Molenfeest zonder molenaars

Het SWEK (Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk) pakte afgelopen zaterdag groots uit, tijdens de opening van het nieuwe bezoekerscentrum. Prinses Beatrix was aanwezig voor de opening, er was een prachtige lichtshow en het koor zong fantastisch. Kosten nog moeite waren gespaard!

Op de loopbrug stonden de 220 vrijwilligers die een uitnodiging hadden gehad, evenals anderen, die bij de bouw betrokken waren geweest en "afgevaardigden vanuit onze eigen organisatie en overheden uit de regio," Zoals woordvoerder Jan Dirk Verheij het vorige week in de Klaroen verwoordde. "We konden niet meer dan 500 gasten een plekje bieden."

Dat was dus de reden dat de molenaars, de dragers van dit beroemde Werelderfgoed, er niet bij konden! Iedere Kinderdijker weet dat de verhouding tussen het SWEK en de molenaars niet als "warm" te omschrijven is.

Er liggen gevoeligheden vanuit het verleden. Je hoeft geen mediator te zijn om te snappen dat het SWEK die gevoelens op positieve wijze om had kunnen buigen door alle molenaars een uitnodiging te sturen voor dit feestje, wat in oorsprong toch vooral gaat om de molens (en haar bewoners, die met liefde voor hun vak/hobby alles zo goed mogelijk onderhouden).

Of ze gekomen waren? Dat weet ik niet, maar de vraag had er moeten zijn! Geen plek? Dan maar wat minder bobo's! Een gemiste kans SWEK!

Kinderdijker Geri de Lange-Mes