13 oktober wordt in de Hervormde Gemeente Maranatha aan de Mattenbies 1 in Nieuw-Lekkerland een Opendeurdienst gehouden. Het thema van deze dienst is: 'Het dak eraf'. De muzikale medewerking wordt verleend door gospelkoor Polyhymnia uit Oud Vossemeer. Ds. G.J. van Beek zal voorgaan in de dienst die om 09.30 uur begint. Kinderoppas is aanwezig. Na de dienst is er gelegenheid om koffie of thee te drinken. Gospelkoor Polyhymnia is een interkerkelijk koor.