Afbeelding
Foto:

Aangifte vanwege verloting Paardenmarkt

alblasserdam • Vanwege de verloting van een waardebon voor de aanschaf van een pony heeft Actiegroep 1037 Against Animal Cruelty aangifte gedaan tegen burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam en het Alblasserdamse paardenmarktcomité. Volgens de groep, die zich inzet tegen dierenleed, is met het uitreiken van de waardebon de wet overtreden.

Het is bij wet verboden om dieren als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reiken naar aanleiding van wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen, zo is te lezen in artikel 2.13 van de Wet Dieren. Volgens de actiegroep valt een waardebon voor de aanschaf van een pony daar ook onder.

"Het aanbieden van een dier als prijs via een waardebon is verboden en is een vorm van de wet omzeilen. In een zaak tegen een manege noemde de rechter dit een U-bocht constructie," zo meldt de groep op haar website.

Tijdens de Alblasserdamse paardenmarkt zijn jaarlijks loten te koop. Op deze loten wordt vermeld dat de hoofdprijs een waardebon van 450 euro is voor de aanschaf van een pony. In werkelijkheid krijgt de winnaar 450 euro contant mee naar huis en mag diegene met het geld doen wat hij of zij wil. Dit jaar werd de hoofdprijs gewonnen door een meisje uit Brabant. Zij liet weten dat zij al heel lang en graag een pony wil en daar ook voor aan het sparen was.

Zie verder pagina 3: Comité gaat verloting aanpassen